Sosyal Medya

Ekonomi

Süt ürünleri uyarısı: Çok yüksek fiyatlardan tüketmek zorunda kalınacak

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt ürünlerindeki talepte daralma ortadan kalktığında tüketicilerin çok yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.…

Süt ürünleri uyarısı: Çok yüksek fiyatlardan tüketmek zorunda kalınacak

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt ürünlerindeki talepte daralma ortadan kalktığında tüketicilerin çok yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt sektöründe yaşanan sorunlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bayraktar, Ulusal Süt Konseyi’nin (USK), 15 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litrede brüt 7,5 TL olarak belirlediğini hatırlatarak, “Bugün itibarıyla üreticilerimizin eline kesintiler çıktıktan sonra ortalama 7 lira geçiyor. Bazı yerlerde ise bu fiyatın da altında çiğ süt satılıyor” dedi.

‘NEREYE KADAR FİYAT ARTIRILMAYACAK?’

‘YETERLİ ÜRÜN BULUNMAYACAK’

Sektörde yaşanan sorunların Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de yansıdığını söyleyen Bayraktar, önümüzdeki günlerde süt krizinin yaşanabileceğini ifade etti. Bayraktar, “Sanayiciler çiğ süt bulmakta, marketler ise süt ve süt ürünlerini satmakta sıkıntı yaşıyor. Hem üretim hem de talep ayağındaki daralma, sektördeki ciddi sorunu gözler önüne seriyor. Asıl sorun talep ayağındaki daralma ortadan kalkınca yaşanacaktır. İşte o zaman artan talebi karşılayacak yeterli ürün bulunamayacak, tüketiciler çok yüksek fiyatlardan süt ve süt ürünleri tüketmek zorunda kalacaktır. Buna yönelik hazırlıklı olmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

‘ÜRETİCİ DAMIZLIKLARI KESİYOR’

Girdi maliyetleri nedeniyle üreticinin damızlıkları kesime gönderdiğini belirten Bayraktar, bu artışların üretime ve tüketime olası yıkıcı etkilerini azaltmaya yönelik her türlü tedbirin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Bayraktar, “Üreticilerimiz ellerinde tuttukları hayvanlarına ise ‘daha az yem, daha az süt’ diyerek verdikleri fabrika yemini azalttılar, hayvanlarını dengeli beslemekten vazgeçtiler. Asıl tehlike de işte burada başladı. Dengesiz beslenmeye bağlı olarak damızlık hayvanlarda besleme hastalıkları ve üremeye yönelik sorunlar artmaya başladı. Yani damızlıklar bir bir elden gidiyor, elde kalanlar ise damızlık vasfını kaybediyor” diye konuştu.

SÜT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÖNERİLER

Damızlıkların kesiminin ilerde yeni sorunlar yaratacağı konusunda uyarıda bulunan Bayraktar, önlem alma çağrısı yaptı. Bayraktar, süt sorunun çözümü için şu önerilerde bulundu:

“Önceliğimiz damızlık hayvan kesimlerinin durdurulması, yem başta olmak üzere girdilerdeki fiyat artışlarına yönelik etkili tedbirlerin hayata geçirilmesi, üreticilere sürdürülebilir gelir sağlanması, tüketiciye ise ulaşılabilir fiyattan gıda sağlayacak politikaları hayata geçirmek olmalıdır. Üretimin devam etmesi için ya çiğ süt fiyatları artırılmalı ya da yem fiyatlarını düşürmeye ve kontrol etmeye yönelik tedbirler alınmalıdır. Çiğ süt desteği artırılmalı, ödemeler erkene çekilmelidir.”

Kısa Dalga

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler