Sosyal Medya

Genel

‘Kol bozuk…’

Pandemi ile büyük bir ivme kazanan küresel oyun sektörü, hızlı yükseliş döneminin sonuna gelindiğinin sinyallerini vermeye başladı...

‘Kol bozuk…’

 

2019-2021 yılları arasında dünya çapında yüzde 26 büyüyen bilgisayar oyunları pazarı, bu yıl son tahminlere göre yüzde 1.2 ile 10 yılın ardından ilk defa daralacak. Büyük oyun firmalarının ikinci çeyrek sonuçları da tahminleri destekler nitelikte. ‘PlayStation’ üreticisi Sony, oyun gelirlerinin önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2; ‘PlayStation’ kullanıcılarının toplam oyun sürelerinin ise yüzde 15 gerilediğini açıkladı. ‘Xbox’ konsollarının sahibi Microsoft’un sonuçlarına göre toplam oyun gelirleri yüzde 7, konsol satışları yüzde 11 geriledi. Nintendo’nun ‘Switch’ konsolunun satışları yüzde 23, yazılım satışları ise yüzde 8.6 oranında düşüş gösterdi.

Oyun firmalarının yetkilileri ve analistler sektördeki yavaşlamanın en büyük sebebi olarak pandemi dönemi kısıtlamalarının kaldırılması ve normalleşmeye geçilmesi ile birlikte insanların ev dışı aktivitelere daha fazla zaman ayırmalarını gösteriyor. Bunun yanı sıra dünya çapında yaşanan çip krizi de konsol üretimini sekteye uğratıyor ve satışları etkiliyor. Öte yandan oyun üreticileri cephesinde uzaktan çalışmaya geçilmesinin de oyunların geliştirme sürelerini uzattığı ve yeni oyunların piyasaya sürülmesini geciktirdiği belirtiliyor. Dünyanın dört bir yanında artan hayat pahalılığı ve yaşanması beklenen ekonomik durgunluğun ise önümüzdeki dönemde sektörün üzerinde yeni baskılar oluşturacağı öngörülüyor.

Bütün bunlara rağmen oyun sektörünün sorunların üstesinden geleceğini ve büyümeyi sürdüreceğini beklemek yanlış olmaz. PwC tarafından yayımlanan Küresel Eğlence ve Medya Sektörüne Bakış 2022-2026 raporunda da belirtildiği gibi büyük bir genç nüfusa sahip Türkiye gibi pazarlar önümüzdeki dönemde büyümenin ipini göğüsleyecek gibi duruyor.

Nazlı Selin ÖZKAN

 

Kaynak: Kapsül Business

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler