Sosyal Medya

Borsa

Küresel borsalar 2019’dan bu yana en iyi yılı kaydetti

Bu kazanımlar, batı ekonomilerinde enflasyonun beklenenden daha hızlı düştüğünü gösteren bir dizi son verinin ardından 20242’te para politikalarının  seyri beklentilerindeki dramatik değişimden kaynaklandı.

Küresel borsalar 2019’dan bu yana en iyi yılı kaydetti

Yatırımcıların büyük merkez bankalarının faiz  artırımlarını bitirdiğini ve gelecek yıl hızlı bir şekilde indireceklerine bahse girmesiyle, küresel borsalar iki aylık güçlü yükselişin ardından 2019’dan bu yana en güçlü performansını kaydetti.

Küresel gelişmiş piyasa hisse senetlerinin göstergesi  MSCI Dünya Endeksi Ekim sonundan bu yana yüzde 16 artarken,  bu yıl  yüzde 22 artış göstererek son dört yılın en iyi performansını sergiledi.

Bunda büyük ölçüde, Ekim ayından bu yana yüzde 14 ve yıllık yüzde 24 artışla 2023’ün son işlem gününü tüm zamanların rekorunun hemen altında tamamlayan Wall Street’in gösterge S&P 500 endeksi etkili oldu.

 

Bu kazanımlar, batı ekonomilerinde enflasyonun beklenenden daha hızlı düştüğünü gösteren bir dizi son verinin ardından 20242’te para politikalarının  seyri beklentilerindeki dramatik değişimden kaynaklandı.

Borçlanma maliyetlerinin 2024’te sert bir şekilde düşeceğine dair büyüyen fikir birliği, tahvil piyasasında da ralliye yol açarak, daha yüksek getiri arayışındaki yatırımcıları hisse senetlerine çekti. Fed FOMC projeksiyonlarının gelecek yıl önemli faiz indirimlerine işaret etmesiyle Aralık ortasında bu eğilimi güçlendirdi. T Rowe Price’ın çoklu varlık stratejisti Tim Murray, “Fed’in dönüş yapması yatırımcıları gerçekten olumlu bir kafa yapısına soktu” dedi. “Bu sürpriz bir olaydı ve beklenmedikti.”

 

S&P 500, Noel sonrası zayıf işlem hacmiyle Ocak 2022 rekorunun biraz gerisinde kaldı ve yılın son işlem gününde yüzde 0,3 düştü. Endeks hafta boyunca yüzde 0,3 artış kaydederek 2004’ün başından bu yana en uzun vadede art arda dokuzuncu hafta yükselişini kaydetti.

Bu arada, Bloomberg’in küresel devlet ve şirket tahvil endeksi, Ekim ayı ortası itibarıyla yaklaşık yüzde 4 oranında düşüş gösterdikten sonra bu yıl yüzde 6 arttı. Tahvil fiyatlarıyla ters yönde hareket eden küresel finansal varlıklar için bir gösterge olan ABD 10 yıllık Hazine getirisi, enflasyonun düşmeye devam etmesiyle Ekim ayındaki yüzde 5’in üzerinde seviyesinden yüzde 3,87’ye düştü.

Yatırımcılar şu anda hem Fed hem de Avrupa Merkez Bankası’nın 2024 yılı sonuna kadar altı faiz indirimi yapmasını fiyatlıyor; bu, sonbaharda küresel tahvil satışlarını tetikleyen “daha uzun süre daha yüksek faiz”  korkusundan keskin bir dönüş.

Legaş & General Yatırım Yönetimi baş yatırım yetkilisi Sonja Laud, “Tahvil piyasası yatırımcıları bu yıl büyük bir darbe aldı” dedi. “Herhangi bir yeni veri aniden yeni dalgalanma yaratabilir.”

Bazı yatırımcılar, piyasaların, ABD ekonomisi resesyona girmeden enflasyonun düşüş eğilimini sürdüreceği konusunda aşırı iyimser fiyatlamaya yaptığını düşünüyor.

PGIM Sabit Getirili Menkuller yatırım sorumlusu eş başkanı Greg Peters, “Faiz indirimleriyle ilgili abartılı beklnetilerin bir kısmının yeni yılda azalmaya başlayacağını tahmin ediyorum” dedi.

Bu yıl Wall Street’teki kazanımların büyük bir kısmı bir avuç büyük teknoloji hissesine bağlı olsa da son haftalarda yükseliş, Muhteşem Yedi olarak adlandırılan Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta ve Nvidia’nın ötesine geçti.

Teknolojinin hakim olduğu Nasdaq Bileşik endeksi bu yıl yüzde 43 artışla son yirmi yılın en iyi performansını sergiledi. Buna karşılık Londra’nın FTSE 100 Endeksi, 2023’te yüzde 4’ten az artış göstererek ABD ve Avrupa pazarlarının gerisinde kaldı.

 

Kaynak:  FT

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler