Sosyal Medya

Borsa

Deniz Yatırım’dan Aksigorta için 4. çeyrek finansal görünüm değerlendirmesi

Aksigorta 4Ç21 finansal sonuçlarında 42 milyon TL zarar açıkladı. Piyasa beklentisi 20 milyon TL kar bizim beklentimiz ise 25 milyon TL kar idi...

Deniz Yatırım’dan Aksigorta için 4. çeyrek finansal görünüm değerlendirmesi

4Ç21 Finansal Sonuçları Değerlendirmesi

Değerlendirme: Sınırlı Olumsuz

Aksigorta 4Ç21 finansal sonuçlarında 42 milyon TL zarar açıkladı. Piyasa beklentisi 20 milyon TL kar bizim beklentimiz ise 25 milyon TL kar idi. 2021 tüm yıl karı yıllık %57 daralma ile 189 milyon TL olarak gerçekleşirken öz sermaye karlılığı da %19,8 oldu.

4Ç21’de kur artışından kaynaklı olarak brüt prim üretimi çeyreksel %71 artış ile 2.5 milyar TL seviyesine ulaşırken, yıllık artış ise %45 olarak gerçekleşti. 2021 yılı toplamında ise yıllık %33 artış ile 7.0 milyar TL brüt prim üretimine ulaşıldı. Şirketin 2021 yılı brüt prim üretimi içerisinde Kasko ve Trafik segmentlerinin payı sırası ile %18,3 ve %29,7 olarak gerçekleşti. Toplam brüt prim üretimi olarak değerlendirildiğinde şirketin pazar payı %8,0, Kasko ve Trafik segmentlerinde ise %8,9 ve %9,4 olarak gerçekleşti.

Operasyonel tarafta Aksigorta 4Ç21’de, yatırım gelirlerinden aktarılan 421 milyon TL gelir dahil olmak üzere, 31 milyon TL zarar açıkladı. Kasko tarafında yedek parça fiyatlarındaki artış ve trafik segmentinde asgari ücretteki yüksek oranlı artışın karşılık giderlerini yükseltmesi operasyonel zararın iki ana nedeni olarak söylenebilir.

Finansal gelirler tarafında faiz gelirleri 161 milyon TL ve 211 milyon TL kur farkı geliri önceki çeyreklerin belirgin üzerinde gerçekleşti.

Genel değerlendirme:

Aksigorta bugün akşam saat 18:00’da 4Ç21 finansal sonuçlarını değerlendireceği bir telekonferans düzenleyecek. Bu toplantı öncesinde hisse için 9.00 TL olan hedef fiyatımızı ve TUT olan önerimizi koruyoruz. Telekonferans sonrasında tahminlerimizi tekrar gözden geçireceğiz. Hisse son 1 aylık dönemde %15 nominal ve %13 göreceli değer kaybettiği için zayıf operasyonel performansın kısmen fiyatların içerisinde olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de açıklanan sonuçlara piyasa tepkisinin sınırlı olumsuz olabileceği görüşündeyiz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Deniz Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler