Sosyal Medya

Borsa

FÖŞ dahil 4 uzmandan Borsa yorumu

kar taneleri gibi yağan halka arzların sürekli ikinci piyasada likiditeyi azalttığı, alternatif getirilerin yükseldiği ve hukuki belirsizliklerin kar tahmini yapmayı zorlaştırdığı  Sırat Köprüsü’nden geçiyoruz. Bu fiyatlardan hisse almak riskli.

FÖŞ dahil 4 uzmandan Borsa yorumu

Şebnem Turhan-Ekonomim.com:    Borsada pozitiflik artsa da dikkati elden bırakmamak lazım

Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS’inde gözlenen düşüş ve uluslararası kredi derecelendirme kurumlarından gelen olumlu haberler bu etkiyi güçlendiriyor. Öyle ki çok düşük seviyelerde olsa da yabancı yatırımcılar 4 haftadır Türk hisse senedi ve tahvillerinde net alıcı pozisyonlarını sürdürüyor. Dün takvim dışı S&P’den gelen not görünüm değişikliği kısa vadede Borsa İstanbul endekslerinde coşku yaratsa da piyasa uzmanları 2024’ün zor geçeceği uyarılarını yeniliyor. Ve sektör, şirket tercihinde seçici olmak gerektiğini vurguluyor.

 

İsrail Hamas çatışmaları öncesinde ekim başında zirve seviyelerini gören Borsa İstanbul endeksleri ardından oldukça dalgalı bir seyir geçirdi. BİST100 endeksi 8 bin direncini geçmekte zorlanırken uzmanlar yeni hikaye ihtiyacını özellikle de yabancı yatırımcı girişi gerektiğini vurguladı. Bu dönemde bankacılık endeksi dikkat çekmeye başladı. Bankacılık endeksi de ekimde zirvesini gördü, son haftalarda ise pozitif havayla birlikte endeksin önüne geçmeye başlayan bankacılık endeksine yabancı kurumlardan özel bankaları öne çıkaran al tavsiyeleri, CDS’teki düşüşle geçmiş yıllardaki korelasyon ve S&P’den gelen sürpriz dün de bankacılık endeksini pozitif ayrıştırdı.

Zeynep Aktaş—Milliyet:  11 ayın şampiyonu hisse fonu ve altın

En yüksek getiriler yabancı teknoloji hisse senedi fonlarında oluştu. Yapı Kredi Portföy Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonu ve Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu yatırımcısına yüzde 100’ün üzerinde getiri sağladı.

Son üç halka arz 10 günde yüzde 100 kazandırdı. Borsada 20 Kasım günü işlem görmeye başlayan 1000 Yatırımlar Holding yüzde 129 prim yaptı. Hissenin fiyatı 125 TL’den 287 TL’ye çıktı. En yüksek 318, 75 TL’yi görüldü. Ekos Teknoloji hisseleri son işlem gününü 30 TL’den kapattı. Hisseler 21 Kasım’dan bu yana 9 gündür işlem görürken 12,77 TL’den 30 TL’ye yükseldi. Değer artışı yüzde 134 oranında gerçekleşti. Agrotech Yüksek Teknoloji ve Yatırım 5,21 TL’den halka arz oldu. 7 gündür işlem gören hisse, son kapanışını 10,13 TL’den gerçekleştirirken yüzde 94,43 prim yaptı.

 

Zeynel Balci-Hurriyet:  Yabancı ilgisi artıyor

 

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin takvim dışı bir kararla Türkiye’nin görünümünü “durağandan pozitife” yükseltmesi sürpriz ve olumlu bir gelişme. Eylül ayında hatırlanırsa negatiften durağana revize etmişti. Bunun bir sonraki adımı not artırımı olabilir. 15 Aralık’ta Moody’s’den takvim gereği Türkiye’nin kredi notu açıklaması bekleniyor. Büyük bir olasılıkla S&P benzeri bir açıklama oradan da gelebilir. Olumlu görünümün korunduğu Borsa İstanbul’da çıkışın devamı için yabancı yatırımcıların ilgisinin sürmesi daha önemli hale geliyor.

 

 

FÖŞ:  ABD yaptırım  tehdidi ve halka arzlar Borsa’nın moralini bozabilir

 

BİST-100 Endeksi’nin 8 bin direncini kırmakta zorlandığı günlerden bu yana Borsa konusunda çeşitli sosyal medya  kanallarında  olumsuz görüş belirttim.  Mevduat faizlerinin hızla yükseldiği, yabancı ilgisinin ise endekste ağırlığı olan likit hisseleri taşımaya yetmediği bir ortamda, Borsa’nın yükselmesi zordu.

 

Yukarda, Şebnem Turhan ve Zeynel Balcı’nın vurguladığı gibi, yabancı ilgisi artıyor. Aralık ayında da Gelişmekte Olan Piyasalara (GOP) sıcak para girişi sürecek. Normalde bu rüzgarın tüm dev GOP fonlarının eksik pozisyon taşıdığı BİST için fevkalade olumlu sonuçları olur.

Maalesef, Borsa’ya siyaset karıştı. En basit 2 örneğini vereyim: Bir aydır arıyorum yıl sonunda enflasyon muhasebesine geçişin BİST-30 ve BİST-100 genelinde 2024 hisse başı kar ve F/K oranlarını nasıl etkileyeceğine dair araştırma bulamadım. Benim gibi bir temel analize dayalı strateji çizenler, kar beklentilerini görmeden alım yapmaz.

Torba Yasa’da Cumhurbaşkanlığına döviz işlemleri ve Borsa kazançlarından edinilen vergileri %40’a kadar yükseltme yetkisi tanındı. Mehmet Şimşek’e göre, bu sadece bir ihtiyati tedbir, ille de vergiler artacak diye düşünülmemeli. Ama ya artarsa?  Vergiyi telafi etmek için hisse ne kadar prim yapmalı? Bireysel yatırımcı bunun hesabını yaptı mı?

En önemlisi ise ABD Hazine Müsteşarı Brian Nelson’un Ankara’da Hamas’ın finansmanına engel olmak için yaptığı girişimlerin Borsa oyuncuları tarafından ciddiye alınmaması. Bence, ABD’nin asıl niyeti TBMM’nin  bir an önce İsveç’in NATO üyeliği onaylaması. Ancak, ABD Hamas finansmanına yönelik  uyarıların dozunu artırırsa yabancı fonlar Borsa’ya girmeye çekinir.

 

Sonuçta, kar taneleri gibi yağan halka arzların sürekli ikinci piyasada likiditeyi azalttığı, alternatif getirilerin yükseldiği ve hukuki belirsizliklerin kar tahmini yapmayı zorlaştırdığı  Sırat Köprüsü’nden geçiyoruz. Bu fiyatlardan hisse almak riskli.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler