Sosyal Medya

Döviz

22 yıl sonra bir ilk! Dolar sahipleri şokta!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), ani kur artışlarını önlemek ve seçim ekonomisinde yaşanması muhtemel bir döviz krizinin önüne geçebilmek için hayata geçirdiği Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi, Türkiye'yi çok daha büyük bir kriz ile karşı karşıya bıraktı.

22 yıl sonra bir ilk! Dolar sahipleri şokta!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), ani kur artışlarını önlemek ve seçim ekonomisinde yaşanması muhtemel bir döviz krizinin önüne geçebilmek için hayata geçirdiği Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi, Türkiye’yi çok daha büyük bir kriz ile karşı karşıya bıraktı.

 

 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 15 Eylül tarihli raporuna göre Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında biriken toplam para 3 trilyon 306 milyar 560 milyon liraya ulaşırken, bu parayı tasfiye etmek için harekete geçen Merkez Bankası, üst üste 4 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artırımına giderek politika faizlerini yüzde 30’a yükseltti.

 

 

Faiz artırımlarına karşın enflasyonun henüz yılın ilk 8 ayı geride kalırken 60 seviyelerine yükselmesi, Merkez Bankası’nın bankalara örtülü şekilde mevduat faizlerini yükseltecek talimatlar vermesine neden olurken, yüksek mevduat faizi ile KKM’den tasfiyenin hızlanması ve Türk lirasına yönelik ilginin artması planlanıyor.

Türkiye’de bankaların müşterilerine yönelik uyguladığı oranlar değişiyor olsa da, bankaların ortalaması dikkate alındığında şu anda mevduat faizleri yüzde 45 dolaylarında gezmekte.

 

 

Buna karşın bazı bankalar, müşteri çekebilmek için özellikle döviz dönüşümlü KKM’den TL mevduata yönelen müşterilerine yüzde 55’e varan oranlarda mevduat faizi sunabiliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gunboyugazetesi.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler