Sosyal Medya

Borsa

Deniz Yatırım’dan Anadolu Sigorta için ilk çeyrek finansal görünüm değerlendirmesi

Anadolu Sigorta 1Ç22 finansallarında 197 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin kar rakamı bir önceki döneme göre %8, geçen yılın aynı dönemine göre ise %19 oranında artarken bu dönemde öz sermaye karlılığı %22.0 olarak gerçekleşti...

Deniz Yatırım’dan Anadolu Sigorta için ilk çeyrek finansal görünüm değerlendirmesi

1Ç22 Finansal Sonuçları Değerlendirmesi

Değerlendirme: Olumlu

Anadolu Sigorta 1Ç22 finansallarında 197 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin kar rakamı bir önceki döneme göre %8, geçen yılın aynı dönemine göre ise %19 oranında artarken bu dönemde öz sermaye karlılığı %22.0 olarak gerçekleşti. Piyasa beklentisi 40 milyon TL zarar, biz ise 216 milyon TL net kar tahmin ediyorduk. Açıklanan net kar beklentimizin hafif gerisinde kalmış olsa da piyasanın zarar beklentisine rağmen açıklanan net kar hisse performansına olumlu yansıyabilir.

Anadolu Sigorta için TUT olan tavsiyemizi korurken hedef fiyatımızı 7.70 TL hisse başına olarak güncelliyoruz (önceki: 7.40 TL). 2022 tahminlerimize göre 4.56x F/K ve 0.70x F/DD çarpanları ile işlem gören hissenin 2022 ikinci yarısından itibaren operasyonel karlılığının yükselmeye başlayabileceğini tahmin ediyoruz. %20 uzun dönemdeki öz sermaye karlılığı, %21.9 sermaye maliyeti ve %12.5 büyüme ile şirketin ana iş kolu değerini 2,760 milyon TL olarak değerliyoruz. Anadolu Hayat ve Emeklilik’ teki %20’lik payına karşılık gelen 1.1 milyar TL’yi de dahil ettiğimiz zaman 3.85 milyar TL hedef piyasa değerine ve hisse başına 7.70 TL hedef fiyata ulaşıyoruz. Getiri potansiyeli hedef fiyatımıza göre %25 seviyesinde olan Anadolu Sigorta hisseleri için daha uygun fiyat seviyelerinde alım fırsatı olabileceğini düşünüyoruz.

Anadolu Sigorta’nın 1Ç22’de brüt prim üretimi 4,148 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin 1Ç22’deki brüt prim üretimi %15 ç/ç ve %76 y/y artış kaydederken, yatırım gelirlerinin yüksek katkısına bağlı olarak operasyonel kar 348 milyon TL, operasyonel kar marjı ise %33.6 seviyesinde gerçekleşti. Toplam prim üretiminde pazar payı %11.1 olan şirketin Kasko segmentindeki pazar payı %15.1, Trafik sigortası segmentindeki pazar payı ise bu dönemde %8.9 olarak gerçekleşti (son dört çeyrek sırası ile: %12.1, %14.2 ve %10.9). Şirketin prim üretimi içerisinde her iki segmentin sırası ile payları ise %21.8 ve %16.7 oldu (son dört çeyrek sırası ile: %19.5 ve %21.7). Kasko segmentinde yedek parça fiyatlarındaki artış portföyün yeniden fiyatlanması için geçmesi gereken süre dikkate alındığında bu segmentteki yukarı yönlü fiyatlamanın olumlu etkisini 2022 ikinci yarıdan itibaren görebileceğimizi tahmin ediyoruz. Trafik segmentinde ise tavan fiyat uygulaması önümüzdeki dönemde operasyonel karlılığı kısmen baskılayabilir. Anadolu Sigorta’nın öz sermayesi 3,185 milyon TL gerekli öz sermaye tutarının yaklaşık 265 milyon TL kadar üzerindedir (~%108 sermaye yeterliliği). 2021 yılı karından temettü dağıtmayan şirketin, 2022 yılı karından ise temettü verebileceğini tahmin ediyoruz.

Şirketin 11.9 milyar TL büyüklüğündeki finansal portföyünün getirisi operasyonel karlılığa destek vermeye devam edebilir. Şirketin bu dönemde finansal gelirleri kısmen gerilemiş olsa da Anadolu Hayat ve Emeklilik’ ten elde edilen 88 milyon TL temettü geliri net kar rakamını bir önceki çeyreğin üzerine taşımaya imkan sağlamıştır. Bununla birlikte 1Ç22 sonu itibari ile bilançodaki 57.6 milyon $’lık net uzun döviz pozisyonu da Kasko segmentinde oluşabilecek hasar artışlarına kısmen bir koruma sağlamaktadır.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Deniz Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler