Sosyal Medya

Piyasa

Tarım Dışı İstihdam Nasıl Yorumlanabilir?

ABD Merkez Bankası Fed, Mayıs ayındaki toplantısında 50 baz puan faiz artırarak enflasyon ile mücadelesinde ciddiyetini ortaya koydu. Enflasyondaki yukarı yönlü çıkışların devam etmesi ve Fed tarafından Enflasyonun dikkatle takip ediliyor olması ile birlikte yeni dönemde faiz artırımı beklentisi gündemimizi meşgul etmektedir...

Tarım Dışı İstihdam Nasıl Yorumlanabilir?

Her ayın ilk haftası piyasa katılımcıları ABD’den gelecek verilere (Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar) odaklanır. Dünyanın en önemli ekonomisinin istihdam ve enflasyon gibi kritik göstergelerindeki aylık değişimler ülkenin ekonomik aktivitesini yorumlayabilmek ve Merkez Bankası para politikasına yönelik olası aksiyonları tahmin edebilmek adına önemlidir.

Ayrıca bu haber akışının varlık fiyatı üzerindeki anlık etkileri de finansal piyasalarda işlem gerçekleştirenlerin ana gündeminde yer almaktadır. Bu sebeple de Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar verilerinin sonuçlarını yakinen takip etmekteyiz.

ABD Merkez Bankası Fed, Veri Sonuçlarına Göre Kararını Değiştirir Mi?

ABD Merkez Bankası Fed, Mayıs ayındaki toplantısında 50 baz puan faiz artırarak enflasyon ile mücadelesinde ciddiyetini ortaya koydu. Enflasyondaki yukarı yönlü çıkışların devam etmesi ve Fed tarafından Enflasyonun dikkatle takip ediliyor olması ile birlikte yeni dönemde faiz artırımı beklentisi gündemimizi meşgul etmektedir. Haziran ve Temmuz ayındaki Fed toplantısında 50 baz puanlık faiz artırım ihtimali piyasanın ana gündemi olmaktadır. Ek olarak Fed Haziran ayı dahil olmak şartıyla Eylül ayına kadar aylık $47,5 milyar, Eylül ayı sonrasında aylık $95,0 milyar bilanço daraltımı ile Enflasyon ile mücadelesini üst noktaya taşımaktadır.

ABD Merkez Bankası Fed, herhangi bir ayda açıklanan verilerin sonuçlarına göre karar mekanizmasını değiştirmez. Banka, makro-ekonomik gelişmeleri bir bütün olarak ele alır ve buna göre para politikasını şekillendirir. O halde bu ayki kritik verilerin sonuçları ne gelirse gelsin Fed Haziran ayındaki toplantısındaki stratejisini değiştirme konusunda istekli bir duruş sergilemeyecektir. Burada Fed kaynaklı karar mekanizması ile Fed’e ilişkin spekülatif fiyatlama davranışı arasındaki fark bu tür verilerin anlık sonuçları içerisinde ayrışmaktadır.

Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, faiz artırım konusunda agresif bir tutumun sergilenip sergilenmemesine yönelik bakış açısıdır. Örneğin beklentinin çok üzerindeki TDİ verisi ile Fed Haziran ayında 50 baz puan faiz artışı yapabilir ihtimali güçlenirken, beklentinin çok altındaki TDİ verisi ile Fed Mayıs ayında 25 baz puan faiz artışı yapabilir ihtimali gündemi meşgul edebilir. Burada dikkat edildiyse faiz artırır / artırmazdan ziyade piyasaların odaklandığı, şiddetle faiz artışı yapacağıdır.

Veri Sonuçlarına Yönelik Başarılı Yorumlar Yapabilmek İçin, Geçmiş Dönemdeki Etkilerin Bilinmesi Önemlidir!

Kritik ABD verilerinin varlık fiyatları üzerindeki olası etkilerini doğru yorumlayabilmek, stratejilerin başarıya dönüşebilmesi adına önemlidir. Bu sebeple de yorumlama yeteneğinizi geliştirebilmek için geçmiş dönemlerde nasıl reaksiyon verdiğinin bilinmesi önemlidir. Ancak bu bilgi, yeni dönemdeki beklentilerde kesin başarıya ulaştırır psikolojisini oluşturmamalıdır. Çünkü günler / haftalar / aylar hatta yıllar içerisinde ülkelerin makro – ekonomik dinamikleri ve piyasa beklentileri farklılaşabiliyor. Bu sebeple de her ay aynı etkiyi beklemek doğru olmayacaktır. Geçmiş dönem çalışmaları, yatırımcıların bu veri ile birlikte olası hareket akışını daha başarılı bir şekilde yorumlayabilmek adına pratik bilgiler olarak düşünülmelidir.

Önemli Finansal Varlıklar Bu Verilerden Nasıl Etkilenir!

Dünyanın en fazla işlem gören EURUSD paritesi, kritik ABD verilerine göre nasıl bir performans oluşturabilir. Bu sorunun cevabı için 2013 Ocak’tan itibaren ilgili haberlerin sonuçlarının parite üzerindeki 5, 15 ve 30 dakikalık zaman dilimlerinde kaç pip hareket ettiğini aşağıdaki tablolardan görebilirsiniz.

112 tane veri (9 yıl + 4 ay) sonucunun EURUSD paritesi üzerindeki etkisini incelediğimizde 5 dakika içerisinde ortalama 44 pip, 15 dakika içerisinde ortalama 50 pip ve 30 dakika içerisinde ortalama 54 pip hareket ettiğini, 5 ile 30 dakika arasındaki ortalama değerler incelendiğinde önemli bir pip farkının olmadığını ve bu nedenle de özellikle istihdam verilerinin ilk 5 dakika üzerindeki olası etkisinin çok daha önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Tablo içerisinde yeşil renkli olanlar genel ortalamanın üzerindeki performans, kırmızı renkli olanlar ise genel ortalamanın altındaki performans olarak dikkate alınabilir.

2022 yılı için henüz 4 aylık veri seti mevcut olduğu için yıla ilişkin sağlıklı bir istatistikten bahsedilemez ancak genel ortalama ve aylık performanslar incelediğinde son yıllarda oluşan ortalama değerlere oldukça yakın olduğunu söyleyebiliriz.

İlk 5 dakikanın öneminden bahsediyoruz ancak bu düşünce 5 dakikanın sonuna kadar ilgili etkinin devam ettiği anlamına gelmemelidir. Bu konu ile alakalı en net bilgi hiç şüphesiz ki bir ay ve bir yıl önce vurgusu ile paylaştığımızı EURUSD ve ONS ALTIN 1 dakikalık grafiktir. Burada ilk iki dakikada hareket alanının genel itibariyle yoğunlukta olduğu zaman dilimi olarak söyleyebiliriz.

Bu istatistik DOLAR ENDEKSİ (#DOLLAR_IND), GBPUSD, USDJPY, ONS ALTIN (GOLD), S&P500, DAX30, USDTRY, EURTRY, HAM PETROL (CRUDE OIL) ve BRENT PETROL (BRENT OIL) gibi finansal varlıklarda da benzer özellikler taşımaktadır. Bu sebeple de veri etkisi olarak ilk 2 dakikanın dikkate alınması ancak ilk dakikanın kritik olduğu hususu göz ardı edilmemelidir.

 

Raporun Tamamına Buradan Ulaşabilirsiniz

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

GCM Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler