Sosyal Medya

Genel

BİM: Riski düşük iş modeliyle değer yaratıyor

Aralarında BİM’in de olduğu zincir marketlere yönelik denetimlerin ve Netlik kazanamayan perakende yasa tasarısının yarattığı belirsizlikler Demokles’in kılıcı gibi sektör…

BİM: Riski düşük iş modeliyle değer yaratıyor

Aralarında BİM’in de olduğu zincir marketlere yönelik denetimlerin ve Netlik kazanamayan perakende yasa tasarısının yarattığı belirsizlikler Demokles’in kılıcı gibi sektör üzerinde sallanırken, buna rağmen şirket için öne çıkardığımız unsurlar oldukça cazip; i) enflasyonist dönemde sektörün pozitif ayrışma potansiyeli, ii) güçlü büyümenin yeni format FİLE ve yurtdışı katkısıyla devam etmesi, iii) düşük riskli ve düzenli gelir yaratan iş modeli, iv) özel markalı ürünler (PL) ve sektördeki güçlü konumu sayesinde rekabet avantajı, v) Güçlü nakit pozisyonu ve temettü ödeme maddelerini öne çıkarıyoruz.

Düşük risk ve istikrarlı büyüme. BİM, bütün operasyonlarının finansmanını iç kaynaklarla ve TL üzerinden gerçekleştirmektedir. Güçlü nakit pozisyonu ile dayanıklı bir yapıdadır. Geçtiğimiz yılpandemide müşterilerin ayağı mağazalardan kesilse de sepet hacimleri olağandışı artmış ve aynı mağaza satışları (LFL) %28 büyümüştü. Söz konusu baz etkisine rağmen 9A21’de LFL satışlar %11 artmayı başardı. BİM’in basit iş modeliyle büyüyen ve riskten uzak yapısı bize göre şirket için kısa-orta vadeli önemli bir katalizördür.

Madalyonun iki yüzü. Asgari ücret %50 zam ile 4,250 TL olarak belirlendi. Asgari ücrette Damga Vergisi ve Gelir Vergisi kaldırılarak işverenin yükü hafifletilse de, zammın, operasyonel giderlerin büyük çoğunluğunu oluşturan personel giderlerine etkisi hissedilir düzeyde.

Enerji ve kira maliyetlerinin de yaklaşık %40-45 dolayında artması muhtemel. Buna rağmen bizce madalyonun diğer yüzünde o kadar karamsar bir tablo yok. Sektörün enflasyonist ortama adaptasyonu oldukça yüksek. Hanehalkının alım gücünün artmasıyla önümüzdeki dönemde daha düşük fiyatlı ürünleri talep ederek yüksek indirim konseptli mağazalara ilgisinin artması ise sürpriz olmayacaktır. BİM, PL ürünlerle müşterilerin bu ilgisine cevap verecektir.

2022 normalleşme yılı. Geçtiğimiz 2 yıl karlılık açısından BİM için oldukça keyifliydi. Ancak partide sesin birkaç desibel kısılmasını bekliyoruz. Hem brüt karlılıkta hem de ana kalemlerde artan operasyonel giderlerle FVAÖK marjında düşüş kaçınılmaz gibi. Ancak bir miktar daralmaya rağmen marjların pandemi öncesi dönemin altına inmesini beklemiyoruz.

Riskler: i) Yeni perakende yasa tasarısı, ii) Fahiş fiyat soruşturmasının getirdiği belirsizlikler iii) Yoğun rekabet ortamı

 

 

BBVA Garanti Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler