Sosyal Medya

Ekonomi

Turizm gelirleri artmaya devam ediyor

Yabancı ziyaretçi sayısı Temmuz ayında yıllık bazda %52,8 artarak 6,7 milyon kişi düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde en fazla yabancı ziyaretçi…

Turizm gelirleri artmaya devam ediyor

Yabancı ziyaretçi sayısı Temmuz ayında yıllık bazda %52,8 artarak 6,7 milyon kişi düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde en fazla yabancı ziyaretçi 962 bin kişi ile Almanya’dan gelirken, ikinci sırada 741 bin kişi ile Rusya yer aldı.

Böylece, yılın ilk 7 aylık döneminde yabancı ziyaretçi sayısı yıllık bazda %128 artarak 23 milyon kişi oldu. Ziyaretçi sayısındaki güçlü seyir, otel doluluk oranlarına ve turizm gelirlerine olumlu yansıdı.

Otel doluluk oranı Ocak-Temmuz döneminde %63,3 ile Avrupa ortalamasının bir miktar üzerinde gerçekleşti. Öte yandan, ortalama oda fiyatları ve oda başına elde edilen gelirler Avrupa ortalamasının altında seyrediyor. Turizm gelirleri Temmuz’da %68,5 oranında yükselerek 4,5 milyar USD seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde net turizm gelirleri de 4,1 milyar USD oldu. İlk 7 aylık dönemde yıllık bazda %118,2 artarak 14,4 milyar USD’ye ulaşan net turizm gelirleri, 2019 yılı seviyesinin de %18,3 üzerinde gerçekleşti. 4 Eylül’de yayımlanan Orta Vadeli Program’a göre, 2022 yılında 34 milyar USD seyahat geliri elde edilerek 2019 seviyesinin (29,8 milyar USD) aşılacağı öngörülüyor. 2023 ve 2024 yıllarında da sırasıyla 45 milyar USD ve 55 milyar USD seyahat geliri elde edileceği tahmin
ediliyor.

Avrupa’da yaşanan enerji krizinin, kış sezonu turizminin seyrinde belirleyici olabileceği değerlendiriliyor. Enerjide arz güvenliğini sağlamak amacıyla elektrik ve doğal gaz tüketimini azaltma hedefi bulunan Avrupa ülkelerinin, özellikle emekli vatandaşların kış dönemini ülke dışında geçirmeleri için teşvik uyguladığı görülüyor. Artan talebin etkisiyle Kasım ayı rezervasyonlarının %50 oranında yükseldiğini belirten sektör temsilcileri, Türkiye’nin fiyat açısından rakip destinasyonlara göre daha avantajı olduğunu ifade ediyor. Turizm sezonunun uzamasının istihdam piyasasına da olumlu yansıması bekleniyor.

 

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler