Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ:  TCMB kararı hisseleri nasıl etkiler?

TCMB politika faizini 650 baz puanlık artışla %15,0’e yükseltti. Piyasada politika faizine ilişkin beklentiler %15 ile %40 arasında dalgalanırken, medyan…

ANALİZ:  TCMB kararı hisseleri nasıl etkiler?

TCMB politika faizini 650 baz puanlık artışla %15,0’e yükseltti. Piyasada politika faizine ilişkin beklentiler %15 ile %40 arasında dalgalanırken, medyan beklenti yaklaşık %20’lik bir orana işaret ediyordu. Bizim beklentimiz ise politika faizinin bu toplantıda %25,0’e yükseltilmesi şeklinde idi. Dolayısıyla, faiz artırımının beklentimizin altında kaldığını ve piyasa beklentilerinin de alt bandında gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

 

İlk faiz adımı beklentinin altında kalsa da, TCMB faiz arıtımlarının devam edeceğinin sinyalini veriyor. TCMB’nin son derece sade bir dille kaleme aldığı açıklama metninde yurtiçi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar, hizmet enflasyonundaki katılık ve fiyatlama davranışlarındaki bozulma gibi unsurlar nedeniyle enflasyonun ana eğilimindeki yükselişe dikkat çektiğini görüyoruz. TCMB buna ek olarak, parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini belirterek faiz artırımlarının devam edeceğinin sinyalini veriyor.

 

Son olarak, piyasaların faiz kararı dışında yakından takip ettiği bankalar üzerindeki düzenlemelere ilişkin olarak da, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçevenin, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirileceğini belirtiyor.

 

TCMB enflasyon vurgusunu güçlendirse de, büyüme hassasiyetinden de tam olarak vazgeçilmediğini görüyoruz. Beklentilerin altında kalan bir faiz artırım kararı alınsa da, hem artırımların devam edeceğine dair sinyal verilmiş olmasını hem de mikro ve makroihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesine vurgu yapılmış olmasını önemli buluyoruz.

BIST-100 endeksinde ilk piyasa tepkisinin olumlu olmasını da bu nedene bağlıyoruz. Kararın gerekçesine ilişkin olarak, metinde enflasyona ilişkin güçlendirilen vurguya rağmen, büyüme hassasiyetinden de vazgeçilmediğini, bu nedenle de kredi faizlerindeki artışların kademeli olmasının tercih edildiğini ve iç talepteki yavaşlamanın sınırlı tutulmak istendiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla, bir sonraki toplantıda da bugünküne benzer ölçekte bir faiz artışı bekleyebiliriz.

 

Bugünkü faiz kararı ekonomi yönetiminin iç talepteki yavaşlamayı sınırlandırma tercihini yansıtıyor; bu nedenle sanayi endeksinin (XUSIN) daha olumlu tepki vermesini makul karşılıyoruz.  Bugünkü karara sanayi endeksinin daha olumlu tepki vermesini de, ekonomi yönetiminin küçük ölçekli bir faiz artışıyla iç talepteki yavaşlamayı sınırlandırma tercihine bağlayabiliriz. Kredi faizi artışlarının küçük adımlarla gerçekleşmesi, banka bilançolarının rahatlamasının da zamana yayılacağına işaret ediyor, ki bankacılık endeksinin (XBANK) olumsuz tepki vermesini de bu açıdan değerlendirebiliriz. Piyasa şimdi makroihtiyati tedbirlerin sadeleştirilmesine ilişkin kararları bekleyecektir; bu yönde açıklanacak kararlar bankacılık endeksini de yukarı sürükleyebilir.

Özetle, karar BIST-100 (XU100) endeksinin yükseliş eğilimini desteklese de, önden yüklemeli bir faiz artışı kararına göre yükselişin daha sınırlı kalabileceğini ve yükselişi de bankacılık endeksi yerine sanayi endeksinin sürükleyebileceğini söyleyebiliriz. Kararın ardından, önümüzdeki günlerde gerek Mehmet Şimşek, gerekse de Hafize Gaye Erkan’dan gelebilecek mesajlar piyasalar üzerinde fazlasıyla etkili olabilir.

 

 

Serkan Gönençler

Baş Ekonomist, Gedik Yatırım

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler