Sosyal Medya

Genel

Sektörel Güncel Gelişmeler: Dayanıklı tüketim mallarında tüketim iştahı azalma eğilimi sergiliyor

2021’in Ekim ayında gerileyen yurt içi beyaz eşya üretim ve satışları, Kasım’da yükseldi. Ekim-Kasım döneminde konut satışlarında kaydedilen yüksek oranlı…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Dayanıklı tüketim mallarında tüketim iştahı azalma eğilimi sergiliyor

2021’in Ekim ayında gerileyen yurt içi beyaz eşya üretim ve satışları, Kasım’da yükseldi. Ekim-Kasım döneminde konut satışlarında kaydedilen yüksek oranlı artışların beyaz eşya pazarına da olumlu yansıdığı izlendi.

Kasım ayında sektörün ihracatı miktar ve değer bazında geriledi. Bu gelişmede, Omicron varyantının dış talep üzerindeki olumsuz etkisi ile yüksek baz belirleyici oldu. Aynı dönemde, miktar bazında beyaz eşya ithalatı ise iç talebin güçlü seyretmesinin de etkisiyle yaklaşık 3,5 kat arttı.

Aralık ayı verileri henüz yayımlanmamış olmakla birlikte TÜRKBESD tarafından yapılan açıklamaya göre, 2021’in tamamında sektörün üretimi %17, iç satışları %9 ve ihracatı %18 oranında yükseldi.

Öte yandan, 2022 Ocak ayına ilişkin mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksinin alt endekslerine göre, mevcut dönemde dayanıklı tüketim malı satın alma uygunluğunun azalmaya devam ettiği görülüyor. Ürün fiyatlarının yüksek seyri ve gelecek dönem enflasyon beklentilerindeki artışın, harcama eğilimini olumsuz yönde etkilediği gözleniyor. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim malı satın alma düşüncesinin ise bir önceki aya göre sınırlı artış kaydettiği görülüyor.

Küresel ekonomik faaliyette beklenen normalleşme, devam eden tedarik sıkıntıları ve maliyetlerdeki yükseliş paralelinde 2022 yılında sektörün faaliyetlerinin bir miktar yavaşlaması bekleniyor. Ayrıca, en önemli ihraç pazarı konumunda olan AB’de uygulamaya geçen Yeşil Mutabakat’a uyum konusunda atılması gereken adımların gündemde daha fazla yer bulacağı tahmin ediliyor.

 

ekonomi.isbnak.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler