Sosyal Medya

Ekonomi

Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış sürüyor

Tarımsal ürün arzına ilişkin endişeler gündemdeki yerini korumaya devam ederken, Rusya ve Ukrayna arasında Türkiye’nin de katılımıyla gerçekleştirilen tahıl koridoruna…

Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış sürüyor

Tarımsal ürün arzına ilişkin endişeler gündemdeki yerini korumaya devam ederken, Rusya ve Ukrayna arasında Türkiye’nin de katılımıyla gerçekleştirilen tahıl koridoruna dair görüşmeler sonucunda anlaşmaya varıldı.

Yapılan anlaşma doğrultusunda Ukrayna’daki tahıl stokunun ve ayçiçeği tohumların Karadeniz üzerinden ihraç pazarlarına ulaştırılması ve böylece küresel ölçekte gıda arz güvenliğine ilişkin risklerin bir ölçüde azaltılması hedefleniyor. Söz konusu anlaşma aynı zamanda, Rusya’dan yapılan gübre ihracatını da güvence altına alıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, Mart-Nisan döneminde Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle gıda fiyatlarındaki kaydedilen hızlı artış, MayısHaziran döneminde yerini yavaşlamaya bıraktı. Bu gelişmede, mevsimsel etkilerin yanı sıra tarımsal emtia fiyatlarında son dönemde yaşanan ivme kaybının etkili olduğu gözlendi.

Yurt içinde Tarım-ÜFE artışı Haziran’da bir miktar yavaşlasa da yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Döviz kurlarındaki artışın da etkisiyle tarımsal girdi fiyat endeksindeki yıllık artış da Mayıs’ta %123,7 düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde tarım sektörünün enerji maliyeti geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %184,4 oranında artarken, gübre ve toprak geliştiricilerdeki fiyat artışı %236,5 oldu. Maliyet artışlarının verimlilik ve rekolte üzerindeki baskısı sürüyor.

Mevsimsel etkilerin ürün fiyatlarındaki aşağı yönlü etkisine karşılık, tedarik risklerinin tam olarak ortadan kalkmamış olması ve tahılın yanı sıra ayçiçeği tedarikinde de önemli bir yere sahip olan Ukrayna’da ürün hasatında beklenen düşüş sebebiyle, küresel ölçekte tarımsal emtia fiyatlarının yönünü yeniden yukarı çevirmesinden endişe ediliyor.

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler