Sosyal Medya

Genel

Tarım sektörü yılın ilk yarısında yüzde 2,4 daraldı

Türkiye ekonomisi 2022’nin ikinci çeyreğinde yıllık bazda %7,6 oranında büyürken, tarım sektörü %2,9 oranında daralarak son 5 çeyreğin 4’ünü küçülmeyle…

Tarım sektörü yılın ilk yarısında yüzde 2,4 daraldı

Türkiye ekonomisi 2022’nin ikinci çeyreğinde yıllık bazda %7,6 oranında büyürken, tarım sektörü %2,9 oranında daralarak son 5 çeyreğin 4’ünü küçülmeyle tamamlamış oldu. Yılın ilk yarısında sektördeki daralma %2,4 oldu.

Küresel ölçekte artan girdi maliyetleri ve arz güvenliği riskine bağlı olarak tedarikte yaşanan sorunlar, tarım sektöründeki daralmada etkili oldu.

Tarımsal girdi fiyat endeksindeki yıllık artış Haziran’da %135’e ulaştı. Bu dönemde gübre fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre %233,9 oranında artarken, enerji
maliyetlerindeki yükseliş hız kazandı.

Öte yandan, Tarım-ÜFE Ağustos’ta aylık bazda %4,3 azaldı. Böylece tarımda üretici fiyatlarındaki yıllık artış %142,4’e geriledi. Yurt içinde işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yıllık artış oranı da mevsimselliğin etkisiyle Ağustos ayında %79,5 düzeyine indi. Küresel ölçekte gıda fiyatlarında gözlenen gerileme ile Ukrayna’nın tahıl ihracatına başlaması da gıda fiyatları üzerindeki baskıları hafifletti.

12 aylık kümülatif verilere göre tarımsal ürün ihracatı Temmuz ayı itibarıyla 6,3 milyar USD olurken, ithalatı 14,2 milyar USD ile tarihi yüksek seviyeye ulaştı. Dolar bazında incelendiğinde, tahıl ürünleri için hesaplanan ihracat birim değer endeksinin Temmuz’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %32,9 oranında arttığı izlendi. Söz konusu ürünlerin birim ihraç değerindeki artışın, Mart ayından itibaren hız kazandığı dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, üreticilere sağlanan 2022 yılına ilişkin mazot ve gübre desteklerinin ödenmesinin öne çekileceği belirtildi. Ayrıca, Çiftçi Kayıt Sistemleri’ne girişlerin 1 Ekim’den itibaren yapılmasının planlandığı ifade edildi.

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler