Sosyal Medya

Borsa

TEB Yatırım’dan 2023 Borsa görüşü: Hız treninde en iyi  koltuğu seçin

2022 yılında, BIST-100 endeksi, Türk lirası bazında %206 (ABD doları bazında %118) getiri ile yılın en iyi performans gösteren hisse…

TEB Yatırım’dan 2023 Borsa görüşü: Hız treninde en iyi  koltuğu seçin

2022 yılında, BIST-100 endeksi, Türk lirası bazında %206 (ABD doları bazında %118) getiri ile yılın en iyi performans gösteren hisse senedi piyasası oldu. Bu tür bir getirinin boyutu birçok kişiye sürpriz gelse de, araştırma kapsamında takip ettiğimiz şirketlerin 2022 yılı için beklenen net kar artışının %220 veya BIST’in tamamı için 9A22 fiili net kar artışının %235 olduğu düşünüldüğünde, hiç de temelsiz sayılmaz. Kaldı ki endeks tarihi zirvelerinde bile, değerleme açısından tarihsel F/K çarpanlarının altında kaldı.

Yabancı yatırımcıların Türkiye’de portföy azalttıkları düşünüldüğünde, piyasa performansının itici gücü büyük ölçüde geleneksel tasarruf enstrümanlarının çok düşük getirileri nedeniyle enflasyondan korunma arayışında olan yerli bireysel yatırımcıların yeni para girişleri oldu. Artan hisse senedi ilgisine rağmen, yine de hanehalkı tasarruflarının içinde hisse senedinin payı ancak %11.5 kadardır.

Böylesine güçlü bir yılın ardından, piyasanın 2023 performansına yönelik tedirginlik anlaşılabilir. 2023’ün ilk haftalarında piyasa bir ara en yüksek seviyelerinden TL bazında %16,5 gerilemişken daha sonra yaşanan toparlanma ile yılın başına göre yatay sayılabilecek bir noktada. Bu yılın başı itibariyle piyasanın oynaklığının keskin bir şekilde arttığını da söylemek mümkün. Siyasi gündem, muhtemelen Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleriyle de dolu olduğundan, Türk hisse senedi piyasasının oynaklığının yıl boyunca yüksek kalacağını düşünüyoruz.

Artan oynaklık her zaman kazanç açısından kötü olmasa da bizce yatırımcılar yıl boyunca önemli iniş ve çıkışlara karşı dikkatli olmalı. TEB Yatırım olarak her ne kadar Borsa İstanbul’un risk/getiri performansı 2022’nin başındaki kadar cazip olmasa da piyasa için yapıcı olmaya devam ediyoruz.

Güncellenmiş hedef fiyatlarımıza göre 12 aylık bir perspektifte endekste Türk lirası bazında yaklaşık %27 artış öngörüyoruz.

Borsa geneli için artış potansiyeli çok çarpıcı olmasa da yukarı yönlü potansiyelin hisse senedinden hisse senedine göre çok farklı olduğunu söylememiz gerekir. Bu yönüyle BIST 2023 yılında en iyi hisse senedini seçen yatırımcılar için hala önemli potansiyel barındırıyor. Daha pozitif bir senaryoda, kapsamımızdaki şirketlerin 2023T F/K çarpanlarının son 5-yıllık medyanlarına yükselmesi halinde BIST-100 geneli için yine 12 aylık bazda yaklaşık %50 artıştan bahsetmek mümkün olabilir.

Güçlü bir yılı geride bırakırken, araştırma evrenimizde bulunan banka dışı şirketler için, 2023T net kar artışlarının yıllık bazda %22 olmasını bekliyoruz (2022T: +%133). Bankalar için ise yıl genelinde beklediğimiz kredi-mevduat makası daralması, artan mevduat maliyetleri nedeniyle tahmin ettiğimizden çok daha erken ve çok daha sert gerçekleşiyor. Bankacılık kazançlarının 2023T’de bir önceki yıla göre %31 düşmesini bekliyoruz. Revize edilen kar tahminlerimize göre, araştırma evrenimizdeki hisselerin hedef fiyatlarını yaklaşık %35 artırıyoruz.

2023 yılı için öneri portföyümüzde sadece bir bankacılık hissesi kaldı; YKBNK (yeni HF: 14,72 TL). Güçlü TÜFE’li bono portföyü ve sağlam net faiz marjı yönetimi nedeniyle bankacılık evreninde YKBNK’yı tercih ediyoruz. Türkiye’nin milli gururu olan havacılık ve savunma sektörleri 2023’de de performans göstermeye devam edebilir. ASELS (yeni HF: 85,33 TL) savunma sanayinde hisse seçimimiz olurken, havacılıkta uzun süredir portföyümüzün en sadık üyesi olan THYAO’ya (yeni HF: 335,75  TL) PGSUS (yeni HF: 711,95 TL) da katılıyor. Ayrıca yakın zamanda takip kapsamına aldığımız SISE’yi (yeni HF: 61,8 TL, AL) de bu yıl daha sakin seyretmesini beklediğimiz doğal gaz fiyatlarından fayda sağlayacağı öngörüsü ile portföyümüze dahil  ediyoruz. Düşen maliyet baskılarından bahsetmişken, VESTL (yeni HF: 98,3 TL), düşük emtia girdi fiyatlarının yanı sıra iyileşen EURUSD paritesinden de faydalanabilir. Enflasyonun zirvesi geride kalırken ve perakendeciler üzerinde fiyat artışlarını kontrol altına almaları için artan bir baskı varken, MGROS’un (yeni HF: 219 TL) hem sektöre hem de kendi tarihi çarpanlarına göre ucuz kalması nedeniyle portföye dahil ediyoruz. Nisan ayında yapılacak yüksek temettü ödemesini de düşünerek TUPRS (yeni TP 618,48 TL) sınırlı yükseliş potansiyeline rağmen portföyümüzde kalmaya devam ediyor. TCELL (yeni HF: 54,2 TL) ise 2023T yılında net kar artışının banka dışı şirket ortalamasının üzerinde olması nedeniyle portföyümüzde yer alıyor.

 

TEB Yatırım Raproundan alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler