Sosyal Medya

Ekonomi

Perakende sektörü güven endeksi Mart’ta geriledi

Perakende satış hacmi 2022’nin ilk ayında yıllık bazda %7,9 ile son bir yılın en zayıf artışını kaydetti. Bu dönemde, gıda…

Perakende sektörü güven endeksi Mart’ta geriledi

Perakende satış hacmi 2022’nin ilk ayında yıllık bazda %7,9 ile son bir yılın en zayıf artışını kaydetti. Bu dönemde, gıda harcamaları %0,5 ile oldukça sınırlı artarken, gıda dışı satışlar %15,8 oranında yükseldi. Gıda dışı harcamalarda en hızlı artış %37 ile tekstil, giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşirken, mobilya harcamalarının Mayıs 2020’den bu yana ilk kez yıllık bazda azaldığı görüldü. Perakende sektöründe reel ciro artışı da Ocak ayında son 3 ayın en düşük düzeyinde gerçekleşti.

Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi Mart’ta bir önceki aya göre %1,9 oranında artarak 72,5’e yükseldi. Alt endekslere bakıldığında, mevcut dönemde negatif bir görünüm sergileyen hanenin maddi durumu beklentisinin, 12 aylık dönemde daha olumlu bir tablo çizdiği izlendi. Ayrıca, gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesinde de iyileşme kaydedildi. Mart ayında perakende sektörü güven endeksi ise aylık bazda %3,1 oranında azalarak son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Bu dönemde, gelecek 3 aylık döneme ilişkin iş hacmi beklentilerindeki bozulma devam etti.

TCMB tarafından yayımlanan banka ve kredi kartıyla yapılan harcama tutarları istatistikleri de 18 Mart haftasında reel harcamalardaki aylık artışın giyim-aksesuar,
elektrik-elektronik eşya ve mobilya kategorilerinde yavaşladığına işaret etti. Önümüzdeki dönemde reel tüketim harcamalarındaki yavaşlama eğiliminin daha belirgin ve genele yaygın bir görünüm alacağı tahmin ediliyor.

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler