Sosyal Medya

Döviz

Güldem Atabay: Matematik bilen TL’yi tercih etmez

Ekonomist Güldem Atabay, “Enflasyonun en az %55’lere kadar çıkacağı bir ortamda %14 politika faizi ile oluşan derin negatif reel faizde…

Güldem Atabay: Matematik bilen TL’yi tercih etmez

Ekonomist Güldem Atabay, “Enflasyonun en az %55’lere kadar çıkacağı bir ortamda %14 politika faizi ile oluşan derin negatif reel faizde matematik bilen kimse TL’yi tercih etmez” dedi.

Dolar yeni yılın ilk ayında sakinliğini koruyor. Döviz piyasalarındaki hareketsizliği değerlendiren Ekonomist Güldem Atabay, “TL’nin kamu marifetiyle baskı altında olduğu izlenimi veren bir seyir var” dedi.

“İhracat gelirlerinden %25 alarak, şirketler kesimini döviz satışına ‘ikna ederek’ ve artacak turizm geliri beklentisi ile kamu bankalarına paslandığı anlaşılan Merkez Bankası (TCMB) rezervleri ile bir yere kadar yol alınabilir” diyen Atabay, bir de TCMB’den faiz indirimi gelirse bahar aylarında TL’de farklı bir resimle karşılaşılabileceğini kaydetti. Atabay, “Ekim-Aralık 2021 döneminde olduğu kadar hızlı değer kaybetmese de, ufukta TL’nin yolu istikrar olarak görünmüyor” diye konuştu.

DOLARA ENDEKSLİ

Ekonomist Güldem Atabay, “Enflasyonun TCMB’nin de itiraf ettiği şekilde en az %55’lere kadar çıkacağı bir ortamda %14 politika faizi ile oluşan derin negatif reel faizde matematik bilen kimse TL’yi tercih etmez” ifadelerini kullandı. Atabay, şöyle konuştu:

“Kaldı ki, döviz mevduatlarında çözülme anlamlı değil, Kur Korumalı Mevduat’ı (KKM)  deneyen tasarruf sahipleri de aslında dolara endeksli getiri vaadiyle bu işi yapıyorlar ki buna da dolarizasyonun devamı demek gerekir. Dolayısıyla KKM’de ‘liralaşma’ açısından başarı beklemek mümkün değil.”

KALICI DEĞİL

Bankaların müşterilerini ikna etmek için baskı altında olduğuna işaret eden Atabay, sistemin kalıcı olmasının zor olacağını kaydetti.

Övünülecek bir durum değil

Ekonomist Güldem Atabay, Merkez Bankası’nı devreden çıkaran bir ekonomi modelinin yabancı yatırımcı tarafından nasıl karşılanacağı sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Dünyanın hiçbir yerinde enflasyonu bu kadar yüksek bir ülkenin merkez bankasının devre dışı bırakılmasıyla, başka ifadeyle para politikasının olmayışıyla övünülmez. Gülerler ve yatırım gelmez. Nebati Londra toplantılarında gerçekle yüzleşecektir.”

Liralaşmadan ne kast edildiğini anlamak zor

– TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıkladığı ‘liralaşma stratejisi’ne de değinen Güldem Atabay, “Liralaşmadan ne kast edildiğini anlamak zor. Türkiye’de tasarruf yapanların Türk Lirası tutmasının teşvik edilmesi, toplam mevduatlar içinde TL’nin payının artırılması TL’de istikrar ve güven sağlamaktan geçiyor. Bunun yolu da elbette öncelikle sürdürülebilir seviyede düşük enflasyon oranı elde etmek. Diğer makroekonomik politikalarla destekleyerek güven ortamını sağlamak. AKP ekonomi yönetimi içinde özellikle 2018 kur krizinden bu yana böyle politikalar izlenmiyor” ifadelerini kullandı.

 

 

sozcu.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler