Sosyal Medya

Borsa

2023 Avrupa hisselerinin yılı olacak

ABD ekonomisi ve hisse senetleri zor bir yılla karşı karşıya – ve hatta Avrupa’nın gerisinde kalabilir Geçen yıl ABD ekonomisi…

2023 Avrupa hisselerinin yılı olacak

ABD ekonomisi ve hisse senetleri zor bir yılla karşı karşıya – ve hatta Avrupa’nın gerisinde kalabilir

Geçen yıl ABD ekonomisi ve piyasaları inişli çıkışlı bir seyir izledi ve 2023 de zor görünüyor. Bazı stratejistler 2023’ün Avrupa’nın ekonomisi ve hisselerinin  parlama zamanı olabileceğini öne sürüyor.

Deutsche Bank’ın EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) Baş Yatırım Sorumlusu Zeynep Öztürk-Ünlü, Avrupa’nın hem ekonomik hem de sermaye piyasalarında daha iyi performans gösterdiğini ve daralma ve durgunluk sinyallerinin ABD’de Avrupa’dan “daha güçlü” hale geldiğini savunuyor.

Öztürk-Ünlü, Avrupa’nın Ukrayna’da devam eden savaş, enerji krizi ve henüz zirveye ulaşmamış enflasyon da dahil olmak üzere kendi zorluklarıyla karşı karşıya olmasına rağmen iyimser.

Pazartesi günü CNBC’nin “Squawk Box Europe” programına verdiği demeçte, “Avrupa, özellikle enerji krizi nedeniyle bir süredir genişleyici maliye politikası modunda.” “Fakat bunun ötesinde… Çin’in yeniden açılması Avrupa büyüme öyküsüne olumlu rüzgarlar verecek.”

 

Avrupa GSYİH büyümesi en son 2017’de ABD’yi geride bıraktı, ancak 2022’nin nihai rakamları henüz açıklanmadı.

Öztürk-Ünlü, Avrupa’da ABD’ye kıyasla  sanayi sektörlerinin daha geniş bir yelpazeye yayılması, ve Almanya ve Fransa başta olmak üzere sürdürülebilir üretim artışına işaret ederek, bölgenin daha istikrarlı bir ekonomik büyümeye aday olduğunu iddia etti.

Hisse senetlerine  gelince “Anlattıklarım Avrupa’nın şoklara tamamen bağışıklı olduğu ve çok iyi durumda olduğu anlamına gelmiyor, ancak göreli olarak, büyüme hisselerinden değere geçiş ABD’ye kıyasla Avrupa’ya biraz daha fazla fırsat veriyor. ”

 

Büyük ABD teknoloji hisselerini içeren büyüme hisseleri, 2022’de Fed’in gelecekteki kazanç beklentilerini vuran faiz artışlarıyla darbe aldı. “Değer hisseleri” (düşük F/K’lı ve karlı, veya yüksek ve sürekli temettü üreten hisseler), faizler yükseldikçe daha iyi performans gösterme eğiliminde ve Avrupa  borsaları genel olarak küresel akranlarından daha yüksek oranda değer hissesine sahip.

Avrupa hisseleri, 2018’den bu yana en kötü performansını sergilemelerine rağmen geçen yıl ABD’yi geride bırakarak S&P’nin %19,4 kaybına kıyasla %13 değer yitirdi.

 

“ABD’ye kıyasla Avrupa’nın önemli ölçüde düşük değerlemesinden gelen bir fırsat var”, Öztürk-Ünlü ekledi. “Bu nedenle, ABD dışındaki Gelişmiş Ülke hisselerinin  daha iyi performans göstereceğini ve Avrupa’nın başı çekeceğini düşünüyoruz”

 

Görünüm parlak, ancak riskler devam ediyor

Deutsche Bank, Avrupa için daha iyimser görüşlerinde yalnız değil. Stratejistler, Avrupa ekonomisinin 2023’te daha iyi performans gösterebilmesinin nedenleri olarak Fed’in AMB’na nazaran daha fazla sıkılaştırma yapması, Euro-bölgesi’nde sürgelecek mali teşviki, Çin’in özellikle Avrupa’yı destekleyen yeniden açılması ve düşen enerji fiyatlarını gösteriyor.

Öncü ekonomik veriler de, ABD’ye kıyasla Euro-bölgesi için olumlu görünüyor. Aralık ayında ABD bileşik PMI  4 ayın en düşük seviyesi olan 45’e geriledi. Buna karşılık, Euro-bölgesi’nde PMI 5 ayın en yüksek seviyesi olan 49,3’e yükseldi ve genişleme bölgesine kıl payı uzakta.

İsviçre bankası J. Safra Sarasin’in baş ekonomisti Karsten Junius, bu yıl ABD’de %0,5’lik daralmaya karşın Euro-bölgesinde sıfır GSYİH büyümesi bekliyor. Ancak, bunun hisse senedi piyasalarında daha iyi bir performansa dönüşmesini beklemiyor. CNBC’ye e-posta yoluyla verdiği demeçte, bunun bir nedeninin, kazançlar üzerinde baskı oluşturma eğiliminde olan Euro’nun son zamanlarda değer kazanması olduğunu söyledi.

Bazı stratejistler, 2022’de piyasaları para politikası yönlendirirken, 2023’te daha çok ekonomik veriler ve hisse başı kazançların yönlendireceğini savundu.

Bunlar arasında Van Lanschot Kempen’de kıdemli yatırım stratejisti Joost van Leenders da var. Junius’un aksine, Avrupa’nın ekonomik performansı konusunda daha temkinli, ancak hisse senetlerinin yukarı yönlü sürprizler yapabileceğini söylüyor.

CNBC’ye telefonla verdiği demeçte, “Avrupa ve ABD’de bir durgunluk olursa, genel olarak daha Wall Street Euro-bölgesine  nazaran manzarayı daha derin iskonto etmiş gözüküyor” dedi. Rölatif değerleme ancak Avrupa’daki durgunluğun çok sığ olduğu ortaya çıkarsa, Avrupa borsalarının prim yapmasına neden olur” dedi.

 

Kaynak:  The U.S. economy and stocks face a difficult year — and could even lag Europe

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler