Sosyal Medya

Ekonomi

Ziraat Yatırım’dan Uluslararası Yatırımcı İşlemleri Raporu

Borsa İstanbul tarafından açıklanan uluslararası yatırımcıların Borsa İstanbul'da yapmış olduğu işlem verilerine göre, 2022 yılının Ocak ayında uluslararası yatırımcıların en çok net alış gerçekleştirdiği ilk beş hisse Türk Hava Yolları, Garanti Bankası, İş Bankası, Koç Holding ve Akbank olmuştur...

Ziraat Yatırım’dan Uluslararası Yatırımcı İşlemleri Raporu

Borsa İstanbul tarafından açıklanan uluslararası yatırımcıların Borsa İstanbul’da yapmış olduğu işlem verilerine göre, 2022 yılının Ocak ayında uluslararası yatırımcıların en çok net alış gerçekleştirdiği ilk beş hisse Türk Hava Yolları, Garanti Bankası, İş Bankası, Koç Holding ve Akbank olmuştur. Diğer taraftan en çok para çıkışının yaşandığı ilk beş hisse Petkim, TOFAŞ, Şişe Cam, Arçelik ve Ereğli Demir Çelik olarak sıralanmaktadır.

Ocak ayında en çok uluslararası yatırımcı girişinin yaşandığı hisse 386mn TL ile Türk Hava Yolları olurken, hisse Ocak ayında BİST100’e göre %33 daha iyi bir performans sergilemiştir. Ocak ayında para girişi yaşanan ilk on beş hisse içerisinde Pegasus, Tekfen Holding ve ATP Bilgisayar endekse göre sırasıyla %17,7, %15,8 ve %11,6 oranlarında daha iyi bir performans sergilemişlerdir. Diğer taraftan Vakıfbank ve Garanti Bankası net para girişlerine rağmen endekse göre %4 ve %2 oranlarında daha kötü bir performans sergilemişlerdir.

Ocak ayında en çok uluslararası yatırımcı çıkışının yaşandığı hisse 934mn TL ile Petkim olmuştur. Buna rağmen, hisse Ocak ayında BİST100’e göre %2,5 daha iyi bir performans sergilemiştir. Sasa Polyester, Mavi Giyim ve Vestel Elektronik BİST-100’e göre %17,7, %10,9 ve %10,5 görece kayıpla uluslararası yatırımcı çıkışı yaşanan ilk 15 hisse arasında en kötü performans sergileyen hisseler arasında yer almıştır. Diğer taraftan, Koza Madencilik, Yapı Kredi Bankası ve Enerjisa net para çıkışlarına rağmen endekse göre %18,7, %11,9 ve %6,3 daha iyi performans kaydetmişlerdir.

2022’nin Ocak ayında toplamda 3.621mn TL’lik (267,3mn USD) net uluslararası yatırımcı çıkışı yaşanmıştır. Bankacılık hisselerinde ise Ocak’ta 863mn TL (63,8mn USD) net giriş gerçekleşmiştir.

2022’nin ilk ayında kaydedilen 3.621mn TL’lik çıkışa karşın BIST-100 Ocak ayında %7,8 oranında yükseliş kaydetmiştir. 2015-2019 yılları arasında Ocak aylarında nette uluslararası yatırımcılar alış yönünde işlemler gerçekleştirirken, son 3 yıldır Ocak aylarında net satışlar gözlenmektedir.

Uluslararası yatırımcıların Borsa İstanbul’daki payı 31 Ocak itibariyle %40,2 seviyesindedir. Bir önceki ayın sonunda bu oran %40,6 idi.

Raporun Tamamına Buradan Ulaşabilirsiniz

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ziraat Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler