Sosyal Medya

Piyasa

Yatırım Finansman: 2022 Temmuz Ayı Bankacılık Sektör Kar Analizi

Bankacılık sektörü Temmuz ayı net karı, artan net faiz gelirleri, düşen provizyon giderleri ve düşen vergi giderlerinin etkisiyle aylık %5 artışla 38,7mlr TL (yıllık +%505) ve özsermaye karlılık oranı %44,8 (12 aylık kümülatif: %32,1) seviyesinde gerçekleşti...

Yatırım Finansman: 2022 Temmuz Ayı Bankacılık Sektör Kar Analizi

Temmuz’da aylık %44,8 özkaynak karlılığı

Bankacılık sektörü Temmuz ayı net karı, artan net faiz gelirleri, düşen provizyon giderleri ve düşen vergi giderlerinin etkisiyle aylık %5 artışla 38,7mlr TL (yıllık +%505) ve özsermaye karlılık oranı %44,8 (12 aylık kümülatif: %32,1) seviyesinde gerçekleşti. Net faiz gelirleri, faiz marjının 35bp artarak %8,3’e ulaşmasıyla, aylık %9 artışla 73,8mlrTL’ye (yıllık +%275) ulaştı (TL kredi mevduat makası +18 baz puan, döviz makası +73 baz puan, TL ve döviz menkul kıymet getirileri +233 puan ve +115 baz puan). Bunun yanında 8,8mlrTL’ye (aylık +%71) yükselen ticari gelirler ve 1,3mlrTL’ye (aylık +%6, yıllık +%323) temettü gelirleri de karlılığı destekledi. Provizyon giderleri aylık %26 daralmayla 31,1mlrTL’ye (yıllık +%3) gerilerken toplam risk maliyeti Haziran’daki %5,20 seviyesinden %4,10 seviyesine geriledi. Komisyon gelirleri yıllık %104 artışla 10,3mlrTL’ye yükselirken, faaliyet giderleri yıllık %94 artışla 17mlrTL’ye yükseldi. Son olarak da 11,7mlrTL seviyesine gerileyen vergi giderleri de (aylık -%9, yıllık +%512) aylık karlılığı destekledi.

Artan menkul kıymet getirileriyle güçlü karlılık

Yakın zamanda TCMB tarafından açıklanan kredi büyümesi ve ticari kredi faizlerini sınırlayıcı regülasyonlar düşünüldüğünde, yılın ikinci yarısında sektörde kredi büyümesinin yavaşlamasını ve bankaların kredi mevduat makaslarının baskılanmasını bekliyoruz. Ancak, enflasyonda yukarı yönlü trendle, artan menkul kıymet getirilerinin marjları desteklemeye devam etmesini öngörüyoruz. Regülasyonar dolayısıyla kredi büyümesinde yavaşlama öngörmemize rağmen, net faiz gelirlerinin güçlü TÜFE’ye endeksli menkul kıymet getirileri sayesinde önümüzdeki aylarda da güçlü seviyelerde kalmasını bekliyoruz. Varlık kalitesi tarafında ise, döviz kurları ve yeni donuk alacak girişlerine bağlı olarak risk maliyetinde olası artışların sektör karlılığı için önem teşkil ettiğini düşünüyoruz. Global gelişmeler, döviz kurlarındaki volatilite ve artan yeni donuk alacak girişlerinin provizyon maliyetleri üzerinde yukarı yönlü risklere işaret ettiğini düşünüyoruz. Özetle, güçlü marjlar ve alınan hedge pozisyonlarla dengelenen provizyon giderleri sayesinde önümüzdeki aylarda da sektör net karının güçlü kalmasını bekliyoruz. Ancak, döviz kurlarındaki volatilite bankaların sermaye rasyoları üzerinde risk oluşturmaya devam ediyor.

Sermaye rasyoları yeterli seviyelerde

SYR ve Ana SYR rasyoları aylık 3bp ve 13bp daralmayla %18 ve %13,7’ye geriledi. Ancak, döviz kurlarındaki olası volatiliteler sektörün sermaye rasyoları üzerinde baskı oluşturmaktadır.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Yatırım Finansman

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler