Sosyal Medya

Borsa

FT: Hisse senedi piyasasında enflasyon rallisi

Türk hisse senetleri, ekonomik politika revizyonu ve enflasyonda yeni bir artış endişesiyle yerel tasarruf sahiplerini ve yabancı yatırımcıları piyasaya çektiği…

FT: Hisse senedi piyasasında enflasyon rallisi

Türk hisse senetleri, ekonomik politika revizyonu ve enflasyonda yeni bir artış endişesiyle yerel tasarruf sahiplerini ve yabancı yatırımcıları piyasaya çektiği için bu yaz da çarpıcı kazançlar elde etti. Haziran sonundan bu yana gösterge Bist 100 endeksi %46 oranında yükseldi. Bu dönemde, liranın büyük bir düşüşüne rağmen, gösterge endeks ABD doları cinsinden %14 arttı ve FactSet verilerine göre MSCI’nın gelişmekte olan piyasalar endeksinin %9’luk artışını geride bıraktı.

Bu ralli, Türkiye’nin 900 milyar dolarlık ekonomisinin belirsiz bir dönemden geçtiği bir zamanda gerçekleşiyor. Mayıs seçimlerinden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan bir dizi teşvik önlemi, ülkenin yeni ekonomi yönetimi ekibinin “rasyonel” politika yapma çabalarına rağmen, taze bir enflasyon dalgasına yol açıyor. Bu iki güç, Türk hisse senetlerini yerel tasarruf sahipleri ve bazı yabancı fon yöneticileri için daha çekici hale getirmek için bir arada çalışıyor.

East Capital’dan  Emre Akcakmak, “Yeni ekonomi politikası hakkındaki umutlar hisseleri yukarı doğru itiyor, ancak eğer negatif düşünüyorsanız ve yüksek enflasyona bahis oynuyorsanız, bu da hisseler için yardımcı oluyor.” şeklinde yorum yapıyor.

Son yıllarda büyük ölçüde Türk hisse senetlerini terk eden yabancı yatırımcılar, merkez bankası verilerine göre 21 Temmuz’a kadar geçen yedi haftada ülkenin hisse senetleri piyasasına 1.6 milyar dolarlık sermaye girişi yaptı. Bu girişler, Haziran ayında atanmış olan eski Wall Street bankacısı merkez bankası başkanı Hafize Gaye Erkan’ın enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını neredeyse %40 seviyesinde koşan enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını iki katına çıkarması ile birlikte gerçekleşti. Aynı zamanda eski bir başbakan yardımcısı olan ve yabancı yatırımcılar tarafından saygı duyulan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖTV ve katma değer vergilerini artırdı. Bu adım, Erdoğan’ın Mayıs seçimlerinden önce halka ücretsiz gaz ve kamu çalışanlarına ücret artışları gibi hediyeler sunduğu ve ekonominin aşırı hızlanmasına yol açan bir ekonomiyi yavaşlatma çabasının bir parçası. Erdoğan bu seçimleri kazandı.

Şimşek’in vergi artışları ve seçim öncesi teşviklerin kalıcı etkileri, merkez bankası tahminlerine göre, yıl sonuna kadar enflasyonun neredeyse %60’a çıkmasına neden olacak; ancak sonraki iki yıl içinde azalmaya başlayacak. Yüksek enflasyon eğilimi, bankaların teklif ettiği mevduat faizlerinin düşmeye başladığı bir dönemde yerel halkı tasarruflarını korumak amacıyla hisselere hücum etmeye teşvik etti.

İstanbul’daki OMG Capital Advisors’in CEO’su Murat Gülkan’a göre, enflasyon yönlü alım çılgınlığı, aynı eğilimin Türk hisse senetlerini 2022 yılında dünya lideri yapan ve ABD doları cinsinden %110 getiri sağlayan bir yılın tekrarı. “Gelir büyük ölçüde son üç yıldır yerel yatırımcılar tarafından yönlendirildi,” diyor Gülkan. Yatırımcılar ayrıca, geçen cuma günü başkanın üç saygın ekonomisti yardımcı merkez bankası yardımcısı olarak atamasının ardından Erdoğan’ın en azından bir süreliğine yüksek faiz oranlarına olan uzun süredir devam eden itirazından geri çekilebileceği umudunu taşıyor.

Akcakmak, ekonomik faktörlerin ötesinde, bazı yatırımcılara Türk hisse senetlerinin cazip gelmiş olabileceğini belirtiyor, çünkü değerleme açısından çok ucuzlar. FactSet verilerine göre, Bist 100, önümüzdeki yıl beklenen kazançların 5.8 katı fiyatlandırılmış durumda. Bu, MSCI EM endeksi için yaklaşık 12 katına kıyasla oldukça düşük bir değerleme.

Koç Holding, geçtiğimiz hafta lender Yapı Kredi’de 250 milyon dolarlık bir hisse satışı gerçekleştirdi ve bu, hisse senetleri piyasasının nasıl ısındığına dair başka bir işaret. Şimşek’e göre, neredeyse 40 ABD ve Avrupa yatırımcısı bu işlemde yer aldı.

Gülkan, Yapı Kredi hisse satışının diğer yabancı giriş verilerinden daha önemli olduğunu söylüyor.

Türk varlıkları etrafındaki duygu yavaşça iyileşirken ülkenin döviz cinsi borçlanma yapısındaki devlet tahvilleri, Mayıs seçimlerinde yaşanan satış baskısının ardından son iki ayda toparlanma yaşadı. JPMorgan tarafından derlenen bir endeks, ülkenin uluslararası borcunu takip ederek, Mayıs ayındaki düşük seviyelerinden bu yana %12 arttı. Türk borç varsayılan takasları (CDS) ile Türk borcuna karşı beş yıllık temerrüt korumasının maliyeti de Mayıs ayında keskin bir artışın ardından Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi.

Bununla birlikte, birçok uzun vadeli yatırımcı, ülkenin ekonomik sıkıntılarının boyutu göz önüne alındığında politika yapıcıların yeterince hızlı hareket etmediği endişeleri nedeniyle Türk varlıklarına karşı hala temkinli olduklarını belirtiyor. Aynı zamanda Erdoğan’ın yeni ekonomi programına sadık kalıp kalmayacağını görmeyi bekliyorlar.

Fitch geçtiğimiz hafta, “para koşullarını normalleştirmek ve bozucu düzenlemeleri kaldırmak için açık bir tercihin ve politikadan etkilenen politika değişikliklerinin bir kaydının, politika yapıcıların yatırımcı güvenini sürdürülebilir bir şekilde yeniden inşa etmekte, makro-finansal istikrarsızlık risklerini azaltmada ve dış zayıflıklarını hafifletmede zorlanabileceği” şeklinde açıklamalarda bulundu.

FT

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler