Sosyal Medya

Genel

Sektör Analizleri Raporu: ODD Eylül Ayı Verileri Pozitif

Yurt içi pazarda otomobil ve hafif ticari araç satışları Eylül ayında yıllık bazda %8,7 artışla 62.084 adet seviyesinde gerçekleşti. Eylül…

Sektör Analizleri Raporu: ODD Eylül Ayı Verileri Pozitif

Yurt içi pazarda otomobil ve hafif ticari araç satışları Eylül ayında yıllık bazda %8,7 artışla 62.084 adet seviyesinde gerçekleşti. Eylül ayında binek araç pazarı ılımlı yükselişle yıllık bazda %2,9 artış gösterirken, hafif ticari araç pazarı ise güçlü performans göstererek yıllık bazda %26,7 yükseliş kaydetti. Ocak – Eylül dönemine baktığımızda yurt içi otomobil ve hafif ticari araç satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %6,7 azalışla 520.530 seviyesine geriledi. Pazar bazında binek araç pazarı, yılın ilk üç çeyreğinde yıllık bazda %8,2, hafif ticari araç pazarı ise %1,7 azalış gösterdi. Otomotiv Sektörü yılın ikinci çeyreğinde sergilediği güçlü performansa rağmen yaz döneminde satış rakamlarında görülen gerileme sektörün geçtiğimiz yılın gerisinde kalmasına neden oldu. Yaşanan dalgalanmalar sonrasında Eylül ayı verisinin geçtiğimiz yıla göre güçlü kalması sektörü destekleyen önemli unsur oldu. Eylül ayında gerçekleşen satış rakamı son 5 yılın ortalaması olan 56.826 bin seviyesinin %9,2 üzerinde gerçekleşti. Sektördeki satış rakamları kalan aylarda da ortalamaya yakın bir seyir izlemesi halinde geçtiğimiz sene gerçekleşen toplam satış rakamına paralel bir seviyede gerçekleşmesi muhtemel gözüküyor.

Şirketler özelinde satış rakamlarına bakıldığında hafif ticari araç pazarında lider konumunda bulunan Ford Otosan, hafif ticari araç pazarının trendini korumasına bağlı olarak geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre satış adetlerini %56,6 artışla 7.352 seviyesine yükseltti. Satış adetlerindeki yükselişle birlikte toplam pazardaki payı 3,6 puan artışla %11,8 seviyesine yükseldi. Hafif ticari araç segmentindeki pazar payı ise %29,6’dan %38,31’e artış gösterdi. Tofaş Otomotiv’in satış rakamlarını incelediğimizde geçtiğimiz yıla göre %25,7 artışla 13.247 seviyesine yükselirken geçtiğimiz yıla göre pazar payında 2,9 puan artış görüldü. Doğuş Otomotiv tarafında ise satış adetleri sektörün hafif altında %1,2 artış ile 7.153 seviyesinde gerçekleşti ve pazar payı hafif gerileyerek %12,4’ten %11,5 sevinde gerçekleşti.

Eylül ayı sektör verilerini incelediğimizde şirketlerin yurt içi satışlarına etkisi bakımında ‘Pozitif’ olarak değerlendiriyoruz. Eylül ayı satış verilerine ilişkin olarak ekonomik aktiviteye bağlı olarak canlılığını sürdüren hafif ticari araç pazarının sektörü desteklediğini, diğer taraftan ithal araç satışlarındaki daralmanın binek araç pazarında dalgalanmaya neden olduğunu izliyoruz. Şirketler özelinde ise sektör verilerini hafif ticaret araç payının desteğiyle Ford Otosan ve Tofaş için ‘Pozitif’, Doğuş Otomotiv için ise ‘Nötr’ olarak yorumluyoruz. Ayrıca, artan resesyon beklentilerinin üretimde yaşatabileceği aksaklıklar ve döviz kurundaki yükselişlere bağlı olarak ithal araç satışlarındaki olası daralmayı satış rakamları üzerinde baskı yaratabilecek risk unsurları arasında görüyoruz.

 

 

 

Halk Yatırım Araştırma

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler