Sosyal Medya

Borsa

Çin yavaşladı, Asya hisselerinde sert satışlar başladı

Yatırımcılar, Fed'in ek faiz artırımına ilişkin seçeneklerini açık tutacağını söyleyerek finansal koşullardaki son gevşemeyi durduracağını öngörüyor.

Çin yavaşladı, Asya hisselerinde sert satışlar başladı

ABD tarım-dışı istihdam verisinin ekonomide kayda değer bir soğumaya işaret etmesi ile yeniden yeşeren riskli varlıklara talep Salı sabahı tökezledi.  Fed’in henüz faiz artırımlarını sonlandırmamış olduğu şüphesi moralleri bozdu.  Çin’den gelen dış ticaret verisi Asya devinin bunalımı henüz aşamadığını ortaya koydu. Öte yanda, Orta Doğu’da hergün genişleyen çatışmalara rağmen enerji ve enerjiye hassas mali varlıklar güne sakin başladı.

 

Fed rallisi bir haftada bitti

 

Pazartesi akşamı Wall Street’te ralli Nasdaq dışında yerini yatay seyre bırakmıştı.  Dünya için gösterge teşkil eden ABD 10 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisi yeniden yükselişe geçerek risk iştahının düşeceğine dair ilk uyarıyı yaptı.

Asya borsaları, Fed’in parasal sıkılaştırmayı  bitirip bitirmediğine dair yeni şüphelerin ortaya çıkmasıyla düştü.  Avustralya doları, merkez bankasının faizleri  artırmasına rağmen değer yitiriyor.

Asya hisse senedi gösterge endeksi MSCI, büyük ülke endekslerinin  gerilemesi nedeniyle dört günlük kazanç serisini sonlandıracak. Güney Kore’de Kospi Endeksi, açığa satış yasağının yenilenmesinin ardından Pazartesi günü 2020’den bu yana en büyük artışını gerçekleştirmişti. Salı seansında yüzde 3’ün üzerinde düştü. ABD hisse senedi vadeli sözleşmeleri de satıcılı.

 

Fed yetkilileri tahvil rallisinden hiç hoşnut değil

 

Yatırımcılar, Fed’in ek faiz artırımına ilişkin seçeneklerini açık tutacağını söyleyerek finansal koşullardaki son gevşemeyi durduracağını öngörüyor. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, fiyat baskılarının hafiflediğine dair olumlu işaretlere rağmen enflasyona karşı zafer ilan etmek için çok erken olduğunu söyledi. Aralarında Başkan Jerome Powell’ın da bulunduğu bir dizi Fed yetkilisi önümüzdeki birkaç gün içinde konuşma yapacak. Onların da fonları aşırı iyimserliğe karşı uyarması bekleniyor.

 

Avustralya merkez bankası, çoğu ekonomistin öngördüğü gibi Salı günü faiz artırımına giderek dört toplantılık arayı sonlandırdı. Yetkililer, enflasyonun daha uzun süre yüksek kalması riskinin arttığını ifade ettiler. Daha fazla sıkılaştırmanın gerekli olup olmadığına karar vermek için verileri ve riskleri dikkate alacaklarını eklediler. Hem Avustralya doları hem de borsa kayıplarını artırdı.

 

Dünya borsalarında  bir süre yatay seyir bekleniyor

 

ABD Hazine tahvilleri, Pazartesi günü getirilerin eğri boyunca yükselmesinin ardından sakinleşti. On yıllık tahvil getirileri, kurumsal tahvil satışlarının yoğunlaşmasıyla yeniden yükselişe geçti. Traderlar Salı günü başlayacak bir dizi ihaleye talebi görmeden alım yapmayacak. Dolar Endeksi yeniden yükselişe geçti.

Miramar Capital’in  kurucusu ve kıdemli portföy yöneticisi Max Wasserman, “Enflasyonun gerçekte ne yapacağına, çekirdek enflasyona ve Fed’in ne yapacağına dair net kanıtlar elde edene kadar dar bantta salınırız” dedi.

Swaplar, Fed’in 2024 sonuna kadar beklenen %5,37’lik zirve oranından 100 baz puanlık faiz indirimini fiyatlıyor. Pazartesi günü yatırımcılar, ABD bankalarında kredi talebinin zayıfladığını gösteren bir anketin sonuçlarına da hayıflandı.

 

Çin bir türlü toparlanmıyor

 

Ekonomi cephesinde  Çin’in Ekim ayı ihracatı beklenenden daha derin düştü.  Veri küresel ticarette devam eden yavaşlamanın altını çizdi. Çin’de  kırılgan toparlanmanın her an durgunluğa dönmesi bir olasılık. Rakamlar açıklandıktan sonra offshore yuan çok az değişti.

New York’taki hedge fonu Tolou Capital Management’ın kurucusu Spencer Hakimian, Çin dış ticaret raporunun “ekonominin yavaşladığına dair inancımızı doğrulayan yeni bir  veri noktası olduğunu” söyledi. “Halen portföyümüzde devlet tahvilleri ve altının ağırlığı fazla. Enerji varlıklarında ağırlığı azaltıyoruz.”

Çin Merkez Bankası başkan yardımcısı Zhang Qingsong, Hong Kong’daki mali zirvede ülkenin iyi tasarlanmış ekonomi politikasına sahip olduğunu söyledi, fakat fonların Çin’e geri dönmesi için konut-inşaat depreminin bittiğine dair somut kanıt görmesi şart.

 

Petrol talep endişeleriyle yatay seyrediyor

Öte yandan petrol, belirsiz talep görünümüyle değer kazanmakta zorlanıyor.  Fed’in sıkılaştırmasının süregelmesi şüpheleri de fiyatı aşağı yönde baskılıyor. Halen  fiyatı Suudi Arabistan ve Rusya’nın arz kesintilerini uzatacağı açıklaması dengeliyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler