Sosyal Medya

Borsa

Franklin Templeton:  2023’te Gelişen Piyasalar’dan çok şey bekliyoruz

  Özet Gelişmekte olan piyasaların, özellikle Çin hisse senetlerinin 2023’te tatmin edici getiriler sağlayabileceği konusunda iyimseriz. Konsensüs beklentiler, 2023’te ABD…

Franklin Templeton:  2023’te Gelişen Piyasalar’dan çok şey bekliyoruz

 

Özet

  • Gelişmekte olan piyasaların, özellikle Çin hisse senetlerinin 2023’te tatmin edici getiriler sağlayabileceği konusunda iyimseriz.
  • Konsensüs beklentiler, 2023’te ABD fed faiz oranında 2X25 puan artışa daha işaret ediyor.
  • 2023 yılında gelişmekte olan ülkelerde (GOÜ, Piyasalar = GOP) aradığımız önemli  özellik, hem ekonomiler hem de şirketlerin çalkantılara dayanıklılığı olacak.

 

2023’e girerken, Franklin Templeton Gelişmekte Olan Piyasalar Hisse Ekibimiz, GOP konusunda yapıcı olmak için pek çok neden buluyor.

 

GOP’un, özellikle Çin hisse senetlerinin 2023’te göreceli yüksek getiriler sağlayabileceği konusunda iyimseriz. İyimserliğimizin başlıca nedenleri şunlar:

 

  • Çin, sıfır COVID politikalarını geri sarıyor: Çin’deki neredeyse tüm COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılması, kentsel alanlardaki insanların %80’e kadarının virüse yakalanmasıyla tarihi bir enfeksiyon dalgasına neden oluyor. Dalga yatıştıkça ekonomik aktivitenin normale dönmesi bekleniyor. Dayanıklı tüketim malları ve finansal hizmetler insan etkileşimi ve ticaret döngülerini yeniden normalleşmesinden  büyük yarar sağlayacak. Dış turizmdeki  toparlanmanın, 2020’den önce çok sayıda Çinli turistin ziyaret ettiği Asya’daki ekonomilere fayda sağlaması bekleniyor.

 

  • ABD faiz oranlarında zirve: Konsensus beklentiler, 2023’te ABD fed fonlama oranında iki 25 baz puan artışa daha işaret ediyor. Yeniden parasal gevşemeye geçişin zamanlaması belirsizliğini korurken, faizlerde zirve bu yolculuktaki ilk adım. ABD doları, son aylarda düşüş eğilimi gösteren nihai faiz oranı  beklentilerine şimdiden tepki verdi. ABD dolarının zayıflığı, GOP fon akışlarına fayda sağlar.

 

  • Yenilenebilir enerji yatırımlarında hızlanma: Yükselen fosil yakıt fiyatlarının “yeni normal” olrak görülmesi, enerji maliyetlerini azaltmak ve Paris İklim anlaşması hedeflerine ulaşmak için GOÜ dekarbonizasyon çabalarını hızlandırmaya teşvik edebilir. Bu, GOP yatırımcıları için potansiyel fırsatlar yaratacaktır. Batarya endüstrisi – hem elektrikli araçlar hem de bataryalı elektrikli depolama sistemleri için – ve ayrıca güneş enerjisi endüstrisi öne çıkıyor. Ocak-Ekim 2022 arasında %83 küresel pazar payına sahip olan Çin ve Güney Kore, yeni pil teknolojilerinin ön saflarında yer alıyor. Hindistan, fotovoltaik panel üretiminde kendi kendine yeterli olmaya çalışırken güneş enerjisi endüstrisine de büyük yatırım yapıyor.

 

Görünüm

2023’e girerken, GOP konusunda yapıcı olmak için bir çok neden buluyoruz. Şili ve Endonezya gibi Merkez Bankaları faiz artırımlarını duraksatmaya veya artırımlarının boyutunu küçültmeye başladı. Enflasyon yavaşlarken tüketimi canlandıracak ve ekonomik büyümeyi teşvik edecek yeni bir para politikası duruşu bekliyoruz. Ek olarak, 2022’de  yavaşlamanın ardından, 2023’te  hisse başı kazanç artışında toparlanma olasılığı var. Konsensüs beklentilerine dayalı olarak, Çin’i yaklaşık %15 tahmini büyümeyle lider olarak görüyoruz. Çin’de hisse başı kazançların yakın vadede nispeten zayıf olmaya devam edebileceği ve bunun yerine toparlanmanın 2023’ün sonuna doğru fiyatlanacağı görüşünü savunuyoruz. Bununla birlikte, GOÜ hisselerinde  yukarı yönlü hisse başı kazanç revizyonlarında artış, fiyatlar için daha iyi zamanlar anlamına gelebilir.

 

Zayıflayan bir küresel görünüm ufukta görünürken iç talebe daha fazla odaklanan ekonomiler, zorlu bir ortamın üstesinden gelmek için daha iyi konumdadır. Bu pazarlar Hindistan, Brezilya ve Endonezya gibi GOÜ’i içerir.

 

Hindistan, üretim üslerini Çin’den çeşitlendirmek isteyen yatırımcıları cezbetti. Benzer şekilde Orta Doğu, yüksek enerji fiyatlarından kaynaklanan tüketim  artışı yaşıyor.

 

Çin, bölgedeki ekonomik faaliyetlerin en büyük itici gücü olduğundan, Çin’in son piyasa-dostu politika değişiklikleri ve düşük değerlemeleri yerel olarak ve daha geniş anlamda Asya’da fırsatlar yarattı. Çin’in yeniden açılması Asya dışındaki GOÜ’e de fayda sağlayabilir. Çin’deki hareketlilik pandemi öncesi seviyelere geri dönerken, petrol talebi de muhtemelen artacaktır. Bu, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Kolombiya da dahil olmak üzere Çin’e ham petrol tedarik eden ülkelere fayda sağlıyor.

2022’nin riskleri bir miktar azalmış olsa da, Çin’in Tayvan ve ABD ile ilişkileri de dahil olmak üzere genel gelişen piyasa görünümümüzü karartabilecek gelişmelere karşı tetikte olmaya devam ediyoruz.

 

Yatırım ortamı yeni trendlere paralel evrildikçe, GOÜ’de aradığımız önemli bir özellik, hem ekonomiler hem de şirketler açısından dayanıklılıktır. Bizim için özel bir odak alanı, ister COVID-19, ister politika değişiklikleri, teknolojik değişim veya diğer zorluklar karşısında şirket kazançlarının sürdürülebilirliğidir. Dijitalleşme, karbondan arındırma ve markalaşma ile uyumlu yapısal büyüme güdülerine sahip şirketlerin uzun vadeli kazananlar olarak ortaya çıktığını görüyoruz.

 

Kaynak:  Emerging Markets Insights: Optimism On 2023 Outlook

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler