Sosyal Medya

Borsa

Orta Doğu’da topyekün savaş riski azaldı, petrol geriliyor, altın tutunuyor

Pazar günü açılan Orta Doğu pazarları, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyine asker ve tank göndermesine rağmen çok az panik belirtisi gösterdi. İsrail'in TA-35 hisse senedi endeksi %1,3 artış göstererek 7 Ekim'deki Hamas sızmasından bu yana kaybını %11'e düşürdü.

Orta Doğu’da topyekün savaş riski azaldı, petrol geriliyor, altın tutunuyor

 

ABD tarım-dışı istihdam, global PMI’lar ve Fed FOMC kararı gibi bir dizi piyasaların gidişatını çok yakından etkileyecek verilerin açıklanacağı haftaya fonlar daha iyimser bir havada giriyor.  Orta Doğu’da topyekün savaş halen bir numaralı risk, fakat dünya kamuoyundan gelen uyarılar ve Gazze’de sokak savaşının insani maliyetini kavramaya başlayan Netanyahu’nun artık daha temkinli davranacağı düşüncesi yayılmaya başlıyor.

Öte yanda, Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar açısından görünüm hala karamsar. Orta Doğu’da savaş petrolde alevlenme yaratmasa da, ABD’nin bir türlü yavaşlamayan büyümesi nedeniyle Fed’in 2024 boyunca faizleri yüksek tutması kayda değer bir olasılık. ABD tahvil faizlerinde yükseliş ise savaş veya enflasyondan çok, Federal bütçe açıklarından kaynaklanabilir. Güçlü dolar ve yüksek ABD faizleri, bir süre daha GOP’a taze para girişinin önünü kesebilir.

 

Güvenli liman talebi azaldı

 

Bloomberg’e göre, petrol, İsrail’in Gazze’deki askeri harekâtının beklenenden daha temkinli ilerlemesinin ardından geriliyor.  Genelde, güvenli liman varlıklarına olan talebin azalmasıyla altın ve ABD devlet tahvilleri getirileri de bu sabah düştü.

Brent ham petrolü Cuma günü neredeyse %3 yükseldikten sonra varil başına 90 doların altına düşerken, WTI 84 dolara geriledi. S&P 500 vadeli işlem sözleşmeleri, göstergenin Cuma günü yüzde 0,5 düşmesinin ardından yüzde 0,3 yükseldi.  Ancak,  risk iştahı, Fed’in katı şahin tutumu ve yetersiz şirket karları başta  olmak üzere bir dizi endişe nedeniyle zayıf.

 

Dolar önemli para birimleri karşısında pek değişmedi, 10 yıllık Hazine tahvili getirisi ise yaklaşık üç baz puan arttı. Altın düştü ancak ons ​​başına 2.000 doların üzerinde kaldı ve Avustralya tahvil getirileri yükseldi.

Standard Chartered Plc’nin küresel araştırma başkanı ve baş stratejisti Eric Robertsen, müşterilere yazdığı bir notta, “Orta Doğu’daki çatışma devam ederken, sıkı mali koşullar ile jeopolitik kaynaklı riskten kaçınma arasında sıkıştığımız için tetikteyiz” dedi.  “Şu an için gelişmekte olan piyasa varlıklarından ve gelişmiş piyasa hisse senetlerinden çıkışlara neden olan başlıca unsur, faiz oranlardaki dalgalanma.”

Avustralya ve Japon hisseleri düşerken, Çin’de hisseler karışık açıldı. Hong Kong mahkemesinin kapanış duruşmasını 4 Aralık’a ertelediği Pazartesi günü dünyanın en borçlu emlak geliştiricisi Çin Evergrande Grubu’nun hisseleri şirketin zaman kazanmasına rağmen düştü.

Pazar günü açılan Orta Doğu pazarları, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyine asker ve tank göndermesine rağmen çok az panik belirtisi gösterdi. İsrail’in TA-35 hisse senedi endeksi %1,3 artış göstererek 7 Ekim’deki Hamas sızmasından bu yana kaybını %11’e düşürdü.

İsrail ordusu, büyük bir kara saldırısı yerine HAMAS’ı temizleme girişimine temkinli başladı. İsrail, can kayıpları, çatışmanın kuzeyde Hizbullah’a sıçrama olaslığı ve Başbakan Binyamin Netanyahu üzerindeki iç siyasi baskılara dayalı olarak günlük bir yaklaşım benimsiyor.

New York’taki hedge fonu Tolou Capital Management’ın kurucusu Spencer Hakimian, “İsrail’in Gazze’ye yönelik kara saldırısı, çatışma İran gibi diğer bölgelere yayılmadığı sürece varlık piyasaları üzerinde muhtemelen sınırlı uzun vadeli etkiye sahip olacak” dedi.

Orta Doğu savaşı bitse de, riskli varlıklarda ralli kolay olmaz

Merkez bankalarının “uzun süre yüksek” faiz  politikalarının küresel ekonomiyi resesyona sürükleyebileceği endişesinin artmasıyla küresel borsalar Temmuz ayının sonundan bu yana 12 trilyon dolar değer kaybetti.

Wall Street’in korku göstergesi olarak bilinen VIX endeksi, Eylül ortasındaki 13 civarından 21’in üzerine yükseldi, ancak birçok bölgesel bankanın çöküşünün piyasayı bozduğu 20 Mart ortasındaki en yüksek seviyelerinin altında kalmayı sürdürüyor.

 

Hafta boyunca kritik veriler açıklanacak

 

Haftada Japonya, ABD ve İngiltere’deki merkez bankası toplantıları da dahil olmak üzere piyasayı hareketlendirme potansiyeli olan bir dizi olay yer alıyor.

Çarşamba günü, ABD Hazine Bakanlığı üç aylık tahvil satış planını açıklayacak; bu duyuru, 10 yıllık Hazine tahvil getirilerinin geçen hafta 16 yılın en yüksek seviyesine çıktıktan sonra yükselmeyi sürdürecek momentuma sahip olup olmadığını belirleyecek. Hafta, iş kazancı ve ücret artışının geçen ay yavaşladığını gösterebilecek ABD tarım-dışı  bordro raporuyla sona erecek.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler