Sosyal Medya

Borsa

Yapı Kredi Yatırım’dan Aksa Enerji için ‘AL’ önerisi…

Aksa Enerji için 12 aylık hedef hisse fiyatımızı makro ve spot elektrik varsayımlarımızdaki değişikliklerden ve Şirket’in Gana sözleşmesinin süre uzatımından sonra 39 TL’den 63.9 TL’ye güncelliyoruz...

Yapı Kredi Yatırım’dan Aksa Enerji için ‘AL’ önerisi…

Döviz bazlı VAFÖK artıyor

Aksa Enerji için 12 aylık hedef hisse fiyatımızı makro ve spot elektrik varsayımlarımızdaki değişikliklerden ve Şirket’in Gana sözleşmesinin süre uzatımından sonra 39 TL’den 63.9 TL’ye güncelliyoruz. Hisse için AL tavsiyemizi koruyoruz. Hisse, Aralık 2021’den itibaren ̈Model Portföy ̈ ümüzde yer almaktadır ve endeksin %94 üzerinde getiri sağlamıştır.

Elektrik fiyatları yurt içi görünümü destekliyor: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik üretim santralleri için Nisan ayında ̈azami uzlaştırma fiyatı ̈ uygulamasını başlattı. En son açıklanan Ekim tarifelerine göre doğal gaz yakıtlı santraller için 4,500 TL/MWs ve yerli kömür santralleri için 2,050 TL/MWs olarak belirlendi. Aynı dönemde ortalama spot elektrik tarifesi ise 3,566 TL/MWs (yaklaşık 200 dolar/MWs) idi. Bu gelişmeler ışığında biz de 2022 yılı için spot elektrik fiyat ortalamasını 150 dolar/MWs’e (önceki 120 dolar/MWs) ve 2023 için de 130 dolar/MWs’e (önceki 100 dolar/MWs) yükseltiyoruz. Aksa Enerji, yurt içi elektrik satışlarının yaklaşık %55’ini spot piyasada satarken, geri kalanını çoğunlukla ikili anlaşmalara tahsis ediyor.
2022 ve 2023 yıllarında yurt içi operasyonları için ortalama satış fiyat tahminimiz sırasıyla 141 dolar/MWs (önceki 86 dolar/MWs) ve 126 dolar/MWs (önceki 80 dolar/MWs) olarak güncelliyoruz.

Gana sözleşmesi 2037 yılına kadar uzatıldı: Aksa Enerji, vadesi Şubat 2024’te bitecek sözleşmenin yerine Gana Cumhuriyeti ile 370 MW kurulu güce sahip olan çift yakıtlı (doğalgaz/akaryakıt) santralinden elektriği sağlamak üzere 15 yıl süreli dolar bazlı yeni bir sözleşme imzaladı. Hâlihazırda Gana yatırımından yaklaşık 100 milyon dolar tutarında bir VAFÖK katkısı hesaplıyoruz ve önümüzdeki dönemlerde vadenin uzamasından dolayı VAFÖK katkısında bir miktar normalleşme öngörüyoruz. Orta vadede bu yatırımdan VAFÖK beklentimiz ise yaklaşık 85 milyon dolar.

Kazakistan yatırımından döviz bazlı ek VAFÖK katkısı: Aksa Enerji Temmuz ayında Kazakistan Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı tarafından düzenlenen 240 MW kurulu güce sahip Kyzykorda kombine ısı ve enerji santrali kurma ihalesini kazandı. Daha sonra Ağustos ayında da 15 yıllık kapasite sözleşmesi imzaladı. Yatırım tutarının yaklaşık 300 milyon dolar olması ve yatırımın 2025 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor. Faaliyete geçtiği zaman yıllık 70 milyon dolar ek VAFÖK katkısı öngörüyoruz. Finansman henüz kapanmadığından değerlememize dahil etmedik.

Enerji depolama: Şirket 13 ayrı müstakil elektrik depolama tesisi projesi’ne ilişkin EPDK’ya başvuru yaptı. Bu yatırım ile toplam 1.8 GW yeni kurulu güç depolama kapasitesi hedefliyor. Aynı zamanda rüzgar ve güneş santrali kurmak için önlisans başvurusu da gerçekleştirdi.

Riskler: (i) Beklenmeyen gecikmeler, (ii)Türkiye’de elektrik fiyatlarında olası keskin düşüş, (iii) TL’nin dolar karşısında değer kazanması.

Şirket Özeti

Aksa Enerji, beş ülkede faaliyet gösteren, proje geliştirmeden tedarike, inşaattan kuruluma kadar santral kurulum prosedürlerinin tüm adımlarını kendi büny esinde gerçekleştiren global bir
enerji şirketidir.

Şirket’in Türkiy e’de toplam kurulu gücü 1047 MW olan iki doğal gaz santrali ve 270 MW kurulu gücü olan bir kömür santrali bulunmaktadır. Kuzey Kıbrıs’ta 153 MW kurulu güce sahip akaryakıt bazlı santrale sahipken, Af rika’da Gana, Mali, Madagaskar olmak üzere toplam 496MW kurulu güce sahip üç elektrik üretim santrali bulunmaktadır. 2022 y ılında Özbekistan y atırımı dev reye girmesiyle Şirket’in kurulu gücü 2706 MW’a ulaşmıştır.

Tahminlerimizi güncelledik

Elektrik fiyat tahminlerimizdeki ve satış hacmi beklentilerimizdeki artışa bağlı olarak 2022 ve 2023 gelir tahminlerimiz sırasıyla %79 ve %98 arttı. 2022 ve 2023 yıllarında yurt içi operasyonları için ortalama satış fiyat tahminlerimizi sırasıyla 141 dolar/MWs (önceki 86 dolar/MWs) ve 126 dolar/MWs (önceki 80 dolar/MWs) olarak güncelledik. 2022 yılı için satış hacmi tahminimiz %16 artarken 2023 yılı için yüksek talep beklentisi ile tahminimizi %39 oranında yukarı yönlü revize ettik. Şirket’in 2022 yılında yurt içi satış hacminin %74’ünü (önceki varsayım %63) ticaret yoluyla karşılayacağını öngörüyoruz. Ticaret düşük marjlı bir iş olduğundan ticaret hacmindeki artış varsayımı VAFÖK marjı tahminimizin daralmasına neden oldu.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Yapı Kredi Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler