Sosyal Medya

Döviz

ABD TÜFE öncesi Dolar Endeksi 5 haftanın en yüksek seviyesinde

Dolar Endeksi (DE), yarın açıklanacak çok önemli TÜFE  raporu öncesinde Federal Rezerv’in (Fed) sıkılaştırma politikasında  beklenenden daha uzun süreli  israr…

ABD TÜFE öncesi Dolar Endeksi 5 haftanın en yüksek seviyesinde

Dolar Endeksi (DE), yarın açıklanacak çok önemli TÜFE  raporu öncesinde Federal Rezerv’in (Fed) sıkılaştırma politikasında  beklenenden daha uzun süreli  israr edeceğine yönelik artan algıyla Pazartesi günü önde gelen para birimleri karşısında beş haftanın en yüksek seviyesi yakınında gezindi.

Japon Yeni,  hükümetin mevcut aşırı gevşek para  politikası duruşunu destekleyen bir adayı Salı günü yeni Japonya Merkez Bankası başkanı olarak aday gösterecek olmasıyla  düştü.

Risk iştahına duyarlı Avustralya ve Yeni Zelanda doları, yüksek ABD faiz oranlarının global büyümeyi yavaşlatacağı endişesiyle Asya hisse senetleri ile birlikte gevşedi. Sterlin de geri çekildi.

Tokyo’daki Barclays’te stratejist Shinichiro Kadota, “Bu ayın başlarında ABD istihdam verilerinin beklenenden çok daha güçlü gelmesinden bu yana dolar  destek gördü.  Fed yorumlarının gittikçe şahin tarafa yönelmesi de dolara yarar, ancak odak noktası elbette yarınki TÜFE’dir” dedi.

“Piyasanın DE’nde aşağı yönlü risklerden ziyade yukarı yönlü riskler konusunda endişeli olduğunu düşünüyorum.”

Salı günkü TÜFE raporu öncesinde, önceki veri setinde yapılan revizyonlar, tüketici fiyatlarının daha önce tahmin edildiği gibi düşmek yerine Aralık ayında arttığını gösterdi.

Ayrı bir gelişmede, Michigan Üniversitesi tüketici  güveni anketi, Ocak ayındaki nihai rakamdan daha yüksek olan %4,2’lik bir yıllık enflasyon beklentisi rapor etti. Fed Başkanı Jerome Powell, Michigan anketini ABD merkez bankasının takip ettiği göstergelerden biri olarak göstermişti.

Doların yen, euro ve sterlin dahil altı para birimi karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi, %0,068 artışla 103,65’e yükselerek 6 Ocak’tan bu yana en yüksek seviye olan geçen Salı günkü 103,96’e yakın kalmaya devam etti.

Kaynaklar Cuma günü eski BOJ yönetim kurulu üyesi Kazuo Ueda’nın bir sonraki guvernör olmaya hazırlandığını söyledi. Aday, aynı gün verdiği bir röportajda BOJ’un mevcut aşırı gevşek politikasını sürdürmesinin uygun olduğunu söyledi.

 

 

Kaynak: Reuters

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler