Sosyal Medya

Borsa

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu’nu yayımladı

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde gelen tarım dışı istihdam raporu ve ISM Hizmet PMI anketlerinde görülen ekonomik soğuma ve fiyat…

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu’nu yayımladı

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde gelen tarım dışı istihdam raporu ve ISM Hizmet PMI anketlerinde görülen ekonomik soğuma ve fiyat baskısındaki düşüş eğilimi, piyasaların gözünü bugün açıklanan tüketici fiyat endeksi verisine çevirmişti ve verinin önemini daha da artırmıştı. Hafta boyunca enflasyonda yavaşlama senaryosunun satın alındığı bir havada başlayan Perşembe günü, TSİ saat 16:30’da gelen enflasyon verisi ile oldukça hareketli bir seansa sahne oldu. Manşet rakamda yıllık %7.1 seviyesinden %6.5 seviyesine, çekirdek rakamda yıllık %6 seviyesinden %5.7 seviyesine gerilemesi beklenen veri, beklentilere paralel geldi. Son dönemde ölçümü gereği gecikmeli hareket eden kira ve konaklama kalemi hariç hizmet enflasyonunda görülen yükseliş verinin pozitif görünümüne dair soru işaretleri yaratırken, enerji hariç hizmet enflasyonunda kaydedilen yüksek seyir de pozitif manşet rakamlara gölge düşürdü. Piyasalar veri sonrası fiyatlama yapmakta zorlanırken, Philadelphia Fed Başkanı Harker 25 baz puan artış ile devam etmenin uygun olacağını düşündüğü açıkladı ve piyasalar enflasyonun alt kalemleri yerine manşette görülen trend değişimini fiyatlamaya başladı. 10 yıllık ABD tahvil faizlerinin %3.5 seviyelerinden %3.43 seviyelerine kadar geri geldiği günde, St. Louis Fed başkanı Bullard %5 üzerinde bir terminal oran görmek istediğini belirtse de önümüzdeki 2 toplantı için 25 baz puan ve %5 terminal oran beklentilerini yükseltemedi ve pozitif bir seans geride kaldı.

Avrupa hisse senedi piyasaları hareketli geçen Perşembe gününü pozitif kapatmayı başardı. Euro Stoxx 50 endeksinde Banco Santander %2.27 ile zirvede yer alırken Airbus %2.05 yükseliş ile İspanyol bankacılık hissesini takip etti. Tayvanlı çip üreticisi TSMC’nin beklentilerin altında gelen gelir raporuna rağmen piyasanın yarı iletken sektöründeki iş döngüsünün en kötü senaryoyu geride bıraktığına dair beklentisi ile ASML Holding günü %1.13 yükseliş ile kapattı, Hollandalı yarı iletken sektörü oyuncusunun toplam satışlarının %37’si TSMC şirketine yapılmakta. DAX endeksinde de Airbus üst sıralarda yer alırken Zalando %3.28 yükseldi, Continental ise %1.99 değer kazandı. Londra FTSE endeksi günü %0.89 değer kazancı ile majör Avrupa endekslerinden en çok yükselen olmayı başarırken DAX endeksi %0.74, Paris CAC 40 endeksi %0.74, Euro Stoxx 50 endeksi ise %0.66 yükseliş kaydetti.

S&P 500 endeksinde 11 sektörden 8 sektör günü pozitif alanda kapatırken, %1.87 ile Enerji ve %1.09 ile de Gayrimenkul en çok artış sergileyen sektörler oldu. İletişim hizmetleri %0.83, BT %0.72 ve sınai de %0.57 primlendi. Zorunlu Tüketim sektörü ise %0.79 ile en fazla değer kaybeden sektör oldu. Bu sektörü %0.64 ile altyapı ve %0.39 ile sağlık takip etti. S&P 500 endeksinde işlem hacimleri, Dow Jones’ta yaşanan %7’lik hacim düşüşü hariç, 30 günlük ortalamanın %5 ile %15 üzerinde gerçekleşti. Bed, Bath & Beyond dün gelen iflas ve yeniden yapılandırma haberleri sonrası sert yükselişini bugün de %50 üzeri artışla sürdürdü ve $5.24 seviyenden kapanış yaptı. Geçen hafta hisse $1.31 seviyesinden kapanmıştı. Coinbase kripto piyasasında yaşanan toparlanmanın etkisiyle günü %8.6 artışla $47.55 seviyesinde kapattı. Hisse geçen haftayı $33.26 seviyesinde sonlandırmıştı. Ancak BofA nın hisseyi downgrade etmesi sonrasında bugün de S&P hisse için kredi notunu düşürdü ve “BB-“ ye çekti. Uçuşlardaki kapamaların dün açılması ve sonrasında da havayolu şirketlerinin primlenmeleri bugün de devam etti. American Airlines 4. Çeyrek bilançosunda beklentilerin neredeysle iki katı karlılık rakamı ve beklenti üstü gelir rakamı açıklayacaklarını belirtince hisse günü %9.7 primle sonlandırdı. Delta airlines %3.7, United Airlines %7.5 primlendi. FAANG hisselerine baktığımızda; Meta/Facebook %2.87, Apple – %0.06, Amazon %0.19, Netflix %0.88 ve Google -%0.43 performans ile günü sonlandırdı.

Yarın ABD veri takviminde İthalat Fiyat endeksi, U.of Michigan beklenti endeksi verileri takip edilecek.  Avrupa’da İngiltere Kasım ayı Sınai üretim, imalat üretim ve ticaret dengesi verileri, Fransa’da TÜFE Aralık kesinleştirilmiş verileri ve İtalya’da da Kasım ayı Sınai üretim verileri takip edilecek.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

 

 

 

 

 

 

ABD’de bugün açıklanan enflasyon verisi yıllık bazda Aralık ayı verisinde %0.6’lık düşüşle %6.5 açıklandı ve beklenti ile örtüştü. Aylık bazda da veri beklenti ile paralel %0.1 daraldı. Önceki veride %0.1 artış yaşanmıştı. Çekirdek enflasyonda ise %0.2’den beklentiye paralel artış oldu ve veri %0.3 açıklandı. Çekirdek enflasyon yıllık bazda ise %6’dan %5.7’ye geriledi. Çekirdek enflasyondaki artış kısa vadede kaygıların sürdüğünü gösteriyor. Verinin ardından dolar endeksi sert bir yükselişle 102.41 seviyesinden 103.17 seviyesine yükselse de ardından gevşeyerek 102.30 seviyelerine kadar geri çekildi. Fed Philadelphia üyesi Patrick Harker’ın güvercin açıklamalarının da etkisiyle güvenli liman olarak görülen USD ve CHF diğer gelişmiş ülke para birimlerine karşı negatif ayrıştı. Dolar endeksi gün sonu itibariyle %0.89 civarı gerileyerek 102.265 seviyelerinden işlem görmeye devam etti. 102.325 seviyesinde yer alan fibo desteğinin kırılması oldukça olumsuz. Petrolün yükselişe geçmesinin de katkısıyla NOK USD’ye karşı %1 civarı değer kazandı. Gün içerisinde USDNOK 9.8713 ile dip yaptı kapanış itibariyle ise 9.9045 ten işlem görüyor. Güne yatay seyirle başlayan EURUSD ABD kapanışı ile birlikte %0.84 yükselerek 1.0847 seviyesine yükselirken GBPUSD ise %0.52’lik yükselişle 1.2210 seviyesinde yer aldı.

Enflasyonun kontrol altına alınmaya başlandığına dair ümitler piyasada risk iştahının artmasını da beraberinde getirdi. Şubat vadeli aktif WTI petrol kontratı %0.9’luk artışla 78.12 seviyesine yükselirken Mart vadeli Brent petrol aktif kontratı ise %1.3’lük yükselişle 83.75 seviyesine yükseldi. Bu ayki yükselişini sürdüren XAUUSD %1.13’lük yükselişle 1897 seviyesine yükselirken gümüş ise %1.61’lik yükselişle 23.79 seviyesine yükseldi. Öte yandan Mart vadeli Mısır %2.48 ve Mart vadeli kahve %3.8 ile günü yükselişle kapatırken Mart vadeli pamuk fiyatları %2.63’lük düşüşle 82.04 seviyesine geriledi.

Eurotahvil Piyasaları

Faiz beklentilerinin aşağı gelmesi ile beraber ABD 10 yıllık tahvil getirisi 7.2 puanlık düşüşle 3.467 seviyesine gerilerken 2 yıllık tahvil getirisi ise 7.7 puanlık düşüşle 4.143 seviyesine geriledi. Düşen enflasyon özellikle Avrupa kısa vade tahvil getirilerine olumlu yansıdı. İngiltere 2 yıllık tahvil getirisi 10.2 puanlık düşüşle 3.375 seviyesine gerilerken Almanya 2 yıllık tahvil getirisi ise 2.5 puanlık düşüşle 2.539 seviyesine geriledi.

Türkiye eurobond tarafında bu hafta görülen satış baskısı bugün de devam etti. 5 yıllık CDS 540 seviyesinden 544 seviyesine yükselirken satış baskısı özellikle kısa tarafta daha yoğundu. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise ABD kısa vadeli tahvil getirilerinin Türkiye kısa vadeli tahvil getirilerinden fazla olması. Geçtiğimiz gün ihraç edilen Türkiye 10 yıllık tahvili ise bugün ikincil piyasada işlem görmeye başladı. Düşen piyasa ile birlikte tahvilin fiyatında yaklaşık olarak %0.79’luk bir düşüş yaşandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

arastirma.isyatirim.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler