Sosyal Medya

Borsa

Ekonomist Rosenberg, ayı piyasası ve resesyona karşı uyardı

David Rosenberg bu hafta müşterilerine yazdığı bir notta, borsanın nefes kesen yükselişinin yatırımcılar için bir kırmızı bayrak olması gerektiğini ve…

Ekonomist Rosenberg, ayı piyasası ve resesyona karşı uyardı

David Rosenberg bu hafta müşterilerine yazdığı bir notta, borsanın nefes kesen yükselişinin yatırımcılar için bir kırmızı bayrak olması gerektiğini ve bir durgunluğun çoktan başlamış olabileceği konusunda uyardı. Ocak 1987’den bu yana ilk kez, Dow Jones Sanayi Endeksi Perşembe günü galibiyet serisini sonlandırmadan önce 13 seans boyunca yeşilde kapandı.

Rosenberg, 1987’de bu noktada hisse senetlerinin %28 arttığını kaydetti. Ancak önümüzdeki beş ay içinde bu kazanımları sildiler, çünkü büyük ölçüde Dow o yıl 19 Ekim’de – şimdi Kara Pazartesi olarak bilinen bir tarih -% 22 düştü.

“Bugün olduğu gibi baş dönmesi her yerde mevcuttu ve ayılara güldüler … ama yılın nasıl bittiğine bakın … YATAY!” diye uyardı Rosenberg Araştırma  Şirketi başkanı.

Rosenberg, enflasyon artık yavaşladığı için hisse senetlerinin yükselmesini bekleyen yatırımcıları uyardı. Son 12 ayda fiyat artış hızının %9,1’den %3’e düşmesi, Fed’in faiz artırımlarını durduracağı ve yakında tersine çevireceği umutlarını besleyerek ABD ekonomisinin resesyondan kaçınmasını sağlayacağı görüşü halen Wall Street’i yukarı itiyor.

 

Merrill Lynch’in eski Kuzey Amerika baş ekonomisti, talep düştüğü için enflasyonun tipik olarak düştüğünü ve bunun genellikle daha zayıf şirket karlarına ve hisse senetleri üzerinde baskıya dönüştüğünü vurguladı.

Rosenberg, dot.com çöküşü, Büyük mali Kriz ve 1980’lerin başındaki ayı pazarı sırasında enflasyonun keskin bir şekilde düştüğüne ve S&P 500’ün bu dönemlerin her birinde %26, %30 ve %8’e gerilediğine dikkat çekti.

Ayrıca, yatırımcıların forsatı kaçırma korkusu nedeniyle bazı hisse senetlerinin fahiş fiyatlandırıldığından şikayet etti.

“Ya uzun vadeli yatırımcıların hesap makinesi olmadığını ya da göreli değerlemeleri hesaplayamadığını söylüyorum” dedi. “FOMO (Fear of losing out, fırsatı kaçrıma korkusu) tabanlı ralliler hedef değerleri çoktan aştı – rasyonel düşünceyle ters orantılı.”

Kıdemli ekonomist ayrıca, gayri safi yurt içi hasılanın bu yıl şaşırtıcı bir şekilde dirençli olduğunu kanıtlamış olmasına rağmen, ekonomik daralmanın göz ardı edilmemesini de tavsiye etti.

“Resesyonun çoktan başlamış olması çok muhtemel ama kimse fark etmedi” dedi. “1990, 2001 ve 2007 durgunluklarının başladığı çeyreklerde, anlatı her seferinde ‘yumuşak iniş’ idi.”

Rosenberg’in kıyamet ve kasvetli tahminleri, onu kesinlikle azınlıkta tutuyor. Diğer birçok uzman daha parlak görüşler yayınladı; Fed ABD ekonomisi üzerindeki hakimiyetini gevşetmeye başladığında varlık fiyatlarının yükseldiğini ve resesyon riskinin minimum düzeyde olduğunu görüyorlar.

 

Kaynak:  The Dow’s latest winning streak is bad news for stocks – and a recession might be underway, top economist David Rosenberg says

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler