Sosyal Medya

Borsa

İnfo Yatırım, Aksa Enerji’yi Hisse Önerilerine Ekledi…

Küresel stagflasyon beklentileri ve Rusya – Ukrayna gerginliğinin de artarak devam ettiği ortamda enerji talebi düşmüş olsa da Rusya’nın doğalgaz ve petrol arzındaki ağırlığı sebebiyle fiyatları artıyor...

İnfo Yatırım, Aksa Enerji’yi Hisse Önerilerine Ekledi…

AKSEN’i 20 TL Hedef Fiyat ve %50 getiri potansiyeliyle hisse önerilerimize ekliyoruz

Değerlememizde eşit ağırlıklı olarak indirgenmiş nakit akımı analizi (%22 risksiz getiri oranı, %4 risk primi, %23 AOSM) ile benzer şirket çarpanları karşılaştırmasını kullandık.

Global oyuncu olma yolunda Afrika’dan sonra Asya’ya yatırım

2015 yılında Gana ile yapılan anlaşma ile yurt dışında ilk adımını atmıştır. 2021 yılsonu itibariyle Afrika’da; Gana, Madagaskar ve Mali ile birlikte 496 MW’lık aktif kurulu gücü vardır, 2021’de Kongo ile yapılan anlaşma çerçevesinde 50 MW işletme hakkının 25 MW’lık kısmını 2022 yılında devreye alması bekleniyor. Şirket 2021 cirosunun %12,5’ini Afrika santrallerinden elde ederken FAVÖK’ün %54’ünü bu kıtadan elde etti.

Toplam elektrik üretim kapasitesinde %38’lik artışla büyük yatırımı Özbekistan’da yapıyor

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e 2 ve Buhara’ya 1 adet olmak üzere toplamda 740 MW kapasiteli 3 santrali 2022 yılı ilk çeyreğinde devreye alıyor. Böylece 2022 yılında Afrika’da 521 MW ve Asya’da 740 MW olmak üzere yurtdışında toplam 1261 MW kurulu güce ulaşmaktadır. Afrika’daki ülkelerde farklı vadelerde olduğu gibi Özbekistan’da da devletin 25 yıllığına dövize endeksli alım taahhüdü bulunmaktadır. 2022 yılı için Özbekistan yatırımından yaklaşık 70 Milyon Dolar FAVÖK beklentimiz bulunmaktadır.

Enerji fiyatları artıyor

Küresel stagflasyon beklentileri ve Rusya – Ukrayna gerginliğinin de artarak devam ettiği ortamda enerji talebi düşmüş olsa da Rusya’nın doğalgaz ve petrol arzındaki ağırlığı sebebiyle fiyatları artıyor. Şirketin yurt dışı santrallerindeki doğalgaz ve akaryakıt teminini anlaşma yapılan ülkeler sağladığı için artan fiyatlardan olumsuz etkilenmemektedir.

Brüt karlılık artıyor

Yurt içinde piyasa takas fiyatlarının 2021 yılı ortalamasının yaklaşık 3 katına çıkması ile birlikte şirketin yurt içindeki santrallerindeki enerjinin büyük kısmını spot fiyattan satıyor olması nedeniyle cironun yüksek oranda artırmasını bekliyoruz. Toplam 1470 MW olan yurtiçi kapasitesinin 1047 MW kapasitesine sahip doğalgaz santralleri doğalgaz fiyatlarındaki artış elektrik satış fiyatına yansıtılmakta olup brüt karlılığa da artırmaktadır. 270 MW kapasiteli Bolu Göynük santralinin kömür ihtiyacını şirket kendi sahasından çıkardığı için kömür fiyat artışından da 2022 yılı boyunca etkilenmemektedir. 153 MW kapasiteli Kıbrıs akaryakıt santralinin ise döviz bazlı fiyat garantisi olduğundan fiyat değişimleri olumsuz etkilememektedir.

Global benzerlerine göre cazip çarpanlar

2022 yılında beklediğimiz 4.2x FD/FAVÖK ve 4,6x F/K oranları benzer şirketlerin sırasıyla 6.6x ve 10.3x çarpanlarına kıyasla iskontolu işlem görmektedir.

Yurt dışında yaşanabilecek tahsilat sorunları ve elektrik fiyatlarındaki düşüş ve piyasa takas fiyatlarında uygulanması planlanan aşağı yönde tavan uygulaması şirketin ana risklerini oluşturmaktadır.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler