Sosyal Medya

Borsa

Küresel piyasalarda gergin hafta ve düşen borsa

İsrail-Hamas çatışması başlayana kadar yeni artış rekorların kırılacağı tahmin edilen Borsa İstanbul son günlerde dalgalı ve gerginler yaşıyor. Aynı şekilde küresel piyasalarda belirsizlik devam ediyor. Altın ve dolar sıçrama yapar gibi oldu. Paraanaliz.com yatırımcının şu sorusu üzerinden derleme yaptı: “Ne olacak bu piyasanın halleri?” İşte haftanın son gününde piyasalar ve borsa haberleri:

Küresel piyasalarda gergin hafta ve düşen borsa

BIST 100 endeksi, 20 Ekim 2023 Cuma haftanın son işlem gününe yüzde 1 düşüşle 7.691,02 puandan girdi. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 78,01 puan azalışla ve yüzde 1 gerileyerek 7.691,02 puana düştü.

Bankacılık endeksi yüzde 1,22 ve holding endeksi yüzde 0,88 azalış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,42 ile finansal kiralama faktoring, en çok gerileyen ise yüzde 1,90 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

Dün, satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,94 değer kaybıyla 7.769,03 puandan tamamladı.

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) ağustos vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, bugün güne yüzde 0,9’luk bir düşüşle 8.078,75 puanla başladı. Önceki işlem gününde düşüş yaşayan endeks kontratı, normal seansı yüzde 1,9’luk bir kayıpla 8.155,00 puanla tamamladıktan sonra akşam seansında da yüzde 1,1’lik bir azalış yaşayarak 8.062,50 puana geriledi.

Analistlere göre, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.650 ve 7.500 seviyelerinin destek, 7.840 puanın direnç konumunda.

Küresel piyasalar Orta Doğu’daki çatışmaların tırmanışa geçebileceği endişesiyle olumsuz bir seyir izliyor. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları da piyasalarda etkili oldu; Powell, ekonomik büyüme ve iş gücü talebinin güçlü olduğuna dair verileri göz önünde bulundurarak para politikasının daha da sıkılaştırılması gerekebileceğini belirtti.

Orta Doğu’da yaşanan İsrail-Filistin çatışması da piyasalarda belirleyici bir faktör olarak kalmaya devam ediyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi’ne yönelik kara operasyon hazırlığının olduğu sinyalini verirken, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ise bu saldırıların bölgesel bir savaşa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Tüm bu gelişmeler, Orta Doğu’daki çatışmaların daha fazla bölgeye yayılma riskine işaret ederek yatırımcıların risk iştahını sınırladı. Powell’ın açıklamaları, para politikasının daha da sıkılaşabileceği endişesini güçlendirdi.

Powell, ekonominin güçlü bir şekilde büyüdüğünü ve iş gücü piyasasının sıkı olduğunu gösteren verileri dikkate aldıklarını söyledi. Bu nedenle para politikasının daha fazla sıkılaşabileceğini vurguladı.

Ayrıca, yükselen tahvil faizleri de finansal koşulların sıkılaşmasına neden oldu. Para piyasalarındaki fiyatlamalara bakılırsa, Fed’in gelecek ay faiz oranlarını değiştirmeyeceği kesin gibi görünse de, kasım toplantısına yönelik belirsizlikler devam ediyor.

ABD’de 10 yıllık tahvil faizi, Powell’ın açıklamalarının ardından 19 Temmuz 2007’den bu yana en yüksek seviyesine yükseldi.

Diğer yandan, Brent petrolün varil fiyatı, arz endişeleri nedeniyle son dört iş gününde artış kaydederek 92,1 dolara ulaştı. Altının ons fiyatı ise yükseliş eğilimini sürdürerek önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 1.979 dolardan işlem görüyor.

ABD’de bilanço sezonu olumlu bir şekilde devam ederken, yatırımcılar bugün American Express’in finansal sonuçlarını takip edecekler.

Küresel piyasalarda gergin bir hafta yaşandı ve önümüzdeki dönemde Orta Doğu’daki çatışma ve Fed’in politika hamleleri gibi faktörler piyasaların seyrini etkilemeye devam edecek. Artan belirsizlikler, yatırımcıların temkinli olmalarına neden oluyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler