Sosyal Medya

Borsa

SABAH Raporu: ABD’de 10Y faiz 16 yılın zirvesinde. Powell’ın şahin tonunu koruması bekleniyor

Küresel mali piyasalar dünü göreceli olarak sakin bir seyir izleyerek tamamladı. Dün başlayan ve bugün akşam saatlerinde sonuçlanacak olağan FED…

SABAH Raporu: ABD’de 10Y faiz 16 yılın zirvesinde. Powell’ın şahin tonunu koruması bekleniyor

Küresel mali piyasalar dünü göreceli olarak sakin bir seyir izleyerek tamamladı. Dün başlayan ve bugün akşam saatlerinde sonuçlanacak olağan FED FOMC toplantısı öncesinde piyasaların bekle ve gör tarzından bir seyir izlediğine de şahit oluyoruz. Dalga boyu düşerken, fiyat boyları da kısalmış. FED’in %5,375 seviyesinde olan politika faizini bu akşam sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken, dün de belirttiğiniz üzere FED Başkanı Powell’ın 21:30’da başlayacak basın toplantısı ve beraberinde FED üyelerinin ekonomiye dair projeksiyonları yakından takip edilecektir.

Her ne kadar FED’in bu akşam faiz oranlarını sabit tutacağına piyasa tahminci %99 oranında ihtimal tanısa da, piyasa faizlerinin yüksek seyrinin de devam ettiğini not etmek gerekiyor. Bu sabah piyasaların risksiz faiz oranı olarak takip ettiği 10 yıl vadeli ABD tahvil faizi %4,37 seviyesine yükselerek 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Doların elinin güçlü olmasına paralel doların piyasa kuru olan sepet bazında DXY kesintisiz bir şekilde 9 haftadır devam eden yükselişini 10. haftaya taşıyıp taşıyamayacağını hep birlikte göreceğiz. Teknik mânâda haftalar önce DXY cephesinde ön plana çıkardığımız 105,3 seviyesinin ötesinde 107,2 seviyesini hedefleyeceğiz.

 

Güçlü dolar karşısında EUR ve GBP pariteleri sırası ile 1,0680 ve 1,2380 seviyelerinde salınıyor. Bu akşam Powell’ın açıklamalarında üslubunun ‘şahin’ bir tonda olacağını düşünürken, en azından faiz artmasa bile uzunca bir süre faiz oranlarının yüksek seyrini koruyacağının altını çizmesini bekliyoruz. Piyasaların ruh hâlinin de tam olarak ne minvalde olacağını kestiremiyoruz. Piyasalar, hikâyenin taze kısmına konsantre olup faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağına dair ipuçları arayacaktır. Tahvil faizlerinin ise bu sabah yukarıda da değindiğim üzere son 16 yılın zirvesinde olması da güçlü dolar temasının bir süre daha devam edebileceğine işaret ediyor.

Faiz getirisi olmayan altın 1,930 usd/ons seviyelerinde salınmaya devam ederken, Bitcoin ise bu sabah yeniden 27bin dolar seviyesinin üzerine yükseldi. Petrol fiyatları, ABD kaya petrol üretiminin zayıf kalmasının, Suudi Arabistan ve Rusya’nın ay başında üretim kesintilerini uzatmasından kaynaklı arz endişelerini artırmasıyla dün 10 ayın yeni en yüksek seviyesini görmüştü. Hatırlanacağı üzere, Suudi Arabistan günde bir milyon varil gönüllü petrol üretim kesintisini Aralık sonuna kadar üç ay daha uzatacağını açıklarken, Rusya’da petrol ihracatında günlük 300bin varil kesinti kararını bu yılın sonuna kadar uzatacağını açıklamıştı. Dün, ABD’nin gerekirse stratejik rezervleri satarız çıkışı ardından bu sabah Brent cinsi ham petrol 93,30 seviyesine geriledi.

Türk mali piyasaları da dün göreceli olarak sakin bir gün geçirdi. Gözler içeriden ziyade ekonomi yönetiminin ABD’deki temaslarına çevrildi. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek X hesabından yaptığı açıklamada, olumlu geçen temasların altını çizerken, “Türkiye yatırımcılar nezdinde heyecan uyandırmaya devam ettiğini, Cumhurbaşkanımızın enflasyonun kontrol altına alınmasına yönelik politikalarımıza verdiği tam destek, politika çerçevemize güveni artıran en önemli unsur” olduğunu söylerken, “bu görüşmelerimizin Türkiye’ye fon akışında katkısının olacağına inanıyorum” dedi.

 

Hazır yeri gelmişken, yeni ekonomi takımının ortodox para politikasına dört elle sarılmasına istinaden korunan ılımlı hava ve CDS risk priminin 380 baz puan civarına gerilemesine paralel Türk bankalarının ve şirketlerinin son haftalarda artan yurtdışı borçlanmalarına da dikkat çekmek istiyoruz. Vakıfbank ($750 mio), Yapı Kredi ($500 mio) ve TSKB’nin ($300 mio) 5 yıl vadeli borçlanması ardından dün de Arçelik yine benzer vadede $400 mio %8,50 faiz oranı ile borçlandı. Haber akışında, Türk Eximbank, uluslararası islami ticaret finansman kuruluşu koordinatörlüğündeki bankalar konsorsiyumundan 277 milyon dolar murabaha sendikasyonu sağladığını gördük. Eximbank’ın yaptığı açıklamada, 2023 yılının başından bu yana tahvil ihraçları, sendikasyon kredileri ve uluslarüstü kurumlardan sağlanan borçlanmalar dâhil toplam 2,6 milyar dolar tutarında kaynak temin edildiği paylaşıldı.

Türk hisse senetlerinde son günlerde hâkin olan ‘limoni’ hava dün yerini adeta nefeslenmeye terk etti. Seansın kapanışına doğru gelen alımlarla BİST100 endeksi günü %1,4 oranında artışla tamamlarken, OVP sonrası tahvil faizlerinde hâkim olan yukarı yönlü istek hisse senetleri üzerinde genel hatları ile baskı kurduğunu hatırlatalım. USDTRY kuru psikolojik 27 seviyesinin hemen üzerinde yer alırken, bugün biraz daha geniş bir çerçeveden kurun bundan sonra izleyebileceği seyre odaklanmak istiyoruz. 2023 yılının 29-30 bandında tamamlanacağını, yerel seçimlere kadar 30-32 seviyelerinin test edilebileceğini, seçim ardından TL’nin değer kaybının bir miktar hızlanacağını, yabancı yatırımcının ise cazip seviyelerden döviz satarak TL alacağını, tahvil piyasasına ilginin yeniden oluşacağını, gelen dövizin ise TCMB rezervlerini güçlendirmek adına TCMB tarafından satın alınacağını düşünüyoruz. 2024 sene sonu için USDTRY kurunda 40 seviyesinin modellerimizde çalışma kuru olarak kullanıyoruz.

ABD borsalarının geceyi hafif de olsa düşüş isteği ile tamamlaması ardından bu sabah Asya piyasalarında da hâkim renk kırmızı. Bu akşam sonuçlanacak FED faiz toplantısı, yarın sonuçlanacak Türkiye ve İngiltere Merkez Bankası kararları öncesinde piyasalarda gerginlik dozu da hâliyle artmış durumda. TCMB’nin yarın sonuçlanacak olağan faiz toplantısına yönelik 500 baz puan faiz artışına neredeyse kesin gözüyle bakılırken, jumbo bir faizi artışı ihtimalini de göz ardı etmiyoruz. Beklenti üzeri bir hamle tıpkı geçen sefer olduğu üzere USDTRY kurunda sert ve anlık bir düşüşe sebep olabileceği gibi, böyle bir hamlenin döviz satın alma ihtiyacı içinde olan yurtiçi yerleşiklere alım imkânı sağlayacağını düşünüyoruz.

 

 

Kıbrıs İktisat Bankası sabah bülteninden alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler