Sosyal Medya

Borsa

Son bir haftanın en çok kazandıran BIST 100 hisseleri… Yükseliş sürecek mi?

BIST 100 endeksindeki Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım, son bir haftada yüzde 25,92 kazanç sağlayarak, haftanın en çok primlenen şirketi oldu.  …

Son bir haftanın en çok kazandıran BIST 100 hisseleri… Yükseliş sürecek mi?

BIST 100 endeksindeki Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım, son bir haftada yüzde 25,92 kazanç sağlayarak, haftanın en çok primlenen şirketi oldu.

 

 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 7,43 kazançla 6.187,09 puandan tamamladı.

 

Endeks, hafta içinde en düşük 5.867,23 puanı, en yüksek ise 6.223,26 puanı gördü.

 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksine dahil hisse senetleri arasında bu hafta en çok yükselen yüzde 25,92 ile Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım oldu.

 

Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtımı yüzde 22,87 ile Astor Enerji, yüzde 21,17 ile Tukaş Gıda Sanayi ve Ticaret izledi.

 

Söz konusu hisseler arasında en çok değer kaybedenler yüzde 1,08 ile Borusan Mannesman Boru Sanayi ve Ticaret, yüzde 1,07 ile İş Bankası (C), yüzde 0,15 ile Yapı ve Kredi Bankası şeklinde sıralandı.

 

Borsa İstanbul’da hisseleri işlem gören en değerli şirketler, 307 milyar 695 milyon lirayla Sasa Polyester, 296 milyar 976 milyon lirayla Türk Hava Yolları ve 295 milyar 115 milyon lirayla Ford Otomotiv oldu.

 

Borsa tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 0,75 artışla günü 6.187,09 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 6.223,26 puana taşıdı.

 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 0,75 artışla günü 6.187,09 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 6.223,26 puana taşıdı.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 45,94 puan artarken, toplam işlem hacmi 99,1 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 0,35 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,52 değer kazandı.

 

En çok gerileyen spor hisseleri oldu

Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,67 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı, en çok gerileyen ise yüzde 1,63 ile spor oldu.

ABD’de tarım dışı istihdam haziranda 209 bin kişi artarak beklentilerin altında gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 3,7’den yüzde 3,6’ya geriledi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu ayki toplantısında politika faizini yüzde 95 ihtimalle 25 baz puan artıracağı öngörülüyor.

Analistler, tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılayamamasına karşın iş gücü piyasasının hala güçlü seyrettiğini, Fed yetkililerinin sıkı para politikasını devam ettirmeye kararlı olabileceklerini belirterek, ülkedeki özel sektör istihdamı verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini kaydetti.

 

 

 

Borsada yükseliş gelecek hafta devam eder mi? Uzmanlar yanıtladı

Analist Eda Karadağ CNN Türk’te “BİST 100’de yükseliş gelecek hafta devam edecek mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bugün itibarıyla son zirvemiz 6.223 puan oldu ve ana resmimiz 6.000 puanın üzerinde kalmaya devam ediyor. Bunun ana nedenlerine bakmak lazım. İlk olarak ay sonu itibarıyla ikinci çeyrekler açıklanıyor. Bununla ilgili beklentiler pozitif etkiledi. İkinci olarak yeni ekonomi yönetimi ile beraber yeni adımlar gelmeye başladı ve para politikasında sıkılaştırmaya başlandı. Bunun da etkili olduğunu görüyoruz. Küreselle korelasyonumuz zayıf bu nedenle kendi iç hikayemizin etkisi söz konusu.

Zaman zaman yabancı ilgisi oluyor ama yeterli değil. Kısa vadede görünüm pozitif ve tabii ki bundan sonra atılacak adımlar önemli. Bundan sonraki adımlar nasıl olacak ve güven ortamı nasıl kurulacak önemli olacak. 6.000 puanın üzerinde ve 6.200 üzerinde önemli olacak. Bugünkü kapanış hafta kapanışı açısından önemli.”

 

Üzeyir Doğan ise şu ifadeleri kullandı:

“Çok ciddi bir potansiyel olduğu kanaatindeyiz. Uzun dönemdir hem yurt dışı emsallerimizden hem kendi tarihsel ortalamalarımızdan çok daha düşük çarpanlarla işlem görmeye başladık. Enflasyonist bir ortamda tam anlamıyla fiyatlamayı borsaya yansıtamadık.

Bu yıl da enflasyonist ortam devam ediyor, büyüme devam ediyor. Bunlar Borsa İstanbul’a katkıda bulunacak.”

 

Ekonomi gazetesinden Şebnem Turhan’a konuşan uzmanlarsa yükselişin sürmesini bekliyor.

Orca Macro Finansal Danışmanlık Kurucusu Evren Kırıkoğlu, yükselen kurlar nedeniyle dövizden çıkıp TL mevduatı tercih etmeyen birikim sahipleri için borsanın hala cazip bir alternatif olduğunu belirtti: ”Buna ek olarak bir miktar spekülatif yabancı ilgisi de söz konusu olabilir. Endeksin dolar bazında bir önceki seviyesine çıkartmasını, 6500 seviyelerine gelmesi muhtemel.”

 

“KISA VADELİ TEKNİK DİRENÇ SEVİYESİ 6700”

Merkez Bankası’nın adımlarının piyasayı rahatlattığını belirten Arista İnvest Fon Yöneticisi Serhan Gök’se borsada kısa vadeli teknik direnç seviyesinin 6700 olduğunu söyledi. Gök, ”Temmuz ortasından itibaren açıklanacak, başta bankacılık sektörü olmak üzere bilançolar beklentileri karşılamazsa kar satışları görebiliriz” dedi.

 

“BORSADAKİ BU HAREKET BİR SÜRE DEVAM EDER”

Marbaş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru’ysa şunları söyledi: ”Borsadaki bu hareketin bir süre daha devamını bekliyoruz. Enflasyonist ortamlarda hedef vermek güç ancak özellikle 2022’yi hatırlatmakta fayda görüyoruz. Geçen sene yaşanan ralli tam olarak kurban bayramı tatili sonrası başlamıştı. O kadar güçlü olmasa da benzer bir psikolojik durum söz konusu olabilir.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler