Sosyal Medya

Borsa

Mobius: Borsa İstanbul’a destek çabaları ters tepebilir!

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,17 değer kazanarak günü 5.008,58 puandan tamamladı...

Mobius: Borsa İstanbul’a destek çabaları ters tepebilir!

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 1,17 değer kazanarak günü 5.008,58 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 58,11 puan artarken, toplam işlem hacmi 93,2 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 1,83 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,64 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 7,04 ile taş, toprak, en çok kaybettiren ise yüzde 5,58 ile finansal kiralama, faktoring oldu.

Analistler, açıklanan verilerle merkez bankası para politikalarına yönelik beklenti ve yorumların değişkenlik gösterdiğini belirterek, küresel pay piyasalarında dalgalı seyrin bir müddet daha gündemde kalabileceğini ifade etti.

Yurt içinde alınan tedbirlerin etkisiyle TL varlıklara ilginin sürmesinin beklendiğini aktaran analistler, Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin haber akışının da izlenmeye devam edileceğini söyledi.

Analistler, yarın veri gündeminde yurt içinde piyasa katılımcıları anketi, konut satış istatistikleri, kısa vadeli dış borç istatistikleri, yurt dışında ise İngiltere’de perakende satışlar, Almanya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Avro Bölgesinde cari denge, ABD’de öncü göstergeler endeksinin öne çıkacağını belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.750 ve 4.600 puanın destek, 5.400 ve 5.450 seviyelerinin direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Mobius: Borsa İstanbul’a destek çabaları ‘ters tepebilir’

Dünyanın önde gelen yatırımcılarından Mark Mobius, deprem sonrası Borsa İstanbul’u destekleme çabalarının ‘ters etki’ yaratabileceğini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle geçen hafta çarşamba gününden itibaren işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul’da düzenlemeler sonrası şirketler hisse geri alım kuyruğuna girdi.

Diğer yandan bireysel emeklilik sistemi (BES) portföyündeki borsa katkısındaki değişiklikle borsaya 10 günde 10 milyar TL gireceği hesaplanıyor. Merkez Bankası da tahvil alımını duyurdu.

Bu gelişmeler borsada yükselişi getirdi ve dün tavana yaklaşıldı.

Yükseliş bugün de sürüyor. BIST 100 endeksi, açılışta yüzde 7,29 değer kazancıyla 5 bin puanın üzerine çıkarken, sonrasında kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Ancak ünlü yatırımcı Mark Mobius, destekler sonrası yaşanan yükselişlere şüpheli yaklaşıyor.

Bloomberg’e konuşan Mobius, ”Yönetimin, depremin piyasa üzerindeki etkisini sınırlama isteğini anlayabiliyoruz. Ancak bu tür müdahaleler çoğu zaman amaçlananın tersi bir etkiye sahip olur” dedi.

Mobius, Türk hisse senetleri için uzun vadeli pozitif görüşünü koruduğunu da bildirdi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler