Sosyal Medya

Döviz

ABD ekonomisi GSYİH’dan sonra resesyon korkularını geri püskürttü, istihdam verileri beklentilerin üzerinde

Perşembe günü, ilk çeyrek ekonomik verilerinde yapılan revizyonlar, enflasyonun ilk belirtilenden daha yüksek gelmesine rağmen ekonominin başlangıçta beklenenden daha hızlı…

ABD ekonomisi GSYİH’dan sonra resesyon korkularını geri püskürttü, istihdam verileri beklentilerin üzerinde

Perşembe günü, ilk çeyrek ekonomik verilerinde yapılan revizyonlar, enflasyonun ilk belirtilenden daha yüksek gelmesine rağmen ekonominin başlangıçta beklenenden daha hızlı büyüdüğünü gösterdi.

İşgücü piyasasında, işsizlik başvurularının daha önce beklendiği gibi artmadığını gösteriyor.

İki veri birlikte, mevcut ekonomik verilerin, durgunluk konusunda uyaran bazı ekonomistlerin kötümserliğiyle eşleşmediğine dair büyüyen bir anlatıya katkıda bulunuyor.

Blackrock’un sabit gelirli CIO’su Rick Rieder, Yahoo Finance Live’a verdiği demeçte, “Kesinlikle bir durgunluğa girdiğimiz argümanı şüpheli” dedi. “Soru şu ki, enflasyon hedefe ulaşmak için yeterince düşebilir mi? Bu noktada net olmayan şey bu.”

Rieder’in yorumları, tüketici harcama gücünün agresif bir hızda bozulmadığını gösteren bir haftanın ortasında geldi. Best Buy (BBY), yılın ikinci yarısında daha güçlü tüketici talebi öngördüğü için en kötü çeyreğinin geride kaldığına inanıyor. Özel giyim perakendecileri Urban Outfitters (URBN) ve Abercrombie &; Fitch (ANF) güçlü satışlar bildirdi. Hem Nvidia (NVDA) hem de Palo Alto Networks’ün (PANW) hisseleri iyimser kazanç tahminlerinin ardından yükseldiği için işletmeler arası harcamalar da uçurumdan düşmüyor gibi görünüyor.

Atlanta Fed’e göre, harcama tablosu, ikinci çeyrek GSYİH büyümesini %2,9’luk öngörmelerini sağladı.

Citi’nin ekonomist ekibi Perşembe günü yayınladığı bir notta, “1. çeyrekte daha güçlü büyüme ve daha güçlü enflasyonun bir kombinasyonu, Fed’in enflasyonu %2’ye geri getirecek kadar faaliyeti soğutmak için gerektiğinde daha fazla faiz artışı görmesini daha da olası kılıyor” dedi.

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, 3 Mayıs’taki son basın toplantısında seçeneklerini açık bıraktı ve ekonomistlerin daha sonra “şahin bir duraklama” olarak adlandırdığı şeyin sinyalini verdi.

Fed başkanı, bir sonraki kararların toplantı bazında ve “gelen verilerin bütünlüğüne” dayanarak bir toplantıda alınacağını belirtti.

Ancak bu tutum, en azından diğer Fed yetkililerinde değişiyor gibi görünüyor. Çarşamba günü, Federal Rezerv Başkanı Christopher Waller, Fed’in bu toplantıda faiz oranlarını “artırma” veya “atlama” olasılığını tartıştı ve daha fazla faiz artırımı olabileceği sonucuna vardı.

Waller, “Enflasyonun %2 hedefimize doğru indiğine dair net kanıtlar elde etmediğimiz sürece faiz artışlarının durdurulmasını desteklemiyorum” dedi.

Bu arada, Boston Federal Rezerv Bankası Başkanı Susan Collins Perşembe günü farklı bir ton kullandı.

Collins, Rhode Island Community College’da yaptığı konuşmada, “Enflasyon hala çok yüksek olsa da, bazı umut verici ılımlılık işaretleri var” dedi. “Para politikasının faiz oranlarını yükseltmeyi duraklatabileceği noktada veya yakınında olabileceğimize inanıyorum.”

Gelecek haftaki istihdam raporu öncesinde, mevcut “verilerin toplamı”, piyasaların Haziran ayında başka bir faiz artırımı beklentilerinin artmasına neden oldu. CME Fed izleme aracına göre, Perşembe öğleden sonra itibariyle, piyasalar Haziran ayında bir artış veya duraklama olasılığının yaklaşık %50’sini fiyatladı.

Piyasalar, enflasyonun son iki yılın en hızlı hızında soğuduğunu ortaya koyan 10 Mayıs’taki TÜFE raporunun yayınlandığı gün bir duraklamadan neredeyse %100 emindi.

Ancak, işsizliğin 1969’dan bu yana en düşük seviyede olduğu ve tüketicilerin enflasyon baskılarıyla harcama yaptığı esnek bir işgücü piyasası, ekonomistlerin beklentilerini değiştirmesine neden oldu.

Oxford ekonomi ekibi ekonomistleri Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Fed’in Haziran toplantısında faizleri sabit bırakmasını beklerken, bu ayki FOMC toplantısının tutanakları, faiz artırımlarını kalıcı olarak masadan uzak tutmak için işgücü piyasası koşullarında daha önemli bir gevşemenin gerekli olduğunu açıkça ortaya koydu” dedi.

Yahoo Finance

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler