Sosyal Medya

Borsa

SABAH Bülteni: Powell faiz artırımlarının sona ereceği umutlarını besledi: Yüzler gülüyor!

Hazine'nin 2024 yılı borç çevirme oranını %136 gibi yüksek tutacağını hedeflemesi, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizini %37,4 seviyesine taşıdı. USDTRY kuru ise kamunun ana belirleyici konumda olmasına paralel bebek adımları ile de olsa yükseliş isteğini dün de devam ettirerek 28,34 seviyesine yükseldi.

SABAH Bülteni: Powell faiz artırımlarının sona ereceği umutlarını besledi: Yüzler gülüyor!

Küresel mali piyasaların dün gündeminde FED’in olağan FOMC toplantısı bulunuyordu. FED beklenildiği üzere faizleri %5,25 – 5,50 aralığında peş peşe iki aydır sabit tutarken, Powell ekonominin güçlü olduğunu ve finansal koşulların da sıkı olduğuna dikkat çekti. FED’in tonu beklentilerimize paralel şahin tarafta kalmaya devam etti. Henüz resmî olarak faiz artırım döngüsünün bittiğine dair bir izlenim almasak da, kanaatimiz o yönde ki faiz artırımlarında sona gelindi. Vadeli işlemlerin ise, FED kararı ardından bu sabah itibari ile 2024 yılına ait 84 baz puan faiz indirim beklentisi içinde olduklarını peşinen not etmiş olalım.

Fed-Powell açıklamaları “güvercince” algılandı

Dün FED’in faiz kararı kadar, ABD Hazinesinin borçlanma programına ilişkin açıklamalar da piyasaların radarında idi. Uzun vadeli borçlanma hızının yavaşlatılması yönünde karar piyasalarda olumlu karşılandı. Şöyle ki, 2023 yılının son çeyreğine ilişkin borçlanma tahmini, temmuz ayındaki tahmine nazaran 76 milyar dolar daha az açıklandı ve 776 milyar dolara düşürüldü. Hazine’nin daha az borçlanma gereksinimi öngörmesi, gösterge 10 yıllık Hazine bonolarının getirisinin %4,7 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Hatırlanacağı üzere geçen hafta %5 seviyesinin hemen üstü test edilmiş ve 16 yılın zirvesi manşetleri süslemişti.

Altın Powell’e direndi, Bitcoin’de ralliye devam

Hâliyle, amiral gemi olarak takip edilen 10 yıllık tahvil faizinin neredeyse 25 baz puan gerilemesi, piyasalar cephesinde olumlu karşılandı. Dolar bir miktar da olsun değer kaybederken, EURUSD paritesi yeniden 1,06’lı seviyelere yükseldi. Faiz getirisi olmayan ve ABD tahvil faizleri ile ters korelasyona sahip altının ons fiyatı ise 1,985 dolar seviyesine toparlandı. Hatırlanacağı üzere, önemli ve psikolojik bir seviye olarak görülen 2,000 doların üzerine kadar yükselen altının ons fiyatı, ortadoğu riskine rağmen cepheyi müdafaa etmekte zorlanmış ve 1,980 dolar seviyesinin de altına gerilemişti. Direnişin parası bitcoin ise bu sabah 35,500 dolar seviyesine yükselerek Mayıs 2022’den bu yana en yüksek seviyesini test etti. Teknik mânâda, yukarıda 35,800 dolar üzerinde haftalık temiz bir kapanışla ile sırasıyla 42,150 ve 48,480 dolar seviyelerini hedefleyeceğiz.

 

Borsa’da son anda tepki alımları

Dün Türkiye cephesinde hisse senetleri ve tahvil piyasasında hareketli bir seyir yaşandı. Gün içerisinde %3 civarında değer kaybeden BIST100 ana endeksi, kapanışa doğru gelen alımlarla günü hafif de olsa artıda tamamlamayı başardı. Teknik mânâda uzun bir süredir 7,565 puan seviyesine dikkat çekiyoruz. Dün teknik seviyenin altına inmesi ardından gelen alımların altını çizmek isteriz. BIST100 endeksi için haftalık kapanışı takip etmekte fayda görüyoruz. Bir diğer önemli fiyat hareketi ise tahvil piyasasında yaşandı.

Hazine’nin 2024 yılı borç çevirme oranını %136 gibi yüksek tutacağını hedeflemesi, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizini %37,4 seviyesine taşıdı. USDTRY kuru ise kamunun ana belirleyici konumda olmasına paralel bebek adımları ile de olsa yükseliş isteğini dün de devam ettirerek 28,34 seviyesine yükseldi.

 

Ekonomi soğuyor, enflasyona çare bulunamadı

Türkiye’de dün açıklanan 3 önemli veri gözümüzden kaçmadı. Büyümenin öncü göstergesi olan PMI verisi 48,4 değerini alarak büyüme ile daralmanın ayrıştığı eşik değer olan 50’nin altında kalırken, bu yılın da en düşük rakamı olarak kayda geçti. Ekonominin soğuması gerektiğini düşünürsek, veriyi çizilen yol haritası ile uyumlu olarak değerlendiriyoruz. Öte yandan, BloombergHT’nin hazırladığı tüketici güven endeksi ekim ayında bir önceki aya göre çok sınırlı bir oranda bozulma kaydetti. Alt detaylarda, tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde bir miktar gerileme izlendi. İTO’nun ise İstanbul bölgesi için açıkladığı TÜFE artışı aylık bazda %3,7 olurken yıllık rakamı da %72,7’ye getirdi. Geçen sene ekim ayında İTO enflasyonunun %108,77 olarak zirve yaptığını not edelim.

FED’in faiz kararı ve ABD Hazinesinin borçlanma gereksinimini düşürmesi ardından ABD borsaları geceyi yükselişle tamamladı. Pasifiğin diğer ucunda da yüzlerin bu sabah güldüğünü görüyoruz: Asya genelinde hâkim renk yeşil. Gösterge endeks Tokyo borsası %1 artış kaydederken, Tayvan borsasında yükseliş %2’yi aştı. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de yükseliş isteği devam ediyor. Çok açık bir şekilde itiraf etmeliyiz ki, hisse senedi ve tahvil piyasası, Powell’ın faiz artırımlarının sona ereceği umutlarını beslemesiyle yükselişe geçti.

Bugün gözler, İngiltere Merkez Bankası olağan faiz toplantısında olacaktır. Ekonomide yavaşlama işaretlerine rağmen faiz oranlarını 15 yılın en yüksek seviyesinde sabit tutacağını tahmin ediyoruz. Her perşembe günü olduğu üzere Türkiye cephesinde TCMB ve BDDK’nın haftalık verilerini; makro cephede ise benzer bir şekilde ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edeceğiz.

Kıbrıs İktisat Bankası günlük  bülteninden alıntıdır

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler