Sosyal Medya

Borsa

SABAH Bülteni:   Bu sefer güvenli liman ABD tahvilleri olmayabilir! #XAU #BTC

Direnişin parası Bitcoin'in de sessiz ve sedasız bir şekilde 28,800 dolar seviyesindeki direncini aşarak 31 bin dolar seviyesine geldi. Ara bir direnç olarak yukarıda 31,850 dolar seviyesinin de geçilmesi durumunda, yukarı yönlü isteğin açık bir şekilde artacağını not edebiliriz. Bültenimizin başlığına tekrar göz atıp altın ve Bitcoin'in altını tekrar kalınca çizelim!

SABAH Bülteni:   Bu sefer güvenli liman ABD tahvilleri olmayabilir! #XAU #BTC

Küresel mali piyasalarda karamsar hava her geçen gün daha da ağırlaşıyor. ABD hisse senetlerinde artan oynaklık, güvenli liman arayışını da tetiklerken, yatırımcıların saklanacakları güvenli liman sayısı da hızla azalıyor. Wall Street’in yatırımcı tedirginliğinin en yakından takip edilen Volatilite Endeksi (VIX) nam-ı diğer korku endeksi, ABD borsalarının göstergesi konumunda S&P500 endeksinin yılın en yüksek seviyesine ulaştığı temmuz sonuna göre %8 düşüş göstermesi ardından bu sabah yaklaşık 7 ayın en yüksek seviyesine dayandı.

Yatırımcıların fırtınayı atlatmasına yardımcı olabilecek güvenli limanların yetersiz kalabileceğini de son günlerde tecrübe etmeye başladık. Şöyle ki, Japon Yen’i, dolar karşısında yaklaşık bir yılın en düşük seviyesinde işlem görürken, ABD devlet tahvilleri, 2007 yılından bu yana en yüksek seviyede işlem görüyor. Hatırlatma yapmak gerekirse, tahvil getirilerin artması, ‘birilerinin’ tahvil sattığını ve fiyatının da düştüğü anlamına geliyor. Güvenli liman varlıklarına talep artarken, altının ons fiyatı haftasonu riskini almak istemeyen yatırımcıların adeta hücumu ile 2,000 dolar seviyesine kadar dayanırken, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın patlak vermesinden bu yana ons altın yaklaşık %8 yükseldi.

Piyasaların amiral gemisi olan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükselişin FED’in işini bir miktar ikâme etmesi dışında kimseye pek de fayda sağlamadığını söyleyebiliriz. ABD’de 30 yıllık mortgage faizi %8 seviyesine yaklaşırken, bu sefer de haftanın son iş günü İngiltere’de 30 yıllık mortgage faizi %8 seviyesine gelerek son 25 yılın zirvesini test etti. ABD Hazine tahvillerinde beklenen oynaklığı ölçen MOVE endeksi, dört ayın en yüksek seviyesine yakın duruyor. Tahvil faizlerinde yaşanan amansız yükseliş bir noktada merkez bankalarının da dikkatinden kaçmayacağını peşinen not edelim!

Türk mali piyasaları ise haftayı olumsuz bir tablo ile tamamladı. Türk mali piyasalarının hayat belirtisi gösteren yegane piyasası olan ve 8 milyonu aşkın rekor yatırımcının sığındığı Borsa İstanbul haftanın son iş gününü %3,3 düşüşle tamamlarken, haftanın genelinde ise %9’a yakın geriledi. Son 2 haftada düşüşün ~ %11,50 olduğunu da not etmiş olalım. Jeopolitik riskler düşüşü tek başına özetlemede yetersiz kalırken, halka arzların para çıkışına neden olması ve yabancı yatırımcının eksikliğinde daha da aşağı seviyelerin görülebileceğini düşünüyoruz. Teknik mânâda, geçen hafta ön plana çıkardığımız ilk seviye olan 7,565 puan seviyesinin de altında haftalık kapanış gerçekleşmesi sonrası bir sonraki hedef seviye 6,950 puan olabilir.

USDTRY kuru ise kamu kontrolünde ve sakin bir şekilde yükselişini her geçen gün devam ettirirken, tahvil faizlerinin getirisi %30 bileşik seviyesine dayandı. Yabancı indinde 5 yıl vadeli risk göstergesi olan CDS risk primi 425 seviyesine yükselirken, bu hafta gözler TCMB’nin olağan Para Politikası Kurulu (PPK) kararında olacak.

Bu sefer 500 baz puan yerine 250 baz puan artırım etrafında piyasa ortalama beklentinin şekillendiğini not edelim. Daha basit bir şekilde, sene sonuna kadar kalan 3 olağan toplantıda faizinin toplam olarak 750 baz puan artarak %37,50 seviyesine geleceğini düşünüyoruz. Cuma günü açıklanan piyasa katılımcıları anketinin ekim ayı sonuçlarına göre, yıl sonu USDTRY kuru beklentisi 30,14’ten 30,05’e gerilerken, anketin 12 ay sonrası beklentisi 37,26’dan 38,64’e yükseldi. Bizim sene sonu tahminimiz 29,50 – 30 aralığında yer alıyor.

 

USDTRY kurunun 28,00 seviyesinin etrafında salınması ve altının ons fiyatının son 5 ayın zirvesini test etmesi sonrasında Türk insanın bir numaralı yatırım enstrümanı olan gram altın haftayı 1,800 TL sınırına yakın tamamlarken, diğer bir güvenli liman olan petrolün varil fiyatı da haftayı 92 dolar seviyesinden tamamladı. Brent petrolde, yukarıda önemli bir teknik seviye olan 96,50 dolar seviyesine dikkat edeceğiz.

Direnişin parası Bitcoin’in de sessiz ve sedasız bir şekilde 28,800 dolar seviyesindeki direncini aşarak 31 bin dolar seviyesine geldi. Ara bir direnç olarak yukarıda 31,850 dolar seviyesinin de geçilmesi durumunda, yukarı yönlü isteğin açık bir şekilde artacağını not edebiliriz. Bültenimizin başlığına tekrar göz atıp altın ve Bitcoin’in altını tekrar kalınca çizelim!

İran, baş düşmanı İsrail’e kamuoyu önünde acı verici bir ültimatom verdi: İran dışişleri bakanı uyardı: Gazze’ye yönelik saldırınızı durdurun, yoksa harekete geçmek zorunda kalacağız. Cumhur İttifakı Ortağı MHP Lideri Bahçeli’nin de aynı minvalde uyarıda bulunduğunun altını çizelim. Uyarılar havada uçuşurken, İsrail-Filistin savaşı da tüm acımasızlığı ile sürüyor; can kaybı da her geçen gün daha da artıyor. Gazze’de yakıt, yiyecek ve su sıkıntısı başlarken, İsrail, Gazze’ye kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Netanyahu, artan çatışmayı değerlendirmek üzere üst düzey generalleri ve savaş kabinesini toplantıya çağırırken, İsrail pazartesi günü erken saatlerde Gazze’yi hava saldırılarıyla bombaladı ve uçakları bir gecede güney Lübnan’ı vurdu. Hizbullah üzerinden Lübnan’la da çatışma içerisine girildiğinin altını çizmek isteriz.

Arjantin’de çöken ekonomi, paranın anlamını yitirmesi, kağıt üzerinde 3 hanelerde dolaşan enflasyon, sistem dışına kaçış derken hafta sonu düzenlenen seçimlerde henüz resmî olmayan sonuçlara göre sürpriz bir sonuç ortaya çıktı: Mevcut sol tandanslı koalisyonun Ekonomi Bakanı Massa %36 ile ilk sırada yer alırken, çılgın fikirleri bulunan populist Milei ise %30 ile ikinci sırada yer aldı. Seçimlerin sonuçlanması için bir adayın %45 oy alması ve/veya %40 alıp en yakın rakibinin 10 puan önünde yer alması gerekiyor. Bu sonuçlara göre seçim ikinci tura (19 Kasım) kaldı. Seçimleri bütün dünyanın yakından takip ediyor olmasının arkasında ekonomi profesörü olan populist Milei’nin vaatleri yatıyor. Hatırlanacağı üzere, Merkez bankasını kapatacağını ve ABD Doları’nı resmî para birimi yapacağını, büyük hapishaneler yaparak, silah kontrollerini gevşeteceğini söylemişti.

Bu hafta bilanço açıklayacak olan, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon ve Meta Platforms (Facebook) gibi devasa şirketlerin performansı piyasaların yılın geri kalanı günlerini normal şartlarda nasıl geçireceğine ışık tutmasını beklerdik. Lâkin jeopolitik belirsizlikler, artan tahvil getirileri ve hisse senetlerinde daha fazla kayıp riski yatırımcıların yeni belirsizliklerle karşı karşıya olduğu anlamına gelirken, küresel mali piyasalar açık bir şekilde artan riskleri fiyatlıyor. Cuma günü 2,000 dolara dayanan altının ons fiyatı bu sabah 1,975 dolar seviyesinden işlem görüyor. Teknik mânâda, 3 kez test edilen 2,072 doların aşılması sonrasında altın bambaşka bir ‘dünyaya’ gidebilir (bakınız grafik). Bitcoin ise kış uykusundan uyanmak üzere olduğunun altını çizelim. Makro cephede ise hafta genelinde ABD’de açıklanacak büyüme verisi ile FED’in favori enflasyon göstergesi PCE, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararını önemle takip edeceğiz.

 

S&P500 ve VIX

 

Volatilite Endeksi (VIX) nam-ı diğer korku endeksi, ABD borsalarının göstergesi konumunda S&P500 endeksinin yılın en yüksek seviyesine ulaştığı temmuz sonuna göre %8 düşüş göstermesi ardından bu sabah yaklaşık 7 ayın en yüksek seviyesine dayandı.

 

XAUUSD

Üç defa test edilen 2,072 dolar seviyesindeki teknik bölgenin aşılması durumunda altının başka dünyalara gideceğini düşünüyoruz. Teknik bir bakış açısıyla, ilk etapta 1,987 dolar üzerinde haftalık bir kapanış beklememiz gerektiğini not edelim.

 

 

BTCUSD

Teknik bir bakış açısıyla Bitcoin’de 32bin dolar seviyesinin üzerinde yükseliş isteğinin ivme kazanacağını ve 48 bin dolar seviyesinin hedef sahasına gireceğini düşünüyoruz.

 

 

Emre Değirmencioğlu, Grup Müdürü, Hazine Bölümü

Kıbrıs  İktisat Bankası Günlük Bültenden alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler