Sosyal Medya

Borsa

Deniz Yatırım’dan Agesa Hayat ve Emeklilik için 4. çeyrek finansal görünüm değerlendirmesi

Agesa Hayat ve Emeklilik (Agesa) 4Ç21 finansallarında 106 milyon TL net kar açıkladı. Piyasadaki beklenti 135 milyon TL bizim beklentimiz ise 163 milyon TL idi...

Deniz Yatırım’dan Agesa Hayat ve Emeklilik için 4. çeyrek finansal görünüm değerlendirmesi

4Ç21 Finansal Sonuçları Değerlendirmesi

Değerlendirme: Sınırlı Olumsuz

Agesa Hayat ve Emeklilik (Agesa) 4Ç21 finansallarında 106 milyon TL net kar açıkladı. Piyasadaki beklenti 135 milyon TL bizim beklentimiz ise 163 milyon TL idi. Şirketin açıkladığı net kar bir önceki döneme göre %10 daralırken, geçen yılın aynı dönemine göre ise %75 oranında artış kaydetmiş dönemsel öz sermaye karlılığı ise %49,8 olarak gerçekleşmiştir. 2021 döneminde ise şirketin net kar rakamı 448 milyon TL ile geçen yılın aynı dönemine göre %54 oranında artış kaydetmiştir. Piyasa beklentilerinin gerisinde kalan sonuçların hisse performansı üzerinde kısmen olumsuz belirgin bir etkisi olabileceğini düşünüyoruz.

Agesa için AL tavsiyemizi ve 36,50 TL hedef fiyatımızı koruyoruz. Hayat sigortası iş kolundaki olumlu performans beklentilerimizin üzerinde gerçekleştiği için 2021 ve 2022 için sırası ile 425 milyon TL ve 458 milyon TL olan kar tahminlerimizi 477 milyon TL ve 581 milyon TL’ye yükseltiyoruz. Uzun vadede %50 öz sermaye karlılığı ve %23 sermaye maliyeti oranları ile Agesa için hisse başına hedef fiyatımız 36,50 TL’dir. %10,1 seviyesindeki temettü verimini de dahil ettiğimizde toplam getiri potansiyeli %44 seviyesindedir.

Hayat sigortası segmentindeki bir önceki döneme göre brüt prim üretimindeki %17’lik artış, yatırım gelirlerinin daha düşük katkısına rağmen operasyonel geliri 106 milyon TL seviyesine yükseltirken, operasyonel marj ise %20,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bireysel kredilere getirilen taksit sınırlamasının hayat sigortası branşındaki karlılığa baskısı olabileceğini düşünüyorduk ancak kredi faiz oranlarının gerilemesi ile birlikte bu görüşümüzü revize ediyoruz. Kredi bağlantılı hayat sigortası satışlarının prim üretimini desteklemeye devam etmesini bekliyoruz.

Bireysel Emeklilik segmentinde ise fon hacminde bir önceki döneme göre %3 seviyesindeki sınırlı artış ve operasyonel giderlerdeki yüksek oranlı büyüme operasyonel karlılığı olumsuz etkilemiştir. Şirket bu dönemde Bireysel Emeklilik segmentinde 27 milyon TL operasyonel zarar açıklamıştır. 3Ç21’de fon yönetim gelirlerindeki marj korunurken, katkı payı da 4Ç20’den bu yana elde ettiği artış eğilimini korumuştur. Bu segmentte önümüzdeki dönemde fon hacmindeki artışın ve 18 yaş altına Bireysel Emeklilik uygulamasının operasyonel karlılığa olumlu etkisi olabileceğini tahmin ediyoruz.

Finansal gelirler ise faiz gelirlerindeki artış ve türev işlem gelirlerinin de katkısı ile birlikte bir önceki döneme göre yatay kalmıştır. Faizlerdeki gerilemenin 4Ç21’de finansal gelirleri bir miktar aşağı çekebileceğini düşünüyoruz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Deniz Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler