Sosyal Medya

Borsa

RAPOR: ‘Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle oluşan fiyat artışları Yükselen Çelik’i olumlu etkileyecek’

Yükselen Çelik, Ar-ge ve patentlere yaptığı yatırım sayesinde çıkardığı yeni ürünlerle kendini benzer şirketlerden ayrıştırıyor...

RAPOR: ‘Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle oluşan fiyat artışları Yükselen Çelik’i olumlu etkileyecek’

Yükselen Çelik piyasadaki diğer çelik şirketlerine göre daha niş bir segment olan vasıflı çelikler sektöründe faaliyetlerini sürdürmektedir

Şirket karbon çeliği, takım çeliği ve alaşımlı çelik gibi segmentlerde kalıp, makine, dövme, otomotiv, savunma ve imalat sanayiine ürün sağlamaktadır. Yükselen Çelik Ar-ge ve patentlere yaptığı yatırım sayesinde çıkardığı yeni ürünlerle kendini benzer şirketlerden ayrıştırmaktadır.

Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle oluşan fiyat artışlarının şirket üzerindeki etkisinin kısa vadede olumlu olabileceği görülüyor

Rusya’nın operasyonunun başlamasının ardından çelik fiyatlarının yeniden arttığı görülürken şirketin eylül ayına kadar alımlarını büyük oranda tamamlamış olması avantaj sağlamaktadır. Bunun yanında sorunlardan dolayı rakiplerin ithalatının da yavaşlaması şirketin pazar payına da olumlu yansımaktadır. Böylelikle fiyatlarda yaşanan artış şirketin daha yüksek marjlarla bu ürünleri satmasına yardımcı olmaktadır. Buna karşın şirketin Ukrayna’dan tedarik ettiği çeliğin toplam satışlar içinde payının %3 seviyesinde olması olumsuz etkiyi de sınırlandırmaktadır. Yükselen’in eylül ayına kadar alımlarını kapatmasına rağmen bu tarihten sonra tedarikte yaşanabilecek sorunlar ise son çeyrek hacimlerini olumsuz etkileyebilir.

Satış gelirlerinin 2022 yılında yıllık %121 artışla 1.5 milyar TL seviyesine ulaşması olası görünüyor

Çelik fiyatlarındaki artış ve yüksek talebin şirketin satış gelirlerini desteklemesi bekleniyor. Böylelikle şirketin açıkladığı 1.2-1.5 milyar TL satış geliri aralığının üst sınırında bir yılsonu gerçekleşmesi olası görünüyor. Şirketin satış hacmi de yüksek talep, yeni ürünler, satış şubeleri ve ihracat potansiyeli ile artmaya devam edecektir. Satış hacmi 2021 yılında %125 artış göstererek 55 bin ton seviyesine ulaşırken 2022 yılının ilk üç aylık döneminde (13 Mart’a kadar) yıllık %73 hacim büyümesi olduğu belirtilmektedir. Bundan önceki yıllarda özel ürünlerin toplam satışlar içerisindeki payı artış gösterirken 2022 yılında karbon çeliğinin artan marjı bu segmentte de satışları artıracaktır.

Yatırımlar ileride büyümenin devamını destekleyecektir

Şirket Esenyurt’taki tesisine ek olarak Kocaeli/Dilovası’nda da yeni bir çelik merkezi kurmak için yatırımlara başlamıştır. Toplam 65 milyon TL’lik ek yatırımla bu tesisin 2023 ilk çeyrekte tamamlanması beklenirken böylelikle toplam kapasite iki katına çıkarak 200 bin ton seviyesine ulaşacaktır.

Net borç artan ürün fiyatları ve satış hacmi ile 149 milyon TL seviyesine yükselirken, FAVÖK’e oranla (2021 sonu 0.9x) makul seviyelerde bulunuyor

Net borç seviyesinin yine gelirlerdeki yukarı trend ve temettü ödemesi (21 mn TL, %2.6 temettü verimi) paralelinde artmaya devam etmesi beklenirken, FAVÖK’teki artış sayesinde yine makul seviyelerde kalacaktır.

Yükselen Çelik 2022T beklentilerine göre cazip sayılabilecek 3.3x FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir

Ürün fiyatlarında ve satış hacminde beklenen artışlar ile stok karı fiyatlarda çok sert bir düşüş olmadığı taktirde şirketin faaliyet karlılığını desteklemeye devam edecektir. Böylelikle 1.5 milyar TL’lik gelir ve %23 FAVÖK marjı beklentisi ile şirketin FAVÖK’ünün yıllık %116 artışla 345 milyon TL seviyesine çıkması olası görünmektedir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Gedik Yatırım     

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler