Sosyal Medya

Borsa

İş Yatırım’dan Ereğli Demir Çelik için ‘öneri değişikliği’ değerlendirmesi

EREGL için önerimizi çarpanlardaki sınırlı iskonto ve %9 olan sınırlı fiyat artış potansiyelinden dolayı AL’dan TUT’a indiriyoruz. EREGL, 2022T 3.2x FD/FAVÖK ve 5.3x F/K çarpanlarına kıyasla uluslararası emsallerine kıyasla sırasıyla %17 ve %2 iskontoyla işlem görüyor...

İş Yatırım’dan Ereğli Demir Çelik için ‘öneri değişikliği’ değerlendirmesi

Önerimizi TUT’a çekiyoruz

EREGL için önerimizi çarpanlardaki sınırlı iskonto ve %9 olan sınırlı fiyat artış potansiyelinden dolayı AL’dan TUT’a indiriyoruz. EREGL, 2022T 3.2x FD/FAVÖK ve 5.3x F/K çarpanlarına kıyasla uluslararası emsallerine kıyasla sırasıyla %17 ve %2 iskontoyla işlem görüyor. (2022 yılı için %12 temettü verimi bekliyoruz.) 2021’de güçlü çelik fiyatları sayesinde elde edilen etkileyici operasyonel ve finansal performansın ardından, tedarik koşullarında beklenen normalleşmeden kaynaklanan çelik fiyatlarındaki olası düzeltme ile 2022’de operasyonel performansta gerileme bekliyoruz. Arz koşullarındaki normalleşmeyle birlikte daralan arz-talep açığı, kok kömür fiyatlarındaki keskin artış (çoğunlukla demir cevheri fiyat düzeltmesiyle dengelendi), doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki artışlar çelik sektörünün rekabet gücünü baltalarken, kar marjlarının kademeli olarak gerilemesini bekliyoruz.

EREGL artan çelik fiyatları nedeniyle 2021’de BİST-100’ü %76 oranında geride bıraktı

COVID-19’da azalan üretim nedeniyle arz kıtlığı ve yüksek talep, uzun teslimat süreleri, artan nakliye maliyetleri ve Çin’in Şubat 2022 için planlanan Kış Olimpiyatları sırasında hava kalitesini iyileştirme amacı ile emisyon salınımı düşürmek için çelik üretimini azaltması 2021 yılında çelik fiyatlarının artmasında etkili olmuştu.

4Ç21’de yüksek ertelenmiş vergi giderinin kârlılığı olumsuz etkilemesi bekliyoruz

Erdemir’in 4Ç21’de devam eden güçlü çelik talebi, nispeten yüksek seyreden çelik fiyatları ve TL’deki değer kaybı sonucu yıllık %140 artış ile 24 milyar TL net satış geliri kaydetmesini bekliyoruz. FAVÖK’ün 4Ç21’de 9.6 milyar TL gerçekleşerek yıllık %257, çeyreklik ise %29 artış göstermesini bekliyoruz. Ton başına FAVÖK’ün kömür fiyatlarındaki artışın ve çelik fiyatlarındaki düşüşün gecikmeli etki sebebiyle daha çok hissedilmeye başlanmasıyla şirketin 3Ç21’de tüm zamanların en yüksek ton başına FAVÖK ü olan 404 USD’nin hafif altına düşerek 394 USD olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz. 2022’de çelik fiyatlarındaki normalleşmenin devam edeceği beklentisiyle ton başına FAVÖK’ün 2021’deki 353 USD’den 2022’de 252 USD gerileyeceğini öngörüyoruz. TL’deki değer kaybı nedeniyle (şirketin fonksiyonel para birimi USD) şirketin vergi yükümlülüklerinin artması sonucu 4Ç21’de ertelenmiş vergi giderinde yüksek artış öngörüyoruz. %40-45 olarak hesapladığımız efektif vergi oranı sonucu Erdemir’in 4Ç21’de yıllık bazda %140 artış, önceki çeyreğe göre %11 düşüşle
4.5 milyar TL net kar elde etmesini öngörüyoruz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İş Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler