Sosyal Medya

Borsa

Morgan Stanley’den yaz aylarında borsalara satış uyarısı

Avrupa hisse senetleri önümüzdeki birkaç ay içinde %10’a kadar düşebilir. Graham Secer liderliğindeki Morgan Stanley stratejistlerinin görüşü bu; MSCI Avrupa…

Morgan Stanley’den yaz aylarında borsalara satış uyarısı

Avrupa hisse senetleri önümüzdeki birkaç ay içinde %10’a kadar düşebilir. Graham Secer liderliğindeki Morgan Stanley stratejistlerinin görüşü bu; MSCI Avrupa Yerel Endeksi’nin ekonomik büyüme yavaşladıkça ve piyasa likiditesi daraldıkça yaz boyunca düşmesini ve yıl sonuna doğru tekrar toparlanmasını bekliyor. Secker, 4 Haziran tarihli bir notta, “Yıllık özkaynak esnekliğinin, ekonomik ivme hayal kırıklığı yarattıkça ve likidite koşulları daha da sıkılaştıkça önümüzdeki üç ay içinde giderek daha fazla zorlanması muhtemel” dedi. “Çatlakların ortaya çıktığını görüyoruz.”

Bu yılın başlarında Avrupa hisse senetlerinin ABD’ye karşı daha iyi performans göstereceğini doğru bir şekilde tahmin eden stratejist, küresel ekonomik büyümenin önümüzdeki birkaç çeyrekte maddi olarak yavaşlayacağını, Avrupa hisse senetlerinin de daha güçlü bir ABD doları, devam eden parasal sıkılaştırma ve likidite sorunları ile mücadele etmek zorunda kalacağını söyledi. ABD Hazinesi, borç tavanı anlaşmasından sonra kasalarını doldurmak için tahvil satarken, likiditenin daralması bekleniyor – diğer stratejistler de yeni bonolarını ödemek için banka mevduatlarına baskın yapıldığı için hisse senedi piyasalarına büyük bir darbe öngörüyorlar.

Bu yıl Nisan ayının sonuna kadar neredeyse %10 arttıktan sonra, Avrupa hisse senetleri Mayıs ayında yapışkan enflasyon ve potansiyel bir durgunluk endişeleriyle bocaladı. Bölge ayrıca, S&P 500’ün 2010’dan bu yana dolar bazında en düşük performans gösterdiği dönemde, daha fazla teknoloji hissesi içeren ABD endeksi, yapay zeka ile ilgili şirketlerdeki bir ralli ile desteklendi.

Secker, uzun vadede Avrupa hisse senetleri üzerinde hala pozitif. Yaz çöküşünü, Avrupa’nın ABD’den daha ucuz değerlemelerden ve daha esnek kazanç eğilimlerinden yararlandığı için bir toparlanma izlemesini bekliyor. Stratejist, MSCI Avrupa Yerel endeksinin yılı 1.970 puandan bitirmesini bekliyor ve bu da Cuma günkü kapanışa göre neredeyse %6 bir artış anlamına geliyor. Notta, Secker ayrıca, Avrupa bankalarını ve sigortacılarını nötr hale getirerek, sektörün ekonomik gerileme ve faiz artırımı döngüsünün sona ermesi sırasında daha iyi performans göstermekte zorlanacağını söyledi.

Morgan Stanley, ABD şirket karlarında yüzde 16 düşüşle rallinin tersini bekliyor

Morgan Stanley stratejistleri, şirket kazançlarındaki ani bir geri çekilmenin, Wall Street tahminleriyle çelişen bir çağrı olan ABD hisse senedi rallisinde frene basacağını tahmin ediyorlar. Andrew Sheets liderliğindeki Morgan Stanley stratejistlerine göre, S&P 500’ün hisse başına kazancı bu yıl %16 düşecek. Bu, Bloomberg tarafından izlenenler arasında en düşük tahminlerinden biri ve hafif büyüme öngören Goldman Sachs Group Inc. gibi şirketlerin boğa tahminleriyle çelişiyor.

Morgan Stanley analistleri, Pazar günü yayınlanan bir notta, “ABD kazançları için şimdi aşağı yönlü riskin olduğunu düşünüyoruz” diye yazdı. “Kötüleşen likidite zemininin önümüzdeki üç ay boyunca hisse senedi değerlemeleri üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturması muhtemel olsa da, gelir artışı yavaşladıkça ve marjlar daha da daraldıkça EPS’nin hayal kırıklığını da görüyoruz.”

Morgan Stanley, S&P 500’ün hisse başına kazancının, stratejistlerin medyan 206 dolarlık tahminiyle karşılaştırıldığında, 185 dolar olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Sheets’in ekibi, gösterge endeksi yıl sonunda 3.900’de görürken, Cuma günkü kapanış 4.282,37’de gerçekleşti. Gösterge, Ekim ayındaki en düşük seviyeden %19,7’lik bir rallinin ardından, Federal Rezerv’in faiz artırımlarına ve potansiyel bir resesyona ilişkin endişelere rağmen yapay zeka hisselerine duyulan coşkuyla kazanarak boğa piyasasının kenarında yer alıyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler