Sosyal Medya

Genel

Çip krizi: Elektronik ürünlere zam şoku

ABD ile Çin arasında yaşanan ve Donald Trump döneminde ayyuka çıkan teknoloji savaşı, son dönemde çip sektöründe karşılıklı adımlarla zirveye…

Çip krizi: Elektronik ürünlere zam şoku

ABD ile Çin arasında yaşanan ve Donald Trump döneminde ayyuka çıkan teknoloji savaşı, son dönemde çip sektöründe karşılıklı adımlarla zirveye çıktı. Son 2 yıldır yaşanan çip krizi nedeniyle birçok elektronik ürünün tedariğinde sorun yaşanıyor, bu da fiyatların yükselmesine neden oluyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasında yaşanan teknoloji çekişmesi ‘çip savaşı’ ile doruk noktasına ulaştı. İki ülke arasında 2019 yılında Çinli teknoloji şirketi Huawei‘ye uygulanan yaptırımlarla dünya gündemine taşınan çekişme, çip kısıtlamaları ile yeniden tırmanışa geçti.

Çip krizi nedeniyle pek çok sektörde üretim aşamalarında ciddi sorunlar yaşanırken bazı sektörler bu krizde çok ağır yara aldı. Bunların başında ise otomotiv sektörü geliyor. Dünyanın en büyük araç üreticilerinden biri olan ABD de çip krizinden etkilendi. Washington Post’un haberine göre, Avrupa ve Amerika’da 17 otomotiv fabrikası ya üretimlerini durdurdu ya da yavaşlattı.

Tüketici elektroniği çip krizinin etkilediği alanlardan biri olarak öne çıkıyor. Laptoptan akıllı telefonlara, fotoğraf makinelerinden oyun konsollarına kadar pek çok cihazın vazgeçilmezi olan çiplerin yokluğu bu ürünlerin fiyatlarında büyük artışlar yaşanmasına neden oldu.

Ev aletleri kategorisi de çip krizinin zorladığı sektörler arasında yer alıyor. Çin ve ABD’nin en büyük üreticiler arasında yer aldığı bu sektörde de çipler büyük bir öneme sahip. Çip krizi nedeniyle robot süpürge, çamaşır makinesi ve televizyon gibi ev aletlerinin üretiminde sorunlar yaşanıyor.

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler