Sosyal Medya

Borsa

Reuters: SP500  artan baskılara direnebilecek mi?

Artan baskılara rağmen Wall Street'te çöküş beklenmiyor

Reuters: SP500  artan baskılara direnebilecek mi?

Fed’in şahin tutumu, alevlenen Hazine tahvili  getirileri ve yaklaşmakta olan federal  hükümetin kapanması, yatırımcıları ürkütüyor. ABD hisse senetleri görünümünü bulanıklaştıran risk kokteylinde çok fazla zehir var.

ABD hisse senetleri Temmuz sonundaki zirveden %6’dan fazla kayıp yaşarken,  geçtiğimiz hafta yatırımcılar için özellikle sinir bozucu oldu. Fed’in faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde tutacağının kabullenilmesi, ABD hisse senetleri ve tahvillerinde satışları tetikledi.

S&P 500 bu hafta %2,9 kayıpla Mart ayından bu yana en büyük haftalık düşüşünü gerçekleştirdi. BoFA Global Fon Yöneticileri  Anket araştırması, yatırımcıların küresel hisse senetlerini en hızlı şekilde sattığını ve Çarşamba gün, biten haftada net 16,9 milyar dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirdiğini gösterdi. S&P Endeksi hala yılbaşından bu yana %12,8 primli, ama nereye kadar?

 

Allianz Yatırım Yönetimi kıdemli yatırım stratejisti Charlie Ripley, “Yaz aylarında dirençli bir ekonomik faaliyete şahit olduk,  şimdi  ciddi risklerin biriktiği bir döneme giriyoruz” dedi. “Yatırımcılar riskli pozisyonları  kırpıyor; ve bu da hisse senetlerine olan iştahı biraz azaltacak” dedi.

 

Gösterge ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirileri, 16 yılın en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. Yüksek Hazine  kağıdı getirileri, yatırımcılara neredeyse risksiz görülen bir yatırım karşılığında cazip bir faiz sunarak hisse senetlerinin cazibesini köreltiyor.

Piyasa katılımcıları aynı zamanda ABD’nin ekonomik büyümesine yönelik çeşitli potansiyel tehditleri de ciddiye almaya başladı.  ABD’nin bu yılki çoğunluk beklentisini aşan büyüme performansı hisse senetlerinin yükselmesine yardımcı oldu. Fed’in enflasyonun gidişatını kararlı bir şekilde değiştirmeye çalışırken borçlanma maliyetlerini yüksek tutma taahhüdünü yerine getirmesi halinde, fahiş faizlerin  ekonominin konut kredisi, dayanıklı tüketim malları ve özel sektör yatırımları gibi sektörlerine getireceği zorluklar öne çıkacak.

Annex Wealth Management’ın baş ekonomisti Brian Jacobsen, “Fed, yumuşak iniş anlatısına fazlasıyla güveniyor” dedi. “Kendine güvenen bir Fed tehlikeli bir Fed’dir, çünkü ekonomide zayıflığın ilk işaretlerini görmezden gelecektir.”

Diğer riskler arasında yüksek petrol fiyatları, öğrenci kredisi ödemelerinin Ekim ayında yeniden başlaması ve milletvekillerinin bütçeyi 30 Eylül’e kadar geçirememesi durumunda başlayacak olan hükümetin kapatılması yer alıyor.

Mevsimsel faktörler de en azından yakın vadede olumsuz görünüyor. BofA Global Research’e göre S&P 500, 18 Eylül’de yılın en zayıf 10 günlük dönemine girdi. Bankanın verileri, bu yıl olduğu gibi ayın ilk 10 günündeki performansın ortalamanın altında olduğu dönemde endeksin tarihsel olarak %1,66 oranında düştüğünü gösterdi.

BoFA analistleri, “Mevsimsellik Ekim ayına kadar kötü günler vadediyor” dedi ancak düşüşlerin dip alıcıları için fırsatlar yaratabileceğini belirtti.

 

 

Bu arada, hükümetin uzun süreli kapatılması, ABD borç sorununda çıkmaza ilişkin endişeleri ağırlaştırıp, Hazine getirilerinin daha da yükselmesine neden olabilir. Bu yılın başlarında milletvekilleri borç tavanını yükseltmek için uzun süreli bir pazarlığa giriştiler. Societe Generale analistleri, bunun derecelendirme kuruluşu Fitch’in kredi notunu düşürmesine yol açtığını yazdı.

 

S&P500’te kalıcı bir tökezlenme beklenmiyor

 

Öte yanda, stratejistlerin ölçümleri, düzeltme durumunda satın almak isteyen yatırımcıların cebinde kullanabilecekleri bol miktarda nakit bulunduğunu gösterdi. Truist’in eş baş yatırım yetkilisi Keith Lerner, S&P 500’ün mevcut seviyelerin yaklaşık %3’ü olan 4.200’e düşmesi durumunda alıcıların muhtemelen devreye gireceğini söyledi.

Cuma günkü raporunda böyle bir düşüşün endeksi 10 yıllık ortalamaya paralel olarak 17,5 fiyat-kazanç oranına yerleştireceğini söyledi.

“En azından başlangıçta, kısa vadeli zayıflığın tabanını kestirmek anlamında, alıcıların bu civarda  bir endeks değerine piyasaya  geleceğini tahmin ediyoruz” dedi.

LPL Financial’ın baş teknik stratejisti Adam Turnquist, Cuma günü geç saatlerde yayınladığı raporda, piyasa genişliği de dahil olmak üzere takip ettiği momentum göstergelerinin çoğunun düşüş eğilimi göstermesine rağmen iyimserliğini korudu. S&P 500’ün 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kaldığını ve yatırımcıların güvenli bir yere kaçtığı yönünde çok az işaret bulunduğunu belirtti.

“Genel olarak piyasa düşüşte ama  oyun bitmiş değil” diye yazdı. “Boğa piyasası esnasında geri çekilmeler tamamen olağandır.”

 

 

Kaynak:   Fed-wary investors eye mounting risks to US stock rally

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler