Sosyal Medya

Borsa

Kritik hafta: Sahne sırası Merkez Bankaları ve teknoloji devlerinin

Küresel mali piyasalar, haftanın ikinci yarısına sıkışan ABD, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları faiz kararları ve teknoloji şirketlerinin finansalları öncesinde…

Kritik hafta: Sahne sırası Merkez Bankaları ve teknoloji devlerinin

Küresel mali piyasalar, haftanın ikinci yarısına sıkışan ABD, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları faiz kararları ve teknoloji şirketlerinin finansalları öncesinde dün kâr satışlarına sahne oldu. Avrupa’nın en büyük şirketlerini takip eden Stoxx endeksi günü %0,4 oranında düşüşle tamamlarken, ABD’de önde gelen borsalarda düşüş biraz daha sert oldu: S&P500 endeksi %1,3 gerilerken, risk iştahının göstergesi konumunda Nasdaq endeksinde düşüş %1,9 olarak gerçekleşti. Nasdaq’da sert düşüşün bir diğer nedeni ise, Biden yönetiminin aldığı karar oldu. Habere göre, ABD şirketlerinin çoğu ürünü Çinli Huawei’ye ihraç etmesi için lisansları onaylamayı durdurması, ABD borsasındaki Çinli şirketleri etkiledi!

Temkinli havaya paralel, kıymetli madenler, kripto paralar ve para birimleri cephesinde de dolar bir miktar üstünlük sağlasa da, kayda değer bir değişim görülmedi. Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı teknik mânâda ön plana çıkardığımız aşağı yönlü beklentimize paralel dün %2 düşerek 85 dolar seviyesinin de altına geriledi. Temel olarak bakılırsa, Reuters haberine göre, OPEC cephesinden gelen üretim değişikliği yapılmayacağı yönünde haber petrol üzerinde baskı kurdu. Ne demişler haber arkadan gelir 🙂 Belki tekrar olacak ama yukarıda 89 dolar seviyesi üzerinde haftalık bir kapanış görmeden aşağı yönlü beklentimizi koruyacağız.

Türkiye cephesinde ise meşhur üçlü dün de aynı pozisyonlarını korudu. Kur ve tahvil faizleri yatay hareket etmeyi devam ederken, hisse senetlerinde (volatilite) satıcılı seyir düne de taşındı. BİST100 endeksi günü %1,8 düşüşle tamamlarken, bankacılık endeksi yerinde saydı. Dün sakin gündemin arasında Türk-İş verisi göze çarptı. 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı TL 8,864 ile asgari ücretin (TL 8,506) üzerine çıktı. Gıda harcaması ile giyim, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı TL 28,874 olarak belirlendi.

Çarşamba günü 25 baz puan artırımla sahneye çıkacak FED ardından, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) olağan toplantılarına yönelik faiz artırım beklentileri de (piyasa fiyatlaması sırası ile %85 ve %81) 50 baz puan. Her iki otoritenin, bundan sonraki süreçte nasıl bir tepki vereceği de merakla bekliyor. Özellikle, FED’in vites küçültmeye başlaması ve İngiltere’de ekonomik aktivitenin yavaşlama emareleri sergilemesine rağmen çift hanede seyreden enflasyon karşısında BoE politika yapıcılarının ne yapacağını merakla takip edeceğiz. EURUSD paritesi bu sabah 1,0850 seviyesine geri çekildi. Yukarıda 1,0940 seviyesi aşılmadan EUR’da kısa vadede tepenin görüldüğünü düşünüyoruz.

Merkez bankalarının Çarşamba ve Perşembe günü ard arda sahneye çıkması takiben Perşembe günü Apple, Alphabet (Google), Amazon bilançolarını reel ekonominin durumu hakkında bilgi vermesi nedeniyle önemle takip edilecek. Haftanın son iş günü Türkiye cephesinde açıklanacak resmî enflasyon rakamları, dışarıda ise her ayın ilk Cuması olduğu üzere dünyanın en büyük ekonomisinin sağlığı açısından en güvenilir bilgiyi verdiğine inanılan ABD istihdam raporu merakla bekleniyor. ABD’de enflasyon soğumaya yüz tutarken, istihdam piyasasında gelişmeler piyasalara yön verecek.

Yeni gün başlangıcında, Pasifiğin diğer ucunda da havanın tatsız olduğunu görüyoruz. Çin’de açıklanan PMI verileri, pandemi kontrollerinin terk edilmesinin ardından ülkenin yeniden büyümeye döndüğün gösterse de, merkez bankaları kararları ve bunun yanı sıra açıklanacak teknoloji devlerinin finansalları öncesinde Asya genelinde de hâkim renk kırmızı. Gösterge endeks Hong Kong borsası %1,2 gerilerken, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde yatay bir seyir görüyoruz.

Bugün Ocak ayının son iş günü. Daha dün yılbaşı derken 1 ay daha bitmiş! Veri takvimi bugün oldukça yoğun görünüyor: Türkiye’de dış ticaret verileri, Almanya ve Fransa’da TÜFE enflasyonu, Euro Bölgesinde büyüme ve ABD’de konut fiyatları ile tüketici güveni takip edilecek.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler