Sosyal Medya

Borsa

Robeco:  “Kusursuz inişe inanmayın!”

Merkez bankalarının bilançolarını küçültecek, piyasa likiditesi tükenecek. Bu nedenlerle  kazanç tahminleri aşağı yönde şaşırtacak ve kazanç çarpanları düşecek. Özetle, temel senaryoda belli başlı Borsa endeksleri ayı pazarında.

Robeco:  “Kusursuz inişe inanmayın!”

 

ParaAnaliz önde gelen finans kurumlarının 2024 ekonomik ve mali varlık fiyatı tahminlerini yakından takip edip, “akılcı” olanları sizinle paylaşıyor.  Halihazırda çoğunluk ekonomide durağan ve tatsız bir seyri öngörüyor.  İronik biçimde, aynı çoğunluk S&P500  başta olmak üzere bu karamsar ortamda riskli varlıkların ralliyi sürdüreceği görüşünde.

Bu görüşe “Immaculate Landing”, yani kusursuz iniş deniyor. Kusursuz İniş senaryosunun 3 ayağı var:

Enflasyon hıza %2 hedefine gerileyecek

Fed 2024 yılında faiz indirimine başlayacak

Yavaşlayan ekonomik büyümeye karşın, hisse başı kar artışı Borsa endekslerini yukarı sürükleyecek.

 

Robeco:  Her şey güzel olacak bir peri masalı

Hollandalı yatırım şirketi Robeco, 2024 görünümünde bu görüşün karşıtını sunuyor.

Robeco’nun 2024’e bakış açısı nedir?

Robeco 2024 için  üç potansiyel senaryo sunuyor: en muhtemel “temel senaryo”, en iyimser “boğa senaryosu” ve en kötümser “ayı senaryosu”.

Temel senaryoda Fed’in iyimser tahminlerine “Peri Masalı” diyor: ortalama işsizlik %4,1, ​​çekirdek enflasyon %2,6 ve resesyondan arınmış bir ABD ekonomisi bir peri masalı sonucu. Analistleri, Fed ve Avrupa Merkez Bankası’nın öngördüğü gibi işsizliğin sadece 0,3 puan değil, bir veya iki puan artacağını öngörüyor.

Stagflasyon ve düşen şirket kazançları

Robeco 2023’teki agresif faiz artırımlarının sert etkilerinin kaçınılmaz olarak büyük sanayileşmiş ekonomilerinin durgunlaşmasına neden olacağını düşünüyor. Ek olarak işsizlikte gözle görülür  bir artış olmadan çekirdek enflasyonun %3’ün altına ineceğini kabul etmiyor. Yani, merkez bankalarının yüzde 2 hedefine ulaşmanın son derece zor olacağı belirtiliyor.

 

Daha iyimser tarafta ise Abd ve Avrupa ekonomilerinin “yumuşak iniş” yapmasıyla beslenen boğa senaryosu var. Bu senaryoda G7 ekonomileri, tüm faiz artışlarına rağmen son derece düşük işsizlikle birlikte “kusursuz bir enflasyon düşüşü”ne sahne oluyor. Yapay zekanın benimsenmesi, işgücü maliyeti artışlarının kontrol altında tutulduğu ve çekirdek enflasyonu %2,5 veya altına düştüğü “dolçe vita” başlıyor. Kusursuz iniş merkez bankalarının yeniden faizleri düşürmesini tetikleyerek  adil hisse değerlemelerini yukarı itiyor.

 

Hisselerde ayı pazarı senaryosu öne çıkıyor

Robeco’nun bir de “karanlık endişe” senaryosu var: Bu senaryo yüksek enflasyon ve düşük büyümenin hastalıklı bir karışımı olan “stagflasyon”. Yükselen jeopolitik gerginliğin, enflasyonun merkez bankası hedeflerinin oldukça üzerinde sıkışıp kalmasıyla birlikte resesyona yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Bu ortamda kazançlar %20 düşecek ve hisse senetleri ayı piyasasına geri dönecektir.

Bu senaryoların her biri için önemli bir faktör, yapay zekanın potansiyel etkisi. Çokuluslu şirketlerin yaklaşık %80’i yapay zekayı benimsemeyi planlıyor, ancak verimlilik verilerinde henüz teknolojinin işgücü maliyetleri ve enflasyonu azaltıcı  etkisi görülmedi. Ancak Robeco, tüm yapay zeka destekli grafik işlem birimlerinin üreticisi olan Nvidia’yı yakından izliyor. Onun performansını ABD üretkenlik artışının potansiyel öncü göstergesi olarak görüyor.

Nvidia hisse fiyatını yakında takip edin!

Özel sektör sabit sermaye harcamaları genellikle üretkenliğe yol açıyor. Bu nedenle Robeco, Nvidia siparişleri ve satışlarındaki büyük artışın muhtemelen 2024’te üretkenlikte de alevlenmenin öncü göstergesi olacağını düşünüyor.

Değerlemeler açısından bu ne anlama geliyor?

Ekonomik yavaşlama sırasında adil F/K’lar ve kazançlar genellikle darbe alır. Özetle Robeco’nun beklediği şey bu. Gelecek yıl hisse senetleri için  daha düşük değerlemeler öngörülüyor. Çalkantılı jeopolitik, yüksek faiz oranları ve azalan likiditenin değerlemeler ve ekonomik aktivite üzerinde baskı oluşturacağını öne sürüyor.

Robeco, MSCI ACWI (23 gelişmiş ekonomi ve 24 gelişmekte olan ekonomideki büyük ve orta ölçekli şirketleri içeren hisse endeksi) için hisse başına kazançta (HBK) %11,4 artış yönündeki mevcut 2024 konsensusunun karşılanmasının imkansız olacağını söylüyor. Fon kuruluşu, G7 ülkelerindeki büyümenin sabit kalması nedeniyle bunun imkansız olacağını söylüyor.

Robeco’nun temel senaryosu, merkez bankalarının bilançolarını küçültmeye devam etmesi, piyasa likiditesinin tükenmesi yönünde. Bu nedenlerle  kazanç tahminleri aşağı yönde şaşırtacak ve kazanç çarpanları düşecek. Özetle, temel senaryoda belli başlı Borsa endeksleri ayı pazarında.

 

Fırsatlar nerde?

Robeco, Avrupa’yı çekici buluyor; bunun başlıca sebebi HBK konsensüs büyüme tahminlerinin %3 ile biraz fazla kötümser görünmesi. Yatırım şirketi, çok da uzak olmayan ufukta Euro bölgesi durgunluğu yaşansa  bile, nakit zengini Avrupalı ​​şirketlerin hisse geri alımlarının hisse fiyatlarının çok fazla düşmesini önleyeceğini düşünüyor.

Hisse senetlerinin ileriye dönük fiyat-kazanç oranının özellikle ucuz görünmesi nedeniyle Robeco şu anda Japonya’da da değer görüyor.

Bu arada ABD, 30x F/K ile pahalı görünüyor – ancak daha önce de belirttiği gibi, teknoloji sektörü dışında ABD pazarı bazı ucuz kağıtlara sahip.

 

Kaynak:  Robeco Is Keeping It Real. (Real Bearish)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler