Sosyal Medya

Döviz

ABD Üretici Fiyatları haziran ayından bu yana en yüksek artışla beklentileri aştı

ABD üretici fiyatları ocak ayında beklenenden daha fazla yükseldi ve Federal Rezerv’i önümüzdeki aylarda daha fazla faiz artışı yapmaya zorlayabilecek…

ABD Üretici Fiyatları haziran ayından bu yana en yüksek artışla beklentileri aştı

ABD üretici fiyatları ocak ayında beklenenden daha fazla yükseldi ve Federal Rezerv’i önümüzdeki aylarda daha fazla faiz artışı yapmaya zorlayabilecek kalıcı enflasyonist baskıların altını çizdi.

Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun perşembe günü yayınladığı verilere göre, nihai talep için üretici fiyat endeksi geçen ay %0,7 artarak Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve daha yüksek enerji maliyetleri ile desteklendi. ÜFE bir yıl öncesine göre %6 arttı.

Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı bir anketteki medyan tahminler, endeksin bir ay öncesine göre %0,4 ve Ocak 2022’ye göre %5,4 artmasını öngörmekteydi. Rapordan sonra S&P 500 düştü ve Hazine getirileri yükseldi.

Oynak gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda, çekirdek ÜFE olarak adlandırılan ÜFE, Ocak ayında %0,5 ve bir yıl öncesine göre %5,4 arttı.

Veriler, yakından izlenen tüketici fiyat endeksinin, Fed’in geçen yılki agresif para politikası eylemlerine rağmen devam eden ve hala yükselen enflasyonist baskılar göstermesinden sadece birkaç gün sonra geldi. Toptan satış fiyatlarının bir ölçüsü olan ÜFE, son aylarda genellikle tedarik zincirlerinin iyileşmesi, birçok emtia fiyatında geri çekilme ve mal talebinde bir yumuşama nedeniyle soğumaktaydı.

Bununla birlikte, enflasyon beklenenden daha yapışkan görünüyor. İleriye baktığımızda, işgücü piyasasının gücü ve küresel emtia fiyatları genel enflasyon resmi için anahtar olacak.

Yüksek Frekans Ekonomisi baş ABD ekonomisti Rubeela Farooqi, bir notta, “Üretici fiyatları zirvelerinden uzak olsa da, enflasyon yükseldi ve fiyatlardaki aylık değişim geçen ay yanlış yönde bir hareket gösterdi” dedi. “Bu veriler Fed’i faiz oranlarını daha da yükseltmek için yolda tutacak.”

Genel rakam, mal fiyatlarındaki %1,2’lik bir artışla desteklenirken, aynı zamanda Haziran ayından bu yana en büyük artış. Bazı kilit hizmet sektörlerinde fiyatlar sağlam bir şekilde yükseldi. Hastane ayakta tedavi hizmetleri geçen ay %1,4 artarken, otomobil perakendeciliği, portföy yönetimi ve havayolu hizmetleri için fiyat endeksleri de yükseldi.

Diğer hizmetler, aylık % 0,6 arttı.

Endeksin en değişken bileşenlerini çıkaran gıda, enerji ve ticaret hizmetleri hariç üretici fiyatları, Mart ayından bu yana en keskin artış olan %0,6 arttı.

ÜFE raporu, gıda fiyatlarının 2022 sonundaki %0,9’luk düşüşün ardından Aralık 2020’den bu yana kuvvetli şekilde %1 düştüğünü gösterdi. Enerji fiyatları Haziran ayından bu yana en yüksek hızda %5 arttı. Gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda, mallara olan nihai talep, Mayıs ayından bu yana en büyük artışla %0,6 arttı.

Bloomberg Economics, “Ocak ayındaki ÜFE’deki artış – anket tahminlerinden çok daha fazla yükselerek önümüzdeki yıl boyunca dezenflasyon beklentilerimizi ılımlılaştırıyor” dedi.

Perşembe günü açıklanan diğer veriler, işsizlik sigortası başvurularının geçen hafta tarihsel olarak düşük bir seviyede tutulduğunu gösterirken, konut başlangıçları beşinci ay boyunca 2020 ortasından bu yana en yavaş yıllık hıza geriledi.

Ara Mallar

Üretim hattında daha önceki fiyatları yansıtan ara talep için işlenmiş malların maliyetleri, Haziran ayından bu yana ilk kez arttı. Gıda ve enerji hariç, bu fiyatlar yedinci ay boyunca düştü.

Ayrı veriler, maliyet baskıları konusunda daha karışık bir tablo çizdi. Sadece bir avuç imalat endüstrisi, Tedarik Yönetimi Enstitüsü’nün Ocak raporunda malzemeler için daha yüksek fiyatlar ödediğini ve grubun daralma bölgesinde ödenen fiyatların ölçüsünü koruduğunu bildirdi.

Bununla birlikte, New York Fed’in eyaletteki fabrikalar tarafından ödenen fiyatlara ilişkin ölçüsü Şubat ayında arttı. Alınan fiyatların göstergesi altı ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

Üretici fiyat raporu, bu haftanın başlarında yayınlanan ve 2022’nin sonlarında ÜFE’nin yolunu anlamlı bir şekilde değiştirmeyen yıllık revizyonları da içeriyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler