Sosyal Medya

Borsa

Sektör Analizleri Raporu: Petrokimya

Etilen–Nafta makası bir önceki hafta 353 dolar/ton seviyesinde bulunuyordu. Etilen fiyatındaki %6,6 azalışla birlikte naftanın %1,6 azalış göstermesi makasın daralmasında etkili oldu...

Sektör Analizleri Raporu: Petrokimya

Etilen-nafta makası haftalık bazda %18 daralarak 290 dolar/ton seviyesine ulaştı

Etilen–Nafta makası bir önceki hafta 353 dolar/ton seviyesinde bulunuyordu. Etilen fiyatındaki %6,6 azalışla birlikte naftanın %1,6 azalış göstermesi makasın daralmasında etkili oldu. Yılbaşından beri ortalama 490 dolar/ton seviyesinde bulunan etilen-nafta makası 2021 ve 2020 yıllarında 585,6 dolar/ton ve 337 dolar/ ton seviyelerinde gerçekleşmişti. Etilen-nafta makasında geçtiğimiz hafta yaşanan daralmayı Petrokimya sektörü açısından ‘negatif’ olarak değerlendiriyoruz.

Platts Petro-kimya Endeksi 988 dolar/ton seviyesinde

Platts Global Petrokimya Endeksi, sektörde en yaygın kullanılan, “Etilen”, “Propilen”, “Benzin” “LDP” ve “Polipropilen” gibi ürünlerin spot piyasadaki fiyatlarını Asya, Avrupa ve ABD bölgelerine göre ağırlandırılarak hesaplanır. Sektör için önemli karlılık göstergesi olan endeks geçtiğimiz hafta 988 dolar/ton seviyesinde gerçekleşerek haftalık bazda %2 azalış gösterdi. Geçtiğimiz yıl ortalama 1.103 dolar/ton seviyesinde bulunan endeks 2019 ve 2020 yılında sırasıyla 849 dolar/ton ve 697 dolar/ton e bulunan seviyesinde gerçekleşmişti.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Halk Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler