Sosyal Medya

Genel

Otomotiv üretiminde tedarik sıkıntıları büyüyor

Şubat ayında otomotiv sektöründe üretim yıllık bazda %9, satışlar %15,1 oranında azaldı. Küresel ölçekte devam eden tedarik sorunlarının arz üzerindeki…

Otomotiv üretiminde tedarik sıkıntıları büyüyor

Şubat ayında otomotiv sektöründe üretim yıllık bazda %9, satışlar %15,1 oranında azaldı. Küresel ölçekte devam eden tedarik sorunlarının arz üzerindeki kısıtlayıcı etkisinin yanı sıra taşıt fiyatlarında devam eden yükseliş, üretim ve satışlara olumsuz yansıdı.

Otomotiv ihracatı Şubat’ta miktar bazında %10,4 daralırken, değer bazında sınırlı bir artış kaydetti. İhracat performansındaki zayıflamada, Türkiye’nin gerçekleştirdiği 2,6 milyar USD büyüklüğündeki otomotiv ihracatının %63,2’sini gerçekleştirdiği Avrupa Birliği pazarındaki daralma etkili oldu.

BDDK, taşıt kredilerinde taksitlendirmeye konu araç fiyatlarına ilişkin limitleri ve vade sürelerini çeşitli düzeylerde artırdı. Bu kapsamda, nihai fatura değeri 400 bin TL’nin altındaki araçlar için kullandırılan kredilerin azami vadesi 48 ay olurken, 400-800 bin TL, 800 bin TL-1,2 milyon TL ve 1,2-2 milyon TL aralığındaki araçlar için kredi vade sınırları sırasıyla 36, 24 ve 12 ay olacak şekilde düzenlendi.

Yarı iletken madde tedarikinde yaşanan sorunlara ek olarak paladyum ve elektrik tesisatında kullanılan kablo gibi ürünlerin tedarikinde yaşanan sıkıntıların, küresel ölçekte otomotiv sektörünün faaliyetleri üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceği öngörülüyor. Ayrıca, iç pazarda alım gücünün düşmesinin, akaryakıt fiyatlarında kaydedilen artışların ve Mart ayının sonunda ikinci el araç alım satımı yapanların ödeyeceği KDV oranının %1 düzeyinden %18’e çıkarılmasının taşıt kredilerindeki düzenlemelere karşılık otomotiv talebine olumsuz yansımalarının olabileceği düşünülüyor.

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler