Sosyal Medya

Borsa

Borsa İstanbul’un haftaya nasıl başladı? Bekle ve gör moduna geçti mi?

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) aralık vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, haftaya yüzde 0,1 artışla 8.682,50 puandan başladı.

Borsa İstanbul’un haftaya nasıl başladı? Bekle ve gör moduna geçti mi?

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) aralık vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, haftaya yüzde 0,1 artışla 8.682,50 puandan başladı.

 

 

Aralık vadeli endeks kontratı, açılış seansında önceki normal seans kapanışının yüzde 0,1 üzerinde, 8.682,50 seviyesinden işlem gördü.

 

Cuma günü, endeks kontratı düşüş eğiliminde bir seyir izledi ve normal seansı önceki kapanışının yüzde 1,4 altında, 8.671,25 puandan tamamladı. Akşam seansında ise endeks kontratı 8.685,75 puan seviyesindeydi.

 

Analistler, küresel pay piyasalarında, ABD, Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının faiz kararlarının açıklanacağı haftaya karışık bir seyirle başlandığını belirtiyor. Ayrıca, yurt içinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in cuma günü açıklanması beklenen Türkiye değerlendirme raporunun yatırımcıların odak noktasında olduğunu vurguluyorlar.

 

 

Ünlü borsa analisti Tuncay Turşucu, Borsa İstanbul’daki düşük hacme dikkat çekerek, piyasanın beklemeye geçtiğini ve bazı belirsizliklerin fiyatlamalarda etkili olduğunu ifade etti.

 

Turşucu’nun açıklamasına göre, borsada geçen hafta endeksler sınırları zorladı ve özellikle Perşembe günü 7800 kritik desteğin altına gerileyen endeks, bu seviyeden gelen alımlarla haftayı %1.4 düşüşle 7913 seviyesinde kapattı. Bankalardaki yükseliş sonrasında gelen kar satışları ve kimya ile ulaştırma sektörü hisselerindeki satışlar endeks üzerinde baskı oluşturdu. Önümüzdeki hafta için 7800 seviyesinin teknik olarak kritik olduğunu belirten Turşucu, bu seviyenin altında kapanışların moral bozabileceğini vurguladı.

 

Analizine devam ederek, son birkaç ayda BIST100’de sıkışık bir yatay seyir izlendiğini ve bu durumun işlem hacminde düşüşlere sebep olduğunu belirtti. Türkiye’deki piyasanın seçimlerin ardından belirli bir senaryoyu benimsemesi ve bekleyiş moduna geçmesi, taze para girişinin olmaması, enflasyon konusundaki belirsizlik, yüksek mevduat faizleri ve yüksek faizler nedeniyle şirket değerlemelerinin zorlanması gibi faktörlerin katılımı azalttığını ifade etti.

 

Turşucu, yabancı yatırımcıların yıl sonu nedeniyle piyasalarda az aktif olduğunu ve global piyasalarda ise yüksek bir iştah olduğunu dile getirdi. Kasım ayında dünya piyasalarında yaşanan ralliye karşın Türk borsasının kötü performans sergilediğini belirten analist, Türk borsasının pozitif haberlere rağmen performansının dünya piyasalarından negatif ayrıştığını söyledi.

 

Analizde, Cuma günü Moody’s tarafından yapılacak olan not değerlendirmesinin beklentiler arasında olduğu ve olumlu yönde bir değerlendirme beklenildiği de dile getirildi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler