Sosyal Medya

Borsa

Borsa’da çılgın hareketlere sebep var mı?

Borsa ana endeksi, bugün volatil fiyat hareketlerine sahne oldu. Teknik açıdan aşırı satış bölgesine giren endeks,  güne artıda başlayarak, 4.927…

Borsa’da çılgın hareketlere sebep var mı?

Borsa ana endeksi, bugün volatil fiyat hareketlerine sahne oldu. Teknik açıdan aşırı satış bölgesine giren endeks,  güne artıda başlayarak, 4.927 puan seviyesine kadar yükseldikten sonra yönünü aşağı çevirdi ve gün içinde %5’i aşan değer kaybıyla 4.600 sınırına kadar geriledi. Öğleden sonraki işlemlerde ise alıcılar, piyasaya ağırlığını koydu ve gün içi kayıplar geri alındı. Kapanışa doğru endeks, günlük %4,5 yükselişle 4.900 bandına kadar yükseldi.  BİST-100 günü %5.11 değr kazancıyla kapattı.

Borsadaki oynaklık yatırımcıların başını döndürdü.  Borsa’daki çılgın hareketlerin bir çok nedeni olabilir: En basiti her piyasada olduğu gibi, boğa rallisi ortasında kar realizasyonu.   Hükümetin seçimi banka ve süpermarketler üzerinden kazanma çabası, yani genele yaygın tabiriyle “sopa ekonomisinin” de 2023 yılında şirket karlarını olumsuz etkilemesi olası. Belki de seçim yaklaştıkça, evrilen anket ve analizlere göre  yatırımcı pozisyon değiştiriyor. Uzmanlar Borsa İstanbul’daki bu dalga boyu yüksek hareketleri Sozcu.com.tr’ye değerlendirdi.

 

‘BELİRSİZLİK DOLAYISIYLA DÜZELTME ARAYIŞINA GİRDİ’

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tuna Çetinkaya, borsanın 2022 yılında getiri arayışı içindeki yatırımcıların odak noktası olduğunu, halka arzların da etkisiyle cazip getirilerin BIST 100’ü katılım anlamında da canlı tuttuğunu aktardı.

 

Yeni yıl itibarıyla seçim dönemine ilişkin açıklamalarla çok yükselmiş olan BIST 100’de bir düzeltme arayışı olduğunu kaydeden Çetinkaya, “Borsa tek yönlü bir yatırım aracı değil. Zaman zaman risklerin ve geri çekilmelerin de yaşanması normal. Ancak yeni ve kredili işlemleri olan yatırımcılar düşüşlerde panik yapıyor” dedi.

 

‘SATIŞLARIN DERİNLEŞMESİ MAĞDURİYETLERİ ARTIRIR’

Devre kesici uygulamalarının satış baskısını daha da artırdığına dikkat çeken Çetinkaya, “Teknik olarak 5 bin seviyesinin üzerinde kalırsa düzeltme bitti diyebiliriz ancak bu oynaklık bu hafta ve önümüzdeki hafta da devam ederse, satışların derinleşmesiyle mağduriyetler artar” şeklinde konuştu.

SPK’nın Pay Senedi Repo Pazarı’nda taraf olunan ters repo sözleşmelerinin portföylere dahil edilmemesi ve ilgili fonların taraf olacağı pozisyonların kapatılması için son sürenin 28 Nisan 2023 tarihine uzatılmasının olumlu olmasıyla beraber bundan sonra piyasaya güvenin tekrar oluşması için oynaklığın azalması gerektiğini söyledi.

 

 

‘BİR AN ÖNCE DENGELENMELİ’

Çetinkaya sözlerini şöyle sürdürdü;

“Devre kesici kuralı gibi piyasanın düşüşüne engel olması gereken müdahaleler sınırlı kaldı. Bundan sonra kaybedilen güvenin tekrar oluşması tamamen aşırı oynaklığın yavaş yavaş azalmasıyla olacak. Diğer senaryolarda yatırımcıların ya da cazibe ile borsaya gelen bilgisi görece sınırlı katılımcıların psikolojileri bunu kaldırmayabilir.

 

Enflasyonist ortam devam ettiği sürece hala potansiyel var ama endeks bir an önce dengelenmeye gelmeli ve rayına oturmalı. Gün içi keskin geri çekilmelerin olmadığı bir denge arayışı daha sağlıklı bir piyasa için şart”

 

‘BU SENE DALGA BOYU ÇOK YÜKSEK OLACAK’

Piramit Menkul Değerler Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Berra Doğaner de 2023 yılı boyunca oynaklığın sürmesini beklediğini ifade ederek nedenlerini şöyle sıraladı;

“Bu sene dalga boyu çok yüksek olacak. Geçen yıldan çok yüksek primle yeni yıla başladık. Bazı tedirginlikler olduğu zaman yatırımcı kârını alıp çıkıyor. Yabancı satışları devam ediyor. Seçim dönemine girildi, her an bir açıklama gelebiliyor.

Banka hisseleri BIST 100 endeksinin lokomotifidir. Bankacılık sektörüne ilişkin sürekli getirilen makro-ihtiyati tedbirler ile de sektör kârlılığının ne kadar etkileneceği tahmin edilemiyor. Dolayısıyla yatırımcı önünü göremiyor. Son dönemde bankalar ucuz olmasına rağmen çok yüksek dalgalanmalar gösteriyor.

 

Bütün bunlara rağmen yüksek enflasyon düşük faiz teması devam etmekte. Satış sonrası düşük fiyatlardan alımlar da gelebiliyor. Bir diğer konu halka arzlar. Bu piyasada senet değişikliklerine neden oluyor. Bugün özelinde SPK’nın ters repo işlemlerine ilişkin almış olduğu kararın da etkisi var. Tüm bunlar endeks performansına yansıyor”

 

YATIRIMCILAR NE YAPMALI?

2023 yılının oynaklıklar ile geçeceğini yineleyen Doğaner, yatırımcılara kredili işlem yapılmaması tavsiyesinde bulundu. “Varlık satarak, kredi kullanarak borsada yatırım yapılmamalı” diyen Doğaner, “Hisse yatırımları tasarruflarla yapılır” değerlendirmelerini yaptı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler